« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ГІДНА ПРАЦЯ ТА ПОСИЛЕННЯ ВПЛИВУ ПРОФСПІЛОК – ВІД НАУКОВОГО ПІДХОДУ ДО ПРАКТИЧНИХ АСПЕКІВ

ГІДНА ПРАЦЯ ТА ПОСИЛЕННЯ ВПЛИВУ ПРОФСПІЛОК – ВІД НАУКОВОГО ПІДХОДУ ДО ПРАКТИЧНИХ АСПЕКІВ

14–15 червня у рамках реалізації дансько-українського проекту між ФПУ та 3F відбулася Друга національна конференція: «Поси­лення внеску профспілок у забезпечення гідної праці в Україні».

Участь у конференції взяли Голова ФПУ Григорій Осовий, голови все­українських профспілок та профоб’єднань – Віталій Дубіль, Людмила Перелигіна, Василь Андреєв, Роман Дацько, Василь Дудник, Віктор Сластьон, Сергій Тесленко, Валерій Ва­сильєв, науковці Академії праці, соці­альних відносин і туризму, безпосередні учасники проекту.

Під час конференції було презентова­но результати дослідження, яке підготу­вав творчий колектив з числа науковців та профспілковців-практиків на замов­лення ФПУ. У рамках першого пленарно­го засідання доповідь на цю тему зроби­ла ректор АПСВТ Вікторія Буяшенко. З її виступу учасники дізналися про те, як сучасна наука розглядає проблеми, роль і місце профспілок у посиленні впливу на забезпечення гідної праці. Слід заува­жити, що особливу увагу присутніх при­вернула цікава статистична інформація з питань зайнятості, безробіття, умов та оплати праці, соціальних стандартів.

Отриману інформацію, а також прак­тичні аспекти учасники заходу надалі об­говорили у секціях, робота яких спрямо­вувалася за напрямами складових гідної праці згідно з підходами Міжнародної ор­ганізації праці: «Оплата праці», «Зайня­тість та трудові права», «Соціальний за­хист та соціальне забезпечення», «Соці­альний діалог», «Гендерна та молодіжна рівність у сфері праці». Робота у секціях вийшла далеко за межі відведеного часу, й учасників важко було відволікти від жвавої дискусії. Величезним позитивом був також обмін практичним досвідом. Профспілковці ділилися один з одним, як ті чи інші аспекти посилення впливу профспілок на гідну працю реалізуються у різних галузях, на різних підприєм­ствах, у первинках та у різних регіонах.

Наступного дня роботи конференції відбулося друге пленарне засідання за ре­зультатами роботи секцій. Жвава диску­сія попереднього дня вилилася у низку конкретних та важливих пропозицій від секцій до проекту Резолюції конференції.

Зокрема, у сфері соціального діалогу учасники запропонували постійно моні­торити удосконалення трудового законо­давства на основі системного аналізу практики його застосування з викорис­танням міжнародних норм і стандартів. Вони також вважають за необхідне ство­рити загальнонаціональний реєстр ко­лективних договорів, галузевих, терито­ріальних та генеральної угод. Натомість бажано у колективних договорах у жод­ному разі не повторювати і не дублювати норми галузевих і генеральної угод. До­могтися обов’язкового виконання норм галузевої угоди для підприємств усіх форм власності. Підвищення рівнознач­ної відповідальності сторін соціального діалогу за розробку та виконання рішень та зобов’язань, які вони приймають.

На думку учасників зібрання, у сфері зайнятості та дотримання трудових прав ФПУ має здійснювати функції контролю щодо діяльності Служби за­йнятості, узгоджувати необхідне дер­жавне замовлення на підготовку моло­дих спеціалістів. Необхідно включити представників профспілок до сладу гру­пи з реформування профтехосвіти, а та­кож змінити схему її фінансування з міс­цевого на державний бюджет, ліквідува­ти заборгованість з виплати зарплати.

У сфері оплати праці надійшли про­позиції взяти за основу Концепцію рефор­мування оплати праці в Україні, що роз­роблена ФПУ. Необхідно внести проект закону про економічну відповідальність підприємств та їхніх керівників за пору­шення законодавства про оплату праці. Треба ініціювати створення в Україні га­рантійної установи для забезпечення ви­плат працівникам заборгованої заробіт­ної плати у разі неплатоспроможності роботодавця. Учасники наполягають, що ФПУ має підготувати та внести законо­проект про збільшення розміру зарплати, що індексується (не менше розміру двох прожиткових мінімумів). Домогтися на­дання права працівникам не виконувати свої трудові обов’язки у разі невиплати заробітної плати. Особливо актуальним є припинення дискримінації в оплаті праці працівників бюджетної сфери шляхом встановлення тарифної ставки працівника першого тарифного розряду ЄТС на рівні мінімальної зарплати.

Щодо забезпечення гендерної та молодіжної рівності у сфері праці учасники вважають за необхідне, щоб профспілки долучилися до встановлен­ня ефективної системи прогнозування потреб ринку праці. Необхідно домогти­ся ефективного механізму забезпечення молодих спеціалістів першим робочим місцем. З цією метою мають бути вста­новлені податкові пільги для роботодав­ців. Якщо ж держава не в змозі забезпе­чити молодь першим робочим місцем, вона має передбачити фінансову допо­могу для випускників та молоді на запо­чаткування власної справи та підприєм­ницькі ініціативи. Необхідно визначити поняття «молодий фахівець», «молодий спеціаліст» у чинному законодавстві з усіма правами, обов’язками, пільгами, гарантіями для них. Профспілки мають напрацювати зміст розділу з питань мо­лодіжної та гендерної політики в угодах всіх рівнів. Було б добре, якби профспіл­ки складали рейтинги роботодавців, які найкраще та найгірше опікуються про­блемами молодіжної зайнятості. Важли­во також спільно з роботодавцями про­водити конкурси професійної майстер­ності, ярмарки професій, соцпроекти, профорієнтаційні заходи. Те, що можуть профспілки уже зараз, – це створювати нові робочі місця для молоді у своїх апа­ратах, а також на власних підприєм­ствах, засновниками яких є профспілки. На чергових звітно-виборних кампаніях на всіх рівнях профспілкових структур необхідно передбачати зміни у статут­них документах щодо представництва молоді у складі профспілкових вибор­них органів пропорційно її кількості у тій чи іншій профспілці.

Пропозицій, у тому числі у сфері со­ціального захисту, надійшло дуже ба­гато. Згадати всі не вистачить місця на газетних шпальтах. Тому прийнято рі­шення доручити Центру з реалізації про­екту узагальнити та включити всі пропо­зиції від учасників заходу та підготува­ти відповідний текст Резолюції конфе­ренції. Найближчим часом її буде наді­слано усім членським організаціям ФПУ та соціальним партнерам для викорис­тання в роботі та впровадження змін щодо посилення внеску профспілок у за­безпечення гідної праці в Україні.

Учасники згадали про давні традиції профспілкового руху в Україні та висло­вили необхідність організувати і провес­ти Міжнародну науково-практичну кон­ференцію з нагоди 200-річчя створення першої профспілкової організації на теренах нашої держави. Це дасть змо­гу проаналізувати хід запровадження внесених пропозицій на цьому заході, а також стане додатковим дискусійним майданчиком для обміну теоретичними знаннями та практичним досвідом для наших профспілкових лідерів.

ЦЕНТР З РЕАЛІЗАЦІЇ ДАНСЬКО- УКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ  

01.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання