« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ЯКЩО ВИ НЕ ПЛАНУЄТЕ СВІЙ ЧАС – МОЖЕТЕ ПЛАНУВАТИ СТРЕС

ЯКЩО ВИ НЕ ПЛАНУЄТЕ СВІЙ ЧАС – МОЖЕТЕ ПЛАНУВАТИ СТРЕС

Цьогоріч Всесвітній день охорони праці, за рекоменда­цією МОП, відзначався під гаслом «Стрес на робочому місці: колективний виклик». Неможливо оминути цю тему, реалізуючи дансько-український проект «Поси­лення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників і демократизацію в Україні», адже умови праці, за визначенням МОП, є складовою гідної праці.

На мозок людини безперерв­но і одночасно діють різно­манітні за кількістю та якістю подразники з вну­трішнього і навколишнього середовища. Виникнення несподіваної та напруженої ситуації призво­дить до порушення рівноваги між організмом людини і навколиш­нім середовищем. У відповідь ор­ганізм неспецифічно реагує на цю ситуацію – виникає стрес.

Стрес може бути спричинений факторами, пов’язаними з робо­тою, діяльністю підприємства або подіями в особистому житті, і пе­реважно негативно позначається на організмі людини. Нетривалий стрес на робочому місці чи в по­всякденному житті людини може минати без значних загострень, проте його надмірність (сильний, тривалий, регулярний стрес) може призвести до незворотних наслід­ків – нещасних випадків.

Нещасні випадки, що виникли з цієї причини, належать до психо­фізіологічних. На жаль, за тенден­ції щорічного зниження в Микола­ївській області кількості нещас­них випадків на робочому місці зберігається ситуація, коли нещас­ні випадки, які сталися через пси­хофізіологічні причини, до яких належить і стрес на робочому міс­ці, посідають друге місце після ор­ганізаційних причин.

Для того, щоб навчити праців­ників – членів профспілок керува­ти стресом, у тому числі на робочо­му місці, в 2015 році Миколаївська обласна рада профспілок започат­кувала низку заходів.

Минулоріч для учасників тридцять першого заняття Громадського університе­ту правових знань, на яко­му були присутні пред­ставники обласних галузе­вих профорганізацій соці­альної сфери, будівни­цтва, АПК, суднобудуван­ня тощо, а також трудові арбітри НСПП, було прове­дено тренінги з тайм-менеджменту на тему: «Само­мотивація як інструмент підвищення особистої ефективності», на яких се­ред інших розглядалися питання управління та бо­ротьби зі стресом. Крім того, аналогічні тренінги були проведені для членів профорганізації Микола­ївської ТЕЦ; для учасників моло­діжної групи одноденного семінару-тренінгу, що відбувся в рамках спільного дансько-українського на­вчального проекту; для учнів Мико­лаївського професійного ліцею сфе­ри послуг; для профактиву на базі Миколаївської міської організації профспілки працівників АПК, хар­чової, переробної та хлібопекарної промисловості. Учасники дістали змогу на практиці розглянути при­чини виникнення стресових ситуа­цій, навчитися правильно планува­ти свій робочий день, ефек­тивно використовувати ро­бочий час і відпочинок, а та­кож дізналися, як можна ке­рувати стресом.

Цьогоріч практика про­ведення навчальних семі­нарів з елементами тренін­гу, приурочених до Всесвіт­нього дня охорони праці з вищезазначеної тематики, була продовжена в Баштан­ському та Новоодеському районах області. Робота в цьому напрямі проводити­меться і надалі.

Надія МАТВЄЄВА,

учасниця першої групи дансько-українського проекту

 

МОТИВАЦІЯ ПРОФСПІЛКОВОГО ЧЛЕНСТВА

20 квітня у рамках реалізації дансько- українського проекту між 3F та ФПУ прове­дено перший етап на­вчання групи моло­дих профспілкових активістів Вінницької обласної організації профспілки праців­ників ЖКГ.

У заході взяли участь 26 осіб, у тому числі 11 голів первинних проф­спілкових організацій.

Мотивація профспілково­го членства та ведення ко­лективних переговорів були головними темами семінару-тренінгу.

Досвід данських колег, про який дізналися учас­ники, викликав жваву дис­кусію. З урахуванням українських реалій обгово­рювалися кроки, які ми просто зараз можемо реа­лізувати для реальної зміни нинішньої ситуації. Надзвичайно цікаві пропо­зиції внесли Наталя Люби­ва, Ігор Кахно, Віктор Яро­вий та Андрій Саєнко.

Пропозиції щодо подаль­шої тематики та місця проведення наступного семінару формують безпо­середньо учасники, які не­байдужі до майбутнього профспілкового руху й го­тові стати у перші лави для його модернізації за­для загальної справи – внеску профспілок у за­безпечення гідної праці в Україні.

Олександр СІЛЬНІЦЬКИЙ,

учасник третьої групи дансько-українського проекту

 

ПРОФСПІЛКОВА СОЛІДАРНІСТЬ НЕ ЗНАЄ КОРДОНІВ

Сучасні процеси гло­балізації та євроінте­грації, у яких Україна відіграє не останню роль, суттєво вплива­ють на рівень життя працівників та ринок праці в цілому, вима­гаючи від профспілок нових підходів, форм та методів роботи, вдосконалення базо­вих функцій, модерні­зації та єдності. Від­так надзвичайно важ­ливою у цих складних умовах стає міжна­родна солідарність у профспілках.

Яскравим прикла­дом міжнародної профспілкової ба­гаторічної співпра­ці є спільний дансько-укра­їнський проект між Об’єднаною федерацією ро­бітників Данії – 3F та ФПУ «По­силення внеску профспілок у за­безпечення гід­ної праці, захис­ту прав праців­ників та демо­кратизацію в Україні».

Проте співпраця між дво­ма давніми партнерами на цьому не завершується. 6 травня відбулася зустріч учасників проекту і ко­манди Центру з реалізації проекту з делегацією гро­мадської організації «Со­лідарність без кордонів», яку очолював її президент Торкільд Хансен. У складі делегації Україну відвідав і Медс Люнд, завдяки яко­му й було започатковано цей важливий для ФПУ проект. Варто зазначити, що засновником «Солідар­ності без кордонів» є дан­ська профспілка 3F.

У ході зустрічі керівник Центру з реалізації проек­ту Валентина Шевченко розповіла данським коле­гам про основні заходи, які проводилися у рамках проекту у році, що минув, про здобутки та зміни, що відбуваються у профспіл­ках після старту проекту.

Основну увагу було приді­лено восьми навчальним семінарам, які відбулися у рамках проекту. Шість із них минулоріч провів данський тренер Пер Ай­зенрайх, а цього року два семінари проводять укра­їнські тренери та викла­дачі міжнародного класу.

З данськими колегами по­спілкувалися й учасники проекту. В режи­мі запитання-відповідь вони дізналися від гостей про акту­альні проблеми, з якими стика­ються данські профспілки, а також про від­мінності україн­ських і дан­ських підходів та методів захисту прав працівників.

Такі зустрічі надзвичайно цікаві та важливі для зміцнення співпраці з на­шими данськими партне­рами і сприяють створен­ню нових спільних проек­тів у майбутньому.

Центр з реалізації дансько-українського проекту

20.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання