« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ДІЇ ПРОФСПІЛОК В УМОВАХ СИСТЕМНОЇ КРИЗИ

ДІЇ ПРОФСПІЛОК В УМОВАХ СИСТЕМНОЇ КРИЗИ

Питання «Про поточну ситуацію та дії профспілок області із захисту соціально- економічних та трудових прав членів профспілок в умовах різкого погіршення рівня життя членів профспілок» розгля­нуто на ІІ засіданні Ради Об’єднання профспілок Харківської області. У її робо­ті взяв участь Голова Федерації профспі­лок України Григорій Осовий.

Характеризуючи су­часну соціально- економічну ситуа­цію в області, голо­ва ОПХО Сергій Тесленко зазначив, що профспілко­вій громаді доводиться працювати у надзвичайно складний час. Триває па­діння індексів виробни­цтва більшості галузей економіки, скорочення чисельності штатних пра­цівників, падіння реаль­ної зарплати працівників області у 2015 році стано­вило 22,3%, що в цілому призвело до зниження життєвого рівня трудя­щих та їхніх родин. Ще 2,3% працівників, які від­працювали понад 50% фонду робочого часу, отримують зарплату мен­ше мінімального розміру.

Третина працівників області заробляє на рівні 2,5 тис. грн, що приблизно дорівнює прожитковому мінімуму – не встановле­ному законодавчо, а «ре­альному», який розрахо­вують навіть не профспіл­ки, а фахівці Мінсоцполі­тики. Тим часом, за наши­ми розрахунками, вар­тість споживчого кошика для однієї людини (5 тис. 952 грн) перевищує серед­ню заробітну плату в об­ласті майже на 2 тис. грн.

Сергій Тесленко визна­чив головні вектори дій профспілок у сучасних умовах:

– збереження і зміцнен­ня єдності і солідарності профспілок, консолідація дій для захисту соціаль­но-трудових прав та інтересів трудящих;

– недопущення погір­шення умов охорони праці та нехтування технікою безпеки при тотальному фінансовому дефіциті більшості підприємств;

– захист профспілкових прав і свобод, організацій­не, кадрове, фінансове, ін­формаційне зміцнення профспілок, підвищення їх авторитету в суспіль­стві як єдиної сили, здат­ної адекватно представля­ти й ефективно захищати інтереси людини праці;

– сприяння модерніза­ції профспілкового руху, виходячи із сучасних умов політичного та соці­ально-економічного роз­витку країни.

І головне – розвиток со­ціального діалогу. Кон­структивні відносини з органами влади та робо­тодавцями мають вибудо­вуватися на основі рівно­сті, взаємоповаги і безумовного виконання до­сягнутих домовленостей на всіх рівнях – від під­приємства до регіону в цілому.

Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував про заходи ФПУ на захист кон­ституційних трудових прав працівників, про роботу, яку проводить ФПУ з но­вим Кабінетом Міністрів, про перспективи прийнят­тя Трудового кодексу.

У прийнятій постанові Ради визначені основні завдання профспілкових організацій області щодо захисту соціально-еконо­мічних прав та інтересів трудящих. Рада також схвалила Звернення до державних і місцевих ор­ганів влади, роботодавців щодо права працівників на гідну працю.

Об’єднання профспілок Харківської області

 

НА ШЛЯХУ ДО ОНОВЛЕННЯ

Федерація профспі­лок Рівненщини провела І засідан­ня Ради, на якому його учасники обговорили питання, яке багато в чому визначатиме стратегію і так­тику всієї подальшої її ді­яльності – «Про рішення VII з’їзду Федерації профспі­лок України та завдання Фе­дерації профспілок області, її членських організацій щодо їх виконання». У засі­данні взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий.

Обмін думками з обговорю­ваного питання був зацікав­леним і предметним, адже сам з’їзд став не тільки три­буною для всебічного аналі­зу діяльності та подальшого розвитку ФПУ, а й загалом визначив пріоритети розви­тку всього національного профспілкового руху.

На з’їзді було прийнято Стратегію діяльності ФПУ на 2016–2021 роки «Європей­ський вибір», що охоплює економічну та соціальну по­літику, міжнародні аспекти діяльності, зокрема євроін­теграцію та модернізацію ФПУ. Тому і у доповіді, з якою виступив голова Феде­рації профспілок області Микола Шершун, акценти ставилися не стільки на до­сягненнях профспілок, скільки на їх участі у розв’язанні проблемних питань розвитку країни та регіону.

На «больових точках» розви­тку економіки, виробни­цтва, освіти, соціальної служби, культури зосереди­лися у своїх виступах проф­спілкові активісти, які пра­цюють у цих сферах.

Григорій Осовий у своєму виступі зупинився на пріо­ритетах профспілкового руху на нинішньому етапі в Україні, зазначивши, що з капіталізацією життя в краї­ні дещо переосмислюється і роль профспілок. Щоб бути європейськими, профспілки потребують не лише єдності й солідарності у діях, не по­винні ховатися за щит полі­тиканства. Треба забезпечи­ти високий рівень підготов­ки профспілкових кадрів. Саме тому роль профспілко­вого навчання необхідно під­вищувати. Григорій Осовий відповів на запитання при­сутніх, побажав Раді успіш­ної роботи в майбутньому.

Учасники першого засідан­ня Ради Федерації профспі­лок Рівненської області ухвалили Звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Тамара СТЕЦЮК

  • КОМЕНТАР

Григорій ОСОВИЙ, Голова ФПУ:

«Для того, щоб самостійно ді­яти і брати на себе відпові­дальність, потрібна організо­ваність, міцна фінансова база і, звичайно, внутрішньоспіл­кова дисципліна».

 

НОВА ГЕНЕРАЦІЯ «NEW VISION»

21–22 квітня у Кам’янці-Подільському Хмель­ницької області відбулося засідання Профспіл­кового клубу «New Vision» («Нове бачення»).

Ініціатива «New Vision» існує вже другий рік поспіль і об’єднує профспілкових лідерів та активістів різних галу­зевих і територіальних профспілок України.

Організаторами Клубу є ЦК Профспілки працівни­ків АПК України, Фонд імені Фрідріха Еберта і Молодіжна рада ФПУ.

Цього разу організатори отримали 82 заявки на участь у Клубі і 6 – після за­криття терміну реєстрації. Перед оргкомітетом поста­ло складне завдання – віді­брати 35 учасників. Урахо­вувалися як персональні дані, так і можливість формування оптимально збалансованої групи, склад якої має пред­ставляти різні сфери діяль­ності, вікові групи та регі­они України. Також було враховано участь у ми­нулорічному циклі засі­дань «New Vision» – пріо­ритет нада­вався новим учасникам, які раніше не брали участі у за­сіданнях Клубу.

Два дні насиченої роботи минули з користю та на­тхненням, адже акценти було зроблено на практич­них рекомендаціях, висно­вках і досвіді учасників щодо тем, які розглядали­ся. Серед них були такі: профспілка – роль та мож­ливості в умовах сьогоден­ня; ефективні практики профспілок у роботі із мо­лоддю; секрети успіху профспілкових проектів на конкретних прикладах; створення якісного проф­спілкового проекту; парт­нерство і пошук нових можливостей, у тому чис­лі фінансових.

Другий день був присвяче­ний вивченню досвіду євро­пейських профспілкових тенденцій, законодавчим аспектам діяльності проф­спілок в Україні та світі, а також розглядалися Між­народні конвенції, пов’язані з діяльністю профспілок.

Наприкінці першого робо­чого дня Клубу на учасни­ків чекав особливий фор­мат роботи – форум-театр, постановки якого мали на­зву «Я тут ні до чого». Було представлено чотири акту­альних сценарії, що роз­кривали сутність проф­спілкових проблем, які спостерігаються у сучас­ній Україні. Учасники отримали завдання зміни­ти ці сценарії на такі, які вирішують проблеми і до­лають несправедливість. Було показано стереотипи, що існують у суспільстві щодо профспілок та їх лі­дерів. Серед порушених проблем – «закостені­лий» колек­тив профкому; байду­жий голова профкому; члени профкому, які не розуміють важливості профспілко­вої роботи і переклада­ють відпові­дальність один на одно­го; колективи, які байдужі до нагальних проблем з охорони праці на підприємствах і мають серйозні проблеми через таке ставлення; «перего­рання» молодих профліде­рів до профспілкової робо­ти через «закостенілість» колективів. Учасники ак­тивно заміняли акторів у ході постановок, вказуючи глядачам на те, як виріши­ти ту чи іншу проблему, а також пояснюючи, чому саме такий перебіг подій вони обирають.

Також на засіданні Проф­спілкового клубу «New Vision» учасники прийня­ли рішення провести ін­формаційну акцію «Проф­спілки – омолодження». Її суть полягає у тому, щоб показати молоді проф­спілкові обличчя, нагада­ти про те, що саме молодь є рушійною силою прогре­су в усьому світі і що для профспілок – це єдина пер­спектива майбутнього.

Оргкомітет Профспілкового клубу

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Катерина БАРИШЕВА, головний ор­ганізатор Профспілко­вого клубу «New Vision» від профспілкової сторони, голова Київської обласної профспілки працівників АПК, голова Молодіжної ради ФПУ: «Профспілко­вий клуб «New Vision» про­довжує свою роботу у 2016 році, і в рамках його засідань ми запланували іще щонайменше дві зу­стрічі. Орієнтовно, це сер­пень і жовтень цього року».

29.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання