« на головну 18.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ШЛЯХ ДО ВІДРОДЖЕННЯ СТВОРЕНО ФЕДЕРАЦІЮ ПРОФСПІЛОК ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ШЛЯХ ДО ВІДРОДЖЕННЯ СТВОРЕНО ФЕДЕРАЦІЮ ПРОФСПІЛОК ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15 квітня у м. Сєвєро­донецьку відбулась установча конферен­ція Федерації проф­спілок Луганської об­ласті, з трибуни якої виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

У своєму виступі проф­спілковий лідер поін­формував присутніх про позицію ФПУ, її членських організацій щодо тих процесів, які відбуваються у державі та сус­пільстві. Він акцен­тував на баченні профспілками ефективних шляхів для вирішення най­актуальніших пи­тань та найгострі­ших проблем, що турбують нині всіх трудящих України, в тому числі праців­ників Луганщини.

У конференції взяла участь та ви­ступила перший за­ступник голови Лу­ганської ОДА Єли­завета Пушко-Цибу­ляк, яка наголосила на необхідності відновлення соцдіалогу та запевнила, що ОДА, місцеві органи держав­ної влади зацікавлені в об’єднанні соціальних партне­рів, тому будуть розвивати й поглиблювати таку співпрацю.

У своїх висту­пах делегати кон­ференції говори­ли про необхід­ність не тільки створювати профорганізації, а й зміцнювати їхні лави, підвищува­ти результатив­ність дій профак­тиву у вирішенні актуальних і на­болілих питань захисту законних прав та інтересів працівників. Тому так важливо мати ефективний координа­ційний центр, яким повинна стати Федерація профспілок Луганської області.

Масштаб завдань, які нале­жить вирішувати профспілко­вим організаціям області вже зараз і на перспективу, вра­жає. З 27 всеукраїнських проф­спілок, які діяли до початку АТО, 14 відновили свою діяль­ність на підконтрольній укра­їнській владі території.

Загалом, всеукраїнські профспілки відвідують і під­тримують у телефонному ре­жимі зв’язки із своїми органі­заціями в Луганської області, сподіваючись на врегулюван­ня ситуації, але з частиною профорганізацій, що перебува­ють на окупованих сепаратис­тами територіях, втрачено зв’язок.

Через воєнні дії, труднощі з пересуванням людей на цих територіях, порушення зв’язку, евакуацію окремих підпри­ємств і установ у керівників виборних органів профспілок обмежені можливості для вза­ємодії з усіма первинними ор­ганізаціями, що входять до їх­нього складу. Інформація над­ходить із запізненням, а інко­ли зовсім відсутня. Тож попе­реду – дуже складна і відпові­дальна робота з відродження профспілкового руху регіону.

Делегати конференції за­твердили зміни в установчих документах, обрали її керівні органи – Раду та Президію.

Делегати також звернулись до всіх профспілкових органі­зацій підприємств, установ, організацій із закликом зміц­нювати єдність та згуртова­ність задля встановлення миру і спокою в області, прове­дення суспільно необхідних та соціально відповідальних ре­форм у державі. Профспілкова конференція закликала членів профспілок консолідувати свої дії на захист миру і спо­кою в області, виступити єди­ним фронтом проти політики «жорсткої економії», будь- яких антисоціальних дій вла­ди чи бізнесу та використову­вати всі можливі заходи у бо­ротьбі проти кожного пору­шення трудових прав.

 Головою Федерації профспілок Луган­ської області обра­но голову ради профспілок м. Сє­вєродонецька та первинної проф­спілкової організа­ції ПрАТ «АЗОТ- Сєвєродонецьк» Валерія Черниша.

 

НОВИЙ ІМПУЛЬС У РОБОТІ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛПРОФРАДИ

14 квітня у м. Крама­торську відбулась конференція Доне­цької обласної ради профспілок.

У цьому важливому для всього профспілкового руху країни заході взя­ли участь та виступи­ли Голова ФПУ Григорій Осо­вий та заступник голови Доне­цької обласної державної адмі­ністрації Ігор Стокоз.

Відкриваючи конференцію, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий повідомив, що на установчих зборах голів профорганізацій Донецької області, які об’єднують понад третину членських організацій Доне­цької облпрофради, було при­йнято рішення про обласну профспілкову конференцію з відновлення діяльності облпрофради. Адже її будівлю і майно у м. Донецьку захоплено профспілковим об’єднанням так званої ДНР. При цьому слід враховувати ще й той факт, що термін повноважень усіх ви­борних органів профоб’єднання – Ради і Президії, голови облпрофради і його заступни­ків вже закінчився. Було вста­новлено квоту щодо обрання делегатів на обласну конферен­цію з числа профорганізацій, які діють на території, під­контрольній українській владі.

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий поінфор­мував присутніх про основні напрямки діяльності ФПУ та пріоритетні завдання профспі­лок у сучасних умовах, налаго­дження співробітництва із за­конодавчою та виконавчою гілками влади.

У виступах делегатів конфе­ренції йшлося не тільки про складнощі роботи у нинішніх непростих умовах, а й, що є най­більш цінним, багатий досвід розбудови профспілкового руху як у межах галузевих профспі­лок, так і на рівні первинки.

До проведення АТО 27 всеукраїнських профспілок мали на Донеччині обласні (територі­альні) організації й у чотирьох були тут первинні профорганізації прямо­го підпорядку­вання. На сьо­годні біль­шість всеукраїнських профспілок віднови­ли діяльність на підконтрольній українській владі території.

На жаль, че­рез воєнні дії профспілки за­знали втрат первинних профорганізацій. Їхні підприємства чи організації знищені або зруй­новані. Окремі профорганізації призупинили своє існування че­рез тиск на їхніх керівників, ак­тивістів, які, рятуючи своє жит­тя та членів сімей, були змуше­ні залишити місця постійного проживання та роботи.

Вимоги часу і трудових ко­лективів, членів профспілок дали додатковий імпульс для проведення конференції та створення повноцінної облра­ди профспілок.

Делегати конференції ви­словились за відновлення ді­яльності обласного профоб’єднання – Доне­цької обласної ради профспілок на терито­рії, підконтрольній українській владі, й об­рання нового складу її виборних органів та ке­рівника. Обрано також керівні органи облради – Раду та Президію.

Добірку підготував

Олексій ПЕТРУНЯ,

прес-центр ФПУ

 

Головою Донецької обласної ради профспілок обрано представника шах­тарських колекти­вів Петра Древаля.

23.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання