« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

МІНІСТЕРСЬКА НЕДБАЛІСТЬ ПІД СОУСОМ «3474»

МІНІСТЕРСЬКА НЕДБАЛІСТЬ ПІД СОУСОМ «3474»

 Надзвичайно прикро, коли надії і сподівання руйну­ються через недбалість, власні образи та особисті інтереси. Мова йтиме про студентську молодь і спроби можновладців по­збутися студентських профспілкових організа­цій, які, до речі, є єдиним дієвим, прозорим і неза­лежним захисником моло­ді у навчальному закладі.

Студентська молодь є одні­єю з найвразливіших кате­горій населення України. Деякі соціологи навіть на­зивають її «втраченим поколін­ням», оскільки в сучасного випускника, який має на руках диплом про освіту, немає можливостей і пер­спектив розвитку.

Невтішний сценарій подальшої долі молодої людини більш вірогід­ний, ніж гідне існування. Тим паче, що, за офіційними статистичними даними, кожен четвертий пенсіо­нер вимушений працювати. А отже, молодь – «ще нехай почекає свого часу».

Здавалося б, новий Президент, Уряд, нові обличчя і нові сподіван­ня. Все має змінюватися, рухатися і модернізуватися. Стільки гарних, молодих інтелектуальних особис­тостей сьогодні при владі. Та ні. Є сумнівні й дуже спірні «слуги народу».

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт і його заступниця Інна Совсун – яскравий приклад невдач та розчарування.

Перші кроки на шляху нової мі­ністерської команди – скасування стипендій, яка стає ідеєю «фікс». «Студенти не повинні отримувати стипендії», – наголошує Інна Совсун з телевізійних екранів. Проте стипендія найчастіше є чи не єди­ним джерелом існування, особливо студентів із сільської місцевості.

Згадаймо також 2014 і 2015 рр., коли пані заступниця міністра в офіційних виступах поділила сту­дентство на бідних та заможних і вирішила, що отримуватимуть сти­пендії будуть лише «обрані».

Це взагалі, що таке: геноцид мо­лоді чи нові креативні ідеї міністер­ської команди? – обурилися пред­ставники первинних студентських та аспірантських організацій й роз­почали активні масові дії. Проф­спілкова молодь за підтримки всьо­го студентства України і працівни­ків освітньої галузі обстояла під стінами Верховної Ради України право на отримання стипендій. Ти­сячні мітинги, купа офіційних звер­нень та інтерв’ю дали результати – стипендії було збережено.

Але образа на профспілки зали­шилася. І от із кінця 2014 року Інна Совсун і «команда» вирішили зни­щити тих, хто перешкоджає. До того ж з неофіційних джерел знаємо, що за часів студентства заступниця мі­ністра була задіяна у студентському самоврядуванні. Але, на жаль, добре ознайомитися з діяльністю первин­ної організації ані в Національному університеті «Києво-Могилянська академія», ані в Київському націо­нальному університеті імені Тараса Шевченка їй так і не вдалося.

Сьогодні «під соусом» проекту «Чисті виші», який функціонує за вказівкою Інни Совсун, молоді люди мають робити все, щоб жодно­го захисника студентства у на­вчальних закладах не лишилося.

«Чисті виші» – це команда із чо­тирьох осіб віком 20–23 років, які ініціюють заходи, спрямовані на знищення корупції в навчальних закладах. І все начебто було б до­бре, але в таких заходах є чітка ло­гічна лінія – знищити студентські профспілки.

Молоді люди за винагороду від­працьовують чужі сценарії. Один із них є «ляпсусом» у вигляді законо­проекту № 3474. Прикро, адже чи­новники використовують молодь у власних цілях.

З особистої розмови ініціативної групи Молодіжної ради ФПУ, що відбувалася в офісі Реанімаційного пакета реформ, стало зрозуміло, що активісти проекту «Чисті виші» аб­солютно впевнені, що роблять «до­бру» справу, принаймні їм так зда­ється. Для них – це робота. А от для студентської молоді – недолугий законопроект № 3474 – реальна за­гроза втратити єдиний захист.

Молоді політики Ярослав Марке­вич, Олексій Рябчин, Світлана Залі­щук, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Сергій Лещенко – здебільшого друзі Інни Совсун (можемо бачити спільні дружні фото у Facebook), вирішують його зареєструвати і далі просувати. При цьому вони абсолютно не орієн­туються у діяльності профспілок (пояснювальна записка до законо­проекту чітко на це вказує).

На превеликий жаль, цей законо­проект 3 лютого 2016 року розглянуто на засіданні Комітету з питань соці­альної політики, зайнятості та пен­сійного забезпечення і Комітету з пи­тань науки і освіти без обговорення та погодження із профспілковою сто­роною. Не врахованими залишилися подані кожному члену комітету за­перечення і пропозиції від ФПУ, гро­мадської ради при Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Мінсоцпо­літики. Викликає обурення й те, що на руках кожного учасника засідан­ня в проекті рішення було чітко і ар­гументовано окреслено: «Відхилити законопроект». Та зі слів голови Ко­мітету – проект приймається на під­тримку студентських профспілок, тож депутати проголосували і його підтримали. При цьому присутнім на засіданні Комітету Голові Спіль­ного представницького органу об’єднань профспілок, Голові ФПУ Григо­рію Осовому та його заступнику Во­лодимиру Саєнку навіть не надали слово для виступу.

ФПУ і Молодіжна рада не мають наміру відступати. Ми просто не маємо права собі цього дозволити! ФПУ представляє майже два міль­йони студентської молоді, і ми спроможні себе захистити. І якщо буде потрібно – ми швидко мобілі­зуємо зусилля по всій країні.

Перші кроки в цьому напрямі вже зроблені: з ініціативи молоді Харківської обласної організації профспілки працівників освіти і на­уки розпочато Всеукраїнську акцію «Профспілки. Боротьба за Україну».

Дуже важливо, що ми маємо офі­ційну підтримку Міжнародної кон­федерації профспілок, яка представ­ляє понад 180 мільйонів робітників в усьому світі, у тому числі в Україні. Пані Шаран Барроу, генеральний се­кретар МКП, направила звернення до Голови Верховної Ради України з вимогою повернути законопроект на доопрацювання за участі Міжнарод­ного бюро праці і профспілок.

Закликаємо всіх небайдужих спілчан підтримати боротьбу проти МОНівської ініціативи – законопро­екту № 3474.

МОЛОДІЖНА РАДА ФПУ


  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Людмила ЛІТВІНЕНКО,

колишня голо­ва ППО сту­дентів Новгород-Сіверського медич­ного училища: «Коли мене вперше обрали головою профкому, мені було лише 16 років. Тоді я ще зовсім нічого не розуміла у профспілковій роботі. Тільки коли у нас, сту­дентів, почалися проблеми з гуртожитком та виплатою стипендій, я зрозуміла – лише профспілка наділена повноваженнями, щоб допо­могти у захисті наших прав. Переконана, що цей законо­проект знищить можливість студентів гідно захищати себе. А цього робити не мож­на, бо студентська профспіл­ка насамперед – це зв’язок між студентами та керівни­цтвом навчального закладу».

Микола МОШТАК,

голова ППО сту­дентів, ас­пірантів та докторан­тів Кам’янець-Подільського національного уні­верситету імені Івана Огі­єнка: «Зміни, що пропону­ються у законопроекті за реєстраційним № 3474, свідчать про те, що автори не володіють інформацією про реальну ситуацію щодо роботи студентських профкомів. Як на мене, то саме ці їхні намагання від­стояти конституційні пра­ва студентів на захист мо­жуть призвести до розвалу первинних організацій сту­дентів (що не дозволить взагалі здійснювати за­хист) та до підконтроль­ності їх адміністраціям».

Олег СКО­ВОРОД­НІКОВ,

член Мо­лодіжної ради Фе­дерації профспілок Хмельниць­кої області: «Законопро­ект значно зменшує пра­ва студентських профспі­лок і відповідно ставить під удар захист соціаль­но-економічних прав та інтересів студентів як членів профспілки. Кон­ституція України не до­пускає звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Напевно, сильні студентські профспілки комусь як «кістка в гор­лі», тому й «протягують» через депутатів Верхо­вної Ради норми, що гру­бо порушують Основний Закон України».

Сергій БОРИСЕН­КО, заступник Хар­ківської обласної організації проф­спілки працівників освіти і науки України: «Автори законопроекту вперше в новітній історії України здійснили спробу штучно обмежити права грома­дян на участь у громадських ор­ганізаціях та права обирати та бути обраними до їх керівних ор­ганів (стаття 36 Конституції Украї­ни). Прикриваючись благородни­ми намірами, ініціатори створю­ють умови для контролю над об’єднаннями громадян (сьогодні – над студентськими профспілка­ми, завтра – над усіма громад­ськими організаціями та політич­ними партіями). Переконаний, у разі виникнення та підтримки по­дібних законодавчих ініціатив не може й бути мови про відкри­тість і розвиток демократичного суспільства».

Анна СНЄСА­РЄВА, за­ступник го­лови ППО студентів Академії праці, соці­альних відносин та туриз­му: «Як студентка я впевне­на, що така ініціатива депу­татів має на меті не захист студентів та боротьбу з ко­рупцією у вишах, а виключ­но ліквідацію студентських профспілок. Бо саме вони сьогодні, як ніхто інший, за­хищають наші права. Якщо ж можновладці справді хо­тіли захисти студентів, то вони переймалися б тим, щоб збільшити розмір сти­пендії, забезпечити гідні умови проживання в гурто­житках, гідну оплату праці нашим викладачам та пер­ше робоче місце для ви­пускників».

Катерина БАРИ­ШЕВА, голова Мо­лодіжної ради ФПУ, голова Київ­ської обласної Профспілки пра­цівників агропро­мислового комплексу України: «Відбувається відкритий напад на студентські профорганізації. В іс­нуванні сильних «гравців» сьогод­ні не зацікавлені ані Міністерство освіти і науки, ані Уряд. У сту­дентському середовищі питання соціального захисту належать до компетенції студентських профорганізацій, які покликані відсто­ювати законні права студентів на гідну освіту, умови навчання, про­живання та існування в стінах альма-матер. Студпрофкоми є важливою об’єднувальною лан­кою між керівництвом навчаль­ного закладу і студентами. І ніхто не має права втручатися у само­врядну діяльність студентських профспілкових організацій».

27.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання