« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «МИ МАЄМО ОКРЕСЛИТИ НАШІ ЗАВДАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ЩОДО ВЗАЄМОДІЇ ІЗ СОЦІАЛЬНИМИ ПАРТНЕРАМИ ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ СУЧАСНОСТІ»

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «МИ МАЄМО ОКРЕСЛИТИ НАШІ ЗАВДАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ЩОДО ВЗАЄМОДІЇ ІЗ СОЦІАЛЬНИМИ ПАРТНЕРАМИ ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ СУЧАСНОСТІ»

29 січня Президія ФПУ обго­ворила та затвердила низку проектів документів щодо розвитку та модернізації профспілкового руху, поси­лення впливу профспілок на забезпечення трудових прав і соціальних гарантій працівни­ків в умовах реформ, які бу­дуть винесені на VII з’їзд ФПУ, що відбудеться 24 березня у Києві. «ПВ» звернулися до Голови ФПУ Григорія Осового із проханням прокоментувати основні рішення Президії.

«Президія Федерації проф­спілок України схвалила проекти документів, над якими ми працювали пів­року, з моменту прийняття у червні 2015-го Радою ФПУ рішення про прове­дення VII з’їзду.

Відповідно до вимог Статуту ФПУ з’їзд розглядатиме звіт Ради Федерації профспілок України про роботу з квітня 2011 по березень 2016 року. Наразі матері­али звіту підготовлені, їх буде направле­но на доопрацювання членам Ради ФПУ, які мають його, так би мовити, «докапі­талізувати», щоб 25 лютого Рада ФПУ схвалила документ, який і буде винесено на розгляд VII з’їзду ФПУ.

Також розроблено на наступний 5-річний період Проект Стратегії діяль­ності Федерації профспілок України на 2016–2021 роки «Європейський вибір». Це документ, що має зазирнути за гори­зонт, враховуючи ті рішення, що при­ймаються у державі, – мова йде про пре­зидентську Стратегію сталого розвитку «Україна–2020», Програму діяльності Кабінету Міністрів України. Також роз­раховуємо, що до з’їзду ФПУ буде сфор­мована синергія дій Верховної Ради, Уряду і Президента у новій Коаліційній угоді як інструмент реалізації спільно виробленої політики та реалізації за­вдань влади всіх рівнів. Зрозуміло, що цей документ також буде ретельно опрацьований профспілками, щоб зро­бити певні прив’язки до тих темпів і масштабів економічних і суспільних перетворень, що відбуватимуться у на­шій країні. Профспілки усвідомлюють, що доведеться працювати або в парт­нерстві з органами влади та організацій роботодавців, або опонувати їм.

Також ми поінформовані, над чим працюватиме Федерація роботодавців України, оскільки на своєму з’їзді вони ухвалили план дій аж до 2030 року, в якому передбачене широке залучення інвестицій в Україну та модернізація економіки. Варто зазначити, що ФПУ підтримала цей план, більш того, на з’їзді ФРУ ми підписали Меморандум про співпрацю. Підприємства України потребують модернізації, адже світ не­впинно рухається від індустріального до постіндустріального розвитку, що базується на новітніх технологіях. У Да­восі, на щорічному Всесвітньому еконо­мічному форумі, також говорили про четверту промислову революцію, що має дати поштовх продуктивності, за­йнятості і, відповідно, вимагатиме ін­ших підходів регулювання ринку праці та підготовки кадрів. Тож у планах на наступний 5-річний період ми маємо окреслити власні завдання та завдання щодо взаємодії із соціальними партне­рами відповідно до вимог су­часності.

На Президії відбу­лася дискусія, чи за­лишати Стратегію модернізації ФПУ та її членських організацій як окремий доку­мент і обговорю­вати її на з’їзді ФПУ (бо таке за­вдання ставила Рада ФПУ на початковому етапі у червні минулого року). Річ у тім, що у процесі підготовки документа була висловлена думка не розпорошувати концентрацію роботи й увагу профспілкового загалу на різні документи і включити напра­цювання Стратегії як відповідні розді­ли до Стратегії діяльності ФПУ в ціло­му. Пропозиція була підтримана Пре­зидією ФПУ, і на Раді ми представляти­мемо цілісний документ Стратегії ді­яльності ФПУ, що включає економічну та соціальну політику, міжнародні ас­пекти діяльності, у тому числі євроін­теграцію, а також модернізацію ФПУ. Планується, що це буде єдиний комп­лексний документ, в усякому разі до цього ми йшли у процесі опрацювання в робочих групах.

Також Президією ФПУ схвалено про­ект змін до Статуту Федерації профспі­лок України. Дискусія по окремих поло­женнях триватиме, адже обговорюють­ся складні питання внутрішнього орга­нізаційного характеру ФПУ, відносин галузевих та регіональних структур, фінансової політики, представництва в колегіальних органах молоді тощо. Пи­тання, що не викликають суперечок, пропонуватимуться Раді ФПУ на вне­сення до Статуту. Обговорення складні­ших питань буде продовжено на з’їзді ФПУ, робота щодо них продовжувати­меться з урахуванням рішень найвищо­го органу – з’їзду ФПУ.

Слід наголосити, що Стратегія нашої діяльності має назву «Європейський ви­бір». Ми враховуємо те, що наша країна рухається у напрямку євроінтеграції. ФПУ ще 2013 року, коли громадянське суспільство активно обговорювало на майданах, куди має рухатися країна, підтримала європейський вибір.

Тримаючи руку на пульсі та відповід­но до вимог часу, на з’їзд будуть винесе­ні окремі резолюції, заяви, звернення, серед яких, зокрема, «Профспілки – за європейський вибір України», «Проф­спілки – за результативний соціальний діалог в інтересах добробуту громадян», «Молодь – майбутнє профспі­лок». Крім того, на Прези­дії з ініціативи проф­спілки АПК було при­йнято рішення про необхідність ухва­лення Резолюції щодо гендерної рівності та проти­дії насильству. Це зараз актуальна тема, і вона потребує обговорення. Ми не виключаємо, що напере­додні з’їзду можуть виник­нути якісь нагальні питання, що потребуватимуть оперативного реагу­вання та можуть бути сформовані в окремі документи з’їзду. Приміром, си­туація щодо критичного стану у сфері соціального страхування, професійно-технічної освіти та необхідність вжиття відповідних заходів задля збереження системи навчання кваліфікованих робіт­ників в Україні.

Враховуючи практику проведення з’їздів, Президія ФПУ вважала за потріб­не прийняти документ «Про Порядок ви­сунення кандидатур на посаду Голови ФПУ та розгляд документів кандидатів». Зрозуміло, що вибори мають бути від­критими, прозорими, легітимними, аби всі мали рівні можливості взяти у них участь. Наголошуємо, що цей документ не має директивного характеру, а є допо­міжним, щоб допомогти кандидатам краще організуватися до проведення ви­борів, заявити про себе і мати змогу пре­зентувати себе, у тому числі на шпаль­тах профспілкової газети».

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

 

КОНСОЛІДАЦІЯ ДІЙ НА МІНІМІЗАЦІЮ СОЦІАЛЬНИХ НЕГАТИВІВ

«Маємо констатувати: грабіж наших членів профспілок продовжується, і краю поки не видно. Споживча вартість заробітної плати в доларах, у м’ясі найнижчої якості, що в ку­бах гарячої води, що в таблетках цитрамону та інших життєво необхідних товарах чи по­слугах скоротилася від 2 до 6 разів. При цьому маємо заборгованість із зарплати майже 1 млрд 900 млн грн, скорочення ле­гальної зайнятості сягнуло понад півмільйо­на тільки минулоріч, спостерігається перед­дефолтний стан фондів соцстраху. Такого шокового грабунку трудящих, на мою думку, не було за всю історію незалежності», – на­голосив у своєму виступі заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, доповідаючи із соці­ально-економічного блоку питань на засі­данні Президії ФПУ, що відбулося 29 січня у столичному готелі «Турист».

Сергій Кондрюк за­значив, що, роз­глядаючи питан­ня порядку ден­ного Президії ФПУ, слід розуміти, що вони не є ло­кальними, а навпаки – їх гострота посилюється за­гальною антисоціальною практикою. Зокрема, мова йшла про питання «Про стан виплати заробітної плати та позитивний до­свід членських організа­цій ФПУ щодо погашення зарплатних боргів».

В Україні не тільки не ви­рішується питання повер­нення затриманої зарпла­ти працівникам, а навпа­ки – обсяг зарплатних боргів продовжує зроста­ти, що призводить до ка­тастрофічного зниження рівня життя працюючих та загострення соціальної напруги у трудових ко­лективах, регіонах та га­лузях. Задля поновлення конституційного права працівників на своєчасне отримання заробітної плати та недопущення подальшого зниження життєвого рівня населен­ня ФПУ, її членські орга­нізації використовують усі можливі та не заборо­нені законодавством ме­ханізми й методи для по­вернення працівникам за­роблених грошей.

Незважаючи на масштаб­ну роботу профспілок та певні її позитивні резуль­тати, питання повернен­ня зарплатних боргів і за­безпечення своєчасної ви­плати зарплати не вирі­шується, вимоги та про­позиції профспілок щодо реалізації на практиці єв­ропейських процедур із вирішення проблем зарплатної заборгованості іг­норуються роботодавця­ми, представниками Уря­ду та влади, конструктив­ний соціальний діалог не налагоджено.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Сергій КОНДРЮК, заступник Голови ФПУ:

«Наразі маємо констатувати, що до мину­лорічних проблем додаються новітні нега­тиви та ризики вже 2016-го. Ми мали би бути готові на адекватне профспілкове реа­гування щодо новітніх викликів:

– падіння в доповнення до минулого року реальної зарплати ще на 10% (+/- 5%);

– масове і немасове скорочення практично в усіх галузях і підгалузях іще на 500 тисяч працівників (+/- 100 тис.);

– ліквідація Пенсійної системи та руйнація традиційного соціального страхування й приватизація їх уламків;

– остаточний «віджим» у профспілок не тільки їх майна, а й сфер суспільної діяльності через колдоговірне регулюван­ня, участь у дорадчих органах при ЦОВВ, представництва у державних і міжнародних інституціях.

Безперечно, є у 2016-му і позитивні тренди, але зиск із них наші члени профспілок навряд чи матимуть.

Чи є названі мною загрози невідворотними? На мій погляд, маємо 70% щодо їх вірогідності, але ми можемо і повинні мінімізувати ці ризики».

07.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання