« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

АКТИВНА МОЛОДЬ – ФАКТОР УСПІШНОСТІ ПРОФСПІЛОК

АКТИВНА МОЛОДЬ – ФАКТОР УСПІШНОСТІ ПРОФСПІЛОК

У рамках реалі­зації дансько- українського проекту 21–22 січня Центр з реалізації про­екту організу­вав у Чернігові комплексний регіональний захід за участі членів Керівно­го комітету Йо­наса Девантьє­ра та Віталія Дубіля.

Відповідно до програми захо­ду 21 січня на базі Чернігів­ського Навчально-ме­тодичного центру профспілок відбувся семінар з учасниками проекту та представ­никами їхніх моло­діжних груп на тему «Розвиток активності молоді як фактор успішності профспі­лок». Від проекту в ро­боті семінару взяли участь Геннадій Ми­роненко, Роман При­ходько та Олександр Ганіч, а також учасни­ки створених ними ре­гіональних груп.

Відкрили зустріч керівник Центру з ре­алізації проекту Ва­лентина Шевченко, члени Керівного комі­тету проекту від 3F Йонас Девантьєр і від ФПУ – Віталій Дубіль. Виступаючи перед мо­лодими профспілко­вими активістами, ке­рівники проекту ак­центували увагу на тому, що саме молодь має прийти на змі­ну мудрим ке­рівникам профспілок і продо­вжити ро­боту із за­хисту прав пра­цівників.

Зустріч тривала у формі диску­сії. Учасники жваво обговорю­вали актуальні пи­тання модернізації профспілкового руху, демократизації та де­централізації проф­спілок, розвитку профспілкового руху в умовах складної еко­номічної ситуації, збе­реження робочих місць, юридичного за­безпечення проблем працівників, вікового обмеження профспіл­кових керівників тощо.

Під час роботи в міні-групах учасники обмінялися думками щодо перспектив роз­витку ФПУ та її член­ських організацій, проаналізували та визначили, на якій стадії життєвого ци­клу перебуває їхня профспілкова органі­зація та ФПУ в ціло­му. Висновки вияви­лися не дуже втішни­ми, що свідчить про необхідність демо­кратизації та ре­структуризації проф­спілкової системи.

Наприкінці заходу присутні з великою цікавістю послухали виступ Йонаса Деван­тьєра, який розповів про Об’єднану федера­цію робітників Данії – 3F, проблеми проф­спілкового руху Данії, співпрацю в рамках дансько-українського проекту, висловив свої думки і по­бажання сто­совно май­бутнього України.

Згідно з планом ро­боти Цен­тру з реалі­зації дансько-українського проекту перед­бачено проведен­ня аналогічних захо­дів у кожному регіоні України, тож попере­ду ще багато зустрі­чей, спілкування з мо­лоддю та пошук но­вих ідей на майбутнє.

Наступного дня, 22 січня, члени Керів­ного комітету та пра­цівники Центру з реа­лізації проекту відві­дали Чернігівське підприємство Sun InBev.

Центр з реалізації дансько- українського проекту

Продовження теми в наступному номері.

 

РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАННЯ – В ДІЇ

Керівний комітет дансько-українського проекту ство­рено для прийняття основних рішень та щоквартально­го моніторингу реалізації проекту. Цього разу на засі­данні комітету, що відбулося 20 січня у Києві, голову­вав Віталій Дубіль, голова Дніпропетровського облас­ного об’єднання профспілок.

Звітуючи про роботу в IV кварталі 2015-го та за рік за­галом, керівник Центру з ре­алізації проекту Валентина Шевченко зазначила, що на цьому етапі учасники пройшли базовий рівень навчання за методикою 3F і отримали відповідні сертифікати. Крім того, останнім часом уже про­ведено 2 триденних та 8 одноден­них пілотних тренінгів на місцях, здійснено агітаційні візити на під­приємства для створення нових первинних організацій, розробле­но низку методичних рекоменда­цій для організації навчання, під­готовлено та розміщено у проф­спілкових ЗМІ понад 40 публіка­цій. Під час навчальних семінарів були внесені пропозиції до проекту Стратегії модернізації і Статуту ФПУ, з питань удосконалення профспілкової освіти, які були уза­гальнені Центром та подані до ФПУ. За словами Григорія Осового, із 30 пропозицій 23 були враховані.

Григорій Осовий зазначив, що ко­манда з реалізації проекту справи­лася з поставленими завданнями. Голова ФПУ запропонував під час організації семінарів для учасни­ків проекту цього року більше за­лучати тренерів-практиків з апа­рату ФПУ та її членських організа­цій. Причому про кожного тренера після семінарів учасники мають залишати відгуки з метою покра­щення роботи та формування по­зитивного сприйняття тренерів під час подальшого навчання.

Йонас Девантьєр погодився з дум­ками колег від ФПУ і запропону­вав після внесення певних уточ­нень схвалити творчий та фінан­совий звіти. Він також зазначив, що у ФПУ спостерігається тенден­ція активізації роботи з молоддю, а також посилення її впливу на прийняття рішень. На цьому він акцентував увагу під час попере­дньої зустрічі із Сергієм Савчу­ком, координатором МОП в Украї­ні. Колега із 3F також повідомив, що у разі необхідності данська профспілка може направити в Україну свого тренера для прове­дення навчання з окремих тем та обміну досвідом під час організа­ції семінарів для ресурсних осіб.

Віталій Дубіль разом зі своїми ко­легами позитивно відзначив плід­ну та активну діяльність Центру з реалізації проекту і висловив спо­дівання, що профспілковці актив­ніше долучатимуться до подаль­ших заходів. Для коригування та уточнення деяких складових у ході проведення дослідження «По­силення внеску профспілок у за­безпечення гідної праці в Україні» прийнято рішення про проведення додаткових зустрічей та консуль­тацій із творчим колективом.

Члени Керівного комітету затвер­дили основні заходи і план реаліза­ції проекту у I півріччі 2016 року, серед яких, зокрема, проведення Національної конференції з пи­тань гідної праці та Міжнародного навчального семінару з питань за­стосування соцмереж і соціальних медіа у профспілках, організація семінарів для ресурсних осіб тощо.

За словами Йонаса Девантьєра, 2015 рік став найприємнішим до­свідом пізнати й працювати в Україні.

Наступне засідання Керівного комі­тету відбудеться у квітні цього року.

Центр з реалізації дансько- українського проекту

 

Серед основних завдань, затверджених Керівним комітетом на I півріччя 2016 року, такі:

– виконання дослідження «Стан та перспективи розвитку соці­ального діалогу на регіональному рівні». Керівником творчого ко­лективу визначено Віктора Іванкевича;

– проведення на Дніпропетровщині Національної конференції «По­силення внеску профспілок у забезпечення гідної праці в Україні»;

– організація міжнародного семінару «Соціальні медіа та проф­спілки» за участю представників Данії, Білорусі, Молдови та України;

проведення навчальних семінарів для учасників проекту, за­лучення до них українських викладачів-тренерів.

 

 

29.01.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання