« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ПРОФСПІЛКОВА МОЛОДЬ – РУШІЙНА СИЛА ПРОГРЕСУ

ПРОФСПІЛКОВА МОЛОДЬ – РУШІЙНА СИЛА ПРОГРЕСУ

Розвинені держави на практиці дове­ли, що інвестиції в молодь є передумовою створення конкурентоспро­можної економіки та процвітаючої країни. Тільки здорові, освічені, висо­коморальні, матеріально забезпечені, щасливі молоді громадяни здатні принести максимальну користь дер­жаві та суспільству.

Відтак велика надія і відповідальність по­кладається на керівни­ків держави, які мають забезпечити гідні умови для розвитку та реалізації моло­ді. Не менша відповідаль­ність покладається на гро­мадські організації. Найбіль­ша з них – Федерація профспі­лок України, яка одним із сво­їх завдань бачить розвиток громадянського суспільства.

Федерація профспілок України заклала надійний фундамент для свого по­дальшого розвитку, органі­зовуючи тренінги, семінари, навчання для активної та перспективної профспілко­вої молоді.

Профспілкове навчання – один із найголовніших ас­пектів роботи профспілки; це як зерно, кинуте в землю, воно обов’язково дасть паро­стки – діями та врожай – ре­зультатами роботи.

Наша країна взяла курс на євроінтеграцію. Профспілки мають крокувати в ногу із часом, бути європейськими, відстоюючи інтереси своїх спілчан. В Європі громадські організації зазвичай стають рушієм реформ. Вони пропо­нують законодавчі ініціати­ви й домагаються їх ухвален­ня. Профспілки підтриму­ють робітники, адже їхні дії ефективні і їх усі бачать. Це і зростання зарплат, покра­щення умов праці, підви­щення соціальних стандар­тів людей.

Сьогодні в Україні дедалі більшу вагу мають звичайні громадяни, які об’єднуються у профспілкові та во­лонтерські організації.

Профспілкові організації здебільшого представлені людьми, які мають активну життєву позицію і готові співпрацювати в будь-якому форматі. Для цього викорис­товують такі інструменти, як підтримка, мотивація, со­лідарність, заохочення, сти­мулювання, толерантність.

Підтримка кожного чле­на профспілки. Ми вважає­мо, що кожен працівник має право на свободу слова, сво­боду дій і право на захист. Ми завжди готові вислухати кожну людину, з будь-яких питань, надати кваліфікова­ну юридичну допомогу та захищати її інтереси в судах і органах влади.

Мотивація – внутрішнє спонукання до дії для досяг­нення особистих цілей або ж цілей організації. У проф­спілці є два види мотивації: матеріальна і нематеріаль­на. Матеріальна мотивація більше схожа на підтримку, оскільки спілчанин отримує матеріальну допомогу на оздоровлення або відпочи­нок. Нематеріальна мотива­ція передбачає використан­ня сприятливих перспектив у майбутньому.

Солідарність – активне співчуття якимось діям, дум­кам; спільність поглядів, ін­тересів. Так, з початком по­дій на Майдані запрацював конвейєр для досягнення єдиної мети – миру, спокою в Україні і справедливості для кожної людини. Були створе­ні групи за інтересами, во­лонтери об’єдналися для під­тримки воїнів АТО.

Заохочення – працівники та їхні діти відвідують куль­турно-масові заходи, тим са­мим підвищують свій жит­тєвий рівень. Профспілка за­безпечує 50% оплати послуг, передбачено колективне від­відування, на що профком отримує 10% знижку.

Стимулювання – за ваго­мі внески у розвиток галузі запроваджено нагороджен­ня почесними грамотами, відзнаками, матеріальними виплатами.

Толерантність означає, що для профспілки важлива думка кожного спілчанина. На сьогодні основним аспек­том роботи є об’єднання, бо­ротьба, співпраця заради миру. Наша сила – в єдності!

Тетяна БЄЛЄНКІНА,

учасниця другої групи дансько-українського проекту


ЛІДЕР ЧИ КЕРІВНИК?

Питання лідерства ціка­вили людей із давніх- давен. Донині так і не досягнуто повної згоди щодо поняття лідерства і методів його вивчення.

Поняття «лідер» і «керів­ник» мають багато спіль­ного. І той і той організу­ють, спонукають групу на вирішення поставлених пе­ред нею завдань, визначають ви­бір способів і засобів їх вирішен­ня. Разом із тим це не тотожні поняття. Відмінності понять «управління» і «лідерство» пов’язані з існуванням в органі­зації двох типів відносин – фор­мальних і неформальних. Лідер­ство – це процес впливу на лю­дей, породжений саме системою неформальних відносин, тим ча­сом управління передбачає на­явність чітко структурованих формальних відносин, через які воно реалізується, а роль керів­ника ніби визначена формаль­ною структурою його функцій, як правило, право на застосуван­ня санкцій є беззаперечним тощо. Лідерство, навпаки, фор­мується спонтанно, стихійно, на рівні напівусвідомлених психо­логічних переваг. Отже, можна виокремити такі основні відмін­ності між лідером і керівником:

– Бути лідером і бути керівни­ком – це не одне й те саме.

– Вплив керівника ґрунтується на владі та її джерелах, лідер­ство ґрунтується на процесі со­ціального впливу і на взаємодії в організації.

– Управління передбачає взаємозв’язок «керівник – підле­глий», лідерство – «лідер – по­слідовник».

– Керівник є насамперед фор­мальним лідером, але саме лі­дерство визначає наявність не­формальної основи. Можна бути керівником і не бути лідером.

– Лідерство відрізняється від керівництва меншою стабіль­ністю, тому що залежить від настрою групи, характеру ситу­ації і не підкріплене, на відмі­ну від керівництва, системою правових санкцій.

– Процес управління визначаєть­ся не тільки внутрішньогрупо­вими, а й зовнішніми обставина­ми (наприклад, зв’язками з ін­шими організаціями тощо), тоді як лідер вирішує тільки пробле­ми, що виникають у групі.

– Лідер діє всередині групи, а керівник зв’язує групу з інши­ми соціальними системами.

Тетяна БЄЛЄНКІНА,

учасниця другої групи дансько-українського проекту

 

СПІВПРАЦЯ, СПРЯМОВАНА НА МОДЕРНІЗАЦІЮ ПРОФСПІЛОК

У рамках реалізації спільного про­екту взаємодії між ФПУ і проф­спілкою Данії ЗF у Зональному на­вчально-методичному центрі Дні­пропетровського облпрофоб’єднання 21 грудня відбувся тренінг «Роль молоді в модернізації проф­спілок». Його учасниками стали члени молодіжних рад підпри­ємств і молодіжних комісій член­ських організацій облпрофцентру.

Відкриваючи навчання, член Керів­ного комітету дансько-українсько­го проекту голова Дніпропетров­ського облпрофоб’єднання Віталій Дубіль наголосив, що співпраця із 3F спрямована на модернізацію профспілок України, підвищення професіоналізму профактивістів і профпрацівників, зміц­нення профспілок на національному, регі­ональному та місцевому рівнях. Він озна­йомив молодих профактивістів з основни­ми напрямами діяльності головного профспілкового штабу області. Що стосу­ється реалізації молодіжної політики, то нині на Дніпропетровщині діють 423 мо­лодіжні ради та комісії, і більше тисячі молодих профактивістів обрані головами профкомів.

Головним модератором тренінгу висту­пив учасник спільного проекту від Дні­пропетровщини керівник Молодіжної ради облпрофоб’єднання, голова обкому профспілки працівників культури Анато­лій Яловий, який зумів зацікавити слуха­чів і залучив їх до спілкування та вислов­лення своїх поглядів, обміну досвідом ро­боти молодіжних рад.

Анатолій ЯЛОВИЙ,

учасник другої групи дансько-українського проекту

18.01.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання