« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ШЛЯХ ДО МЕТИ

ШЛЯХ ДО МЕТИ

У наш час, коли по­декуди чутно голо­си про «непотріб­ність» профспілок і їх називають пере­житком, коли за­шкалює зневіра кожного працівника у світле майбутнє України, а проф­спілковий рух уза­галі ігнорується владою, реалізація дансько-україн­ського проекту «По­силення внеску профспілок у забез­печення гідної пра­ці, захисту прав працівників та де­мократизацію в Україні» є неабияк актуальною.

Хочу подякувати за можливість брати участь у цьому проекті. Адже го­ловне призначення проф­спілок – захист трудових і соціально-економічних прав та інтересів трудя­щих. І саме на прикладі Данії, її сильної проф­спілки зростає бажання і впевненість довести українській владі, робо­тодавцям, що права на­ших членів профспілок будуть захищені. Що ми крокуємо до єдиної мети, бо разом ми – сила. Якщо маємо на меті захищати права наших членів, якщо взялися за виборю­вання інтересів наших працівників, то ми пови­нні свою роботу дово­дити до перемоги.

Я представляю лісо­ве господарство Украї­ни, галузь, одну з неба­гатьох у державі, яка ще стабільно працює, сплатила до бюджетів усіх рівнів цього року 2,3 млрд грн податків і зборів, забезпечує еконо­мічне зростання терито­рій і соціальний захист працюючих.

Питання сьогодення для працівників лісової галузі та профспілчан – Концепція реформування лісового господарства, запропонована головою Держлісагентства Украї­ни. Працівники Соснів­ського лісгоспу, як і ре­шта підприємств лісово­го господарства області, з насторогою віднеслися до запропонованих змін. Адже створення єдиного господарського суб’єкта-холдинга чи корпорації на базі лісгоспів України призведе до масового ско­рочення штату. І нашим основним завданням профспілки є захист прав та збереження робочих місць працівників лісів­ничих професій.

Сьогодні у світі немає жодної держави, у якій би на 100% дотримували­ся права людини. Завжди скрізь є якісь правопору­шення. Але за правопору­шення, скоєні в нормаль­ній цивілізованій демо­кратичній країні, і тим паче правопорушення, які стосуються прав ін­ших людей, завжди існує відповідальність.

Уся історія людства – це історія боротьби за права і свободи людини. Саме ситуація з дотри­манням прав і свобод людини є визна­чальним показни­ком гуманності, цивілізованості, культури будь-якого суспіль­ства та його дер­жави. Права не дарують – їх вибо­рюють і захищають. Це – основне завдання профспілок.

Давайте ж будемо по­рядними, тими людьми, які власні права вимірю­ють своїми обов’язками.

Ірина РИБАК,

учасниця першої групи дансько-українського проекту,

голова ППО Соснівського лісгоспу

 

ДП СОСНІВСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО:

Увійшло у трійку кращих підприємств області за підсумками 9 місяців 2015 року.

  • За 11 місяців реалізація становить 89,7 млн грн.
  • Заробітна плата – 6,9 тис. грн.
  • Сплачено всі види податків.

 

ПРОФСПІЛКИ МАЮТЬ АКТИВНО ВПЛИВАТИ НА ДЕРЖАВНУ ПОЛІТИКУ

8 грудня відбулося засідання круглого столу за участі моло­дих профспілкових активістів підприєм­ства ДП «Одесастан­дартметрологія». Об­говорювалося важ­ливе питання «По­гляд молоді на роль і завдання профспілок у сучасних умовах».

Перше, з чого почала­ся дискусія, – необ­хідність омоло­дження профспі­лок. Учасники були одно­стайні в тому, що тільки за участі молоді, її креатив­них, сучасних рішень і під­ходів можливі зміни у профспілковому русі.

Обговорювалося питання профспілкового навчання, яке має стати невід’ємною складовою політики проф­спілок, дати необхідні знання, розвинути відпо­відні навички роботи. Від його ефективності зале­жить імідж профспілково­го руху в суспільстві.

Учасники круглого столу обговорили сучасний стан профспілок та основні проблеми, що призводять до порушення прав проф­спілок і соціально-еконо­мічних прав працівників, серед яких, зокрема, слаб­ка обізнаність своїх прав, недосконалість законо­давства.

Відбулася жвава дискусія з питань активної участі профспілок у державотворчих процесах, наголо­шувалося, що профспілки мають активно впливати на державну політику, розвивати ефективний со­ціальний діалог у питан­нях захисту трудових, со­ціально-економічних прав та інтересів людини.

Були обговорені основні завдання та перспективи розвитку профспілок на тлі складної економічної ситуації в країні. У ході дискусії було порушено проблемні питання та за­пропоновано можливі ва­ріанти їх вирішення.

Учасники круглого столу зазначили, що необхідно приділити більше уваги висвітленню у засобах ма­сової інформації, на теле­баченні, радіо, інтернет-ресурсах основної мети суспільно-корисної діяль­ності профспілок.

Світлана БОЙКО,

учасниця третьої групи дансько-українського проекту

 

ДО УСПІХУ – ЧЕРЕЗ МИСТЕЦТВО СПІЛКУВАННЯ

Одним із важливих аспектів практичної роботи профспілко­вого лідера, як зре­штою і будь-якого фахівця, є вміння спілкуватися. Саме цьому питанню було присвячено семінар- тренінг «Лідерство та ораторське мисте­цтво у профспілковій роботі», який відбув­ся 9 грудня у Львові на базі Готельно-на­вчального комплексу «Гетьман» у рамках дансько-українсько­го проекту «Посилен­ня внеску профспі­лок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні».

Учасниками заходу стали члени моло­діжної ради Об’єднання профспілок Львівщини, а також інші молоді профспілкові ак­тивісти, які представля­ють галузеві організації, студентське і виробниче середовище, а також різні професії. Модератором виступив учасник другої групи проекту Андрій Олійник.

Семінар відкрив голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Даць­ко, який наголосив на важливості профспілко­вого навчання та залучен­ня молоді до роботи.

Для участі у тренінгу були запрошені також кандидат філологічних наук, професор, прези­дент Фонду Junior Achievement of Ukraine Charitable Foundation Сергій Гончаренко та ку­ратор профспілкового на­вчання профоб’єднання Юрій Басараб.

Необхідність вдоскона­лення навичок практич­ної риторики є особливо важливим у профспілко­вій діяльності, що пов’язана із представництвом та захистом прав праців­ників і студентів, ведення колективних переговорів. Часто доводиться прово­дити зустрічі, публічно виступати перед колекти­вами, ну і, звісно, склада­ти документи. А для того, щоб бути переконливим, необхідно орієнтуватися в основах та практичних ас­пектах спілкування, умі­ти формувати презентації (виступ, розмова), врахо­вувати чинники, які впли­вають на сприйняття слу­хачем чи співрозмовни­ком інформації, зокрема, правильно робити наголос на раціональну чи емоцій­ну складову, вживання позитивних і негативних категорій тощо. Крім того, слід дотримуватися пев­них правил і не припуска­тися під час виступів по­милок, які можуть впли­нути на сприйняття слуха­чем вашого виступу.

Під час тренінгу всі при­сутні залюбки долучили­ся до активних форм на­вчання, до роботи у гру­пах, підготовки поставле­них завдань та презента­ції їх виконання.

Андрій ОЛІЙНИК,

учасник другої групи дансько-українського проекту

29.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання