« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

НА ФІНІШІ БАЗОВОГО КУРСУ ПРОФСПІЛКОВОГО НАВЧАННЯ

НА ФІНІШІ БАЗОВОГО КУРСУ ПРОФСПІЛКОВОГО НАВЧАННЯ

Завершився останній семі­нар 2015 року в рамках дансько-українського про­екту. Подія і радісна, і вод­ночас сумна. Радісна тому, що учасники пройшли ба­зовий курс профспілкового навчання Данської проф­спілки 3F, отримавши про це сертифікати, а сумна – тому що це був останній се­мінар із видатним тренером Пером Айзенрайхом.

Упродовж дев’яти місяців представники майже всіх членських організацій ви­вчали досвід наших колег, опановували методику ведення пе­реговорів з укладення колектив­них договорів та угод, їх психоло­гічні й гендерні аспекти, вирішен­ня колективних та індивідуальних конфліктів, ознайомилися із систе­мою профспілкового навчання Да­нії. Але, мабуть, найголовніше, що дали семінари, – це бачення пер­спективи, самореалізація та вмін­ня працювати у команді, пошук но­вих шляхів модернізації профспіл­кового руху.

Надзвичайно цікавими були презентації домашніх завдань та завдань тренера, отриманих безпо­середньо під час навчання. Презен­туючи так звані «5 полиць», учас­ники висловлювали думки щодо очікування позитиву для профспі­лок унаслідок прийняття законо­давства про децентралізацію вла­ди, необхідність відходу від парад­них заходів та споживацьких на­строїв серед членів профспілок. Важливо повернути забуте настав­ництво, надавати більше правової допомоги первинним організаці­ям. Обговорюючи тему інформа­ційної роботи, пропонувалося оно­вити Довідник голови профкому та видати його великим накладом, окремо започаткувати випуск жур­налу, у газеті «Профспілкові вісті» відійти від об’ємних інтерв’ю, біль­ше розміщувати конкретних при­кладів про те, як і кому допомогла профспілка.

Головним змістом дискусій був пошук нового, нових ідей, нових шляхів. Жваво обговорювалося ба­чення профспілкового навчання в Україні, особливо після порівнян­ня його із системою 3F.

Найважливішим має стати на­вчання новообраних голів первин­них організацій основам законо­давства, комунікації, вирішення конфліктів, ведення переговорів, лідерству. Головне – створити чіт­ку й послідовну систему із беззапе­речним централізованим фінансу­ванням та створенням єдиного координаційного центру при Ака­демії праці, соціальних відносин і туризму.

Валентина ШЕВЧЕНКО,

керівник Центру з реалізації дансько-українського проекту

 

ДОСВІД 3F – ПРОФСПІЛКОВЦЯМ НА МІСЦЯХ

Наразі триває активний пері­од проведення одноденних місцевих заходів у рамках ре­алізації дансько-українсько­го проекту між ФПУ та 3F – Об’єднаною федерацією ро­бітників Данії.

Так, на базі навчально-куль­турного центру «Побужжя» Федерації профспілок Хмель­ницької області наприкінці минулого місяця тривало навчання Молодіжної ради обласної організа­ції профспілки працівників житло­во-комунального господарства, міс­цевої промисловості та побутового обслуговування населення, у якому взяли участь 22 профспілкових ак­тивісти організації.

Модератором навчання виступив учасник першої групи проекту, го­лова Молодіжної ради Федерації профспілок Хмельницької області Артем Лисюк.

Навчання виявилося багатовектор­ним та різноплановим. Оскільки у наступному кварталі з членами Мо­лодіжної ради області передбачаєть­ся проведення тематичних тренінгів, цей семінар мав ознайомлювальний та актуалізуючий характер.

Під час навчання його учасники зро­били порівняльний аналіз системи профосвіти Данії та України. Осо­бливу увагу було зосереджено на основах профспілкової діяльності, перевагах членства у профспілках, а також на питаннях органайзингу. Також відбулися міні-тренінги «Ко­мунікативна компетентність для молоді» (тренер – кандидат педаго­гічних наук, доцент Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Л.О. Онофрійчук) та «Ведення пере­говорів» (тренер – Артем Лисюк).

Артем ЛИСЮК,

учасник першої групи дансько- українського проекту,

Федерація профспілок Хмельницької області

 

АКТИВНЕ НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВОЇ МОЛОДІ – ПОШТОВХ ДО РІШУЧИХ ДІЙ

Дансько-український проект укотре дово­дить, що через актив­не навчання проф­спілкових лідерів, ви­вчення досвіду євро­пейських колег щодо вирішення трудових конфліктів та органі­зації ефективного за­хисту соціально-еко­номічних, трудових прав працівників ми зможемо дати по­штовх профспілковій молоді України до рі­шучих дій.

Первинна профспіл­кова організація на одному з про­відних автомобі­лебудівних заводів Украї­ни ПАТ «АвтоКрАЗ» не є виключенням. Навчанню профактивістів, особливо молоді, тут приділяється значна увага.

У рамках дансько-україн­ського проекту в Кремен­чуці спільно з головою первинної профспілкової організації ПАТ «Авто­КрАЗ» та головою цехко­му автоматного цеху від­бувся семінар на тему: «Основи розвитку проф­спілкового руху та роль профспілкових лідерів у захисті трудових прав працівників». Його учас­ником став 21 голова цех­комів «Автокразівської» первинки.

Під час семінару було презентовано діяльність дансько-українського проекту, розглядалися основні етапи становлен­ня та розвитку профспіл­кового руху в Україні та світі, проаналізовано осо­бливості профспілкового руху в Данії і країнах ЄС. Детально вивчалися осно­вні функції профспілок. Особливу зацікавленість викликали обговорення базових якостей проф­спілкових лідерів.

Друга частина семінару була присвячена розгля­ду та аналізу колективно­го договору та галузевої угоди. Під час практичної частини навчання учас­ники вивчали методику ведення колективних пе­реговорів.

Аналогічний семінар було проведено і у спорід­неному навчальному за­кладі – ВПУ № 7, з яким багато років тісно співпрацює ПАТ «АвтоКрАЗ». До участі в ньому долучи­лися 36 профгрупоргів на­вчальних груп первинної профспілкової організа­ції ВПУ № 7.

Крім зазначених вище пи­тань, що розглядалися на семінарі, особливу увагу було приділено питанням мотивації профспілково­го членства для молоді та його перевагам. Оскільки значна частина випускників ВПУ № 7 після його закінчення влаштовуєть­ся працювати на Авто­КрАЗ, то базову інформа­цію про діяльність та ро­боту заводської первинки молоді люди отримують уже під час навчання в училищі. Під час семіна­ру профспілкова молодь спробувала також презен­тувати модель ідеальної профспілки через 5 років.

Молодь – це майбутнє України. Вона обов’язково допоможе у нашій проф­спілковій роботі щодо зміцнення профспілок та у захисті людини праці.

Дмитро ДІБРОВ,

учасник першої групи дансько-українського проекту, ППО ПАТ «АвтоКрАЗ»

 

19.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання