« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

НАЗРІВАЄ РЕВОЛЮЦІЯ

НАЗРІВАЄ РЕВОЛЮЦІЯ

30 листопада ц. р. у Міжнарод­ному центрі культури і мистецтв профспілок «Жовтневий па­лац» відбулися Всеукраїнські збори голів первинних проф­спілкових організацій.

Молодь була представлена на поважному зібранні й навіть тримала слово біля мікрофо­на. Окрім низки питань, що сьогодні хвилюють кожного голову ППО незалежно від території, галузі, є окремі проблеми, що мають місце у мо­лодіжному середовищі.

Від імені понад 2 млн молодих спіл­чан на зборах виступила голова Моло­діжної ради Федерації профспілок України Катерина Баришева, яка зро­била наголос на тих викликах і питан­нях, що турбують робітничу, студент­ську й учнівську молодь України.

Акценти було розставлено так:

– створення якісного профспілково­го кадрового резерву та залучення мо­лоді до відповідальної роботи, а голо­вне – включення молодих профспілко­вих кадрів до складу виборних органів профспілок усіх рівнів;

– створення Програми підтримки мо­лоді та студентів на національному рівні;

– модернізація профспіл­кового руху через викорис­тання прогресивних, нова­ційних, сучасних підходів до роботи, у тому числі за допомогою останніх комуні­каційних технологій;

– посилення інформа­ційної роботи профспілок, зокрема шляхом застосу­вання нових її форм;

– створення єдиної бази обліку членів профспілок і затвердження нового зраз­ка профспілкового квитка.

Після зборів молодь про­вела власне зібрання, чітко регламентуючи солідарну позицію щодо недопущен­ня прийняття законопроек­ту № 3474 від 13.11.2015 «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студент­ських профспілок)» (реєстр. № 3474 від 13.11.2015) у запропонованій редакції. Зі сцени Жовтневого палацу про це допо­відала Ольга Чабанюк – заступник голо­ви Профспілки працівників освіти і на­уки України, голова ППО студентів та аспірантів Київського національного економічного університету ім. В. Геть­мана. «Студентські профспілкові органі­зації можуть бути знищені. Вони не за­хищені на законодавчому рівні – відсут­ні норми щодо існування та функціону­вання студпрофкомів, у тому числі в ЗУ «Про вищу освіту» не представлені пози­ції профспілок, але чітко регламентова­ні позиції студентського самоврядуван­ня», – наголосила Ольга Чабанюк.

«На жаль, позиції, що пропонуються у законопроекті № 3474, не враховують цінностей, позицій профспілок. Зако­нопроект не був погоджений із проф­спілковою стороною, а отже, є абсурд­ним та неприпустимим. Прийняття за­конопроекту в запропонованій редак­ції порушує норми міжнародного пра­ва, Конституції та законодавства Укра­їни щодо автономії профспілок та їх захищеності від зовнішнього втручан­ня, у тому числі з боку державних орга­нів», – коментує голова Молодіжної ради Катерина Баришева.

Молодь висловила обурення тим, як сьогодні ставляться до студентських профорганізацій. Триває наступ з боку Міністер­ства освіти і науки Украї­ни щодо їх ліквідації. Єди­ними діями, на думку мо­лоді, що здатні показати занепокоєння, – є протест­ні акції.

Отже, у разі якщо мо­лодь ФПУ не буде почута Головою Верховної Ради, Комітетом ВР із питань со­ціальної політики, зайня­тості та пенсійного забезпе­чення, а також Міністер­ством освіти і науки Украї­ни, куди були надіслані відповідні листи щодо не­припустимості прийняття законопроекту № 3474, а та­кож наступу на студент­ські профспілки, молодь готова до нової студент­ської революції.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Ольга ЧАБАНЮК, новообра­ний заступ­ник голови Профспіл­ки праців­ників освіти і науки Украї­ни, голова ППО студентів та аспірантів КНЕУ ім. В. Гетьмана:

«Студентські профоргані­зації можуть бути знищені. Вони не захищені на зако­нодавчому рівні – відсутні норми щодо існування та функціонування студпроф­комів, у тому числі в ЗУ «Про вищу освіту» не пред­ставлені позиції профспі­лок, але чітко регламенто­вані позиції студентського самоврядування».

 

FACEBOOK- СПІЛЬНОТА МОЛОДІ ФПУ

Хочеш бути в курсі мо­лодіжних новин Федера­ції профспілок України, першим дізнаватися про події, акції, новини, ініці­ативи чи гранти? Тоді за­прошуємо тебе до нашої Facebook-спільноти.

Знайти нас легко. До­статньо ввести в по­шуковому вікні «Мо­лодь Федерації профспілок України», натиснути «Подо­бається» і ти – з нами.

Лайкай новини, ділись ними зі своїми друзями, коментуй та долучайся до діяльності Молодіжної ради ФПУ.

ОРГАНАЙЗИНГ МОЛОДИХ ПРАЦІВНИКІВ

У листопаді ц. р. в Афі­нах проходила IV Моло­діжна конференція Все­європейської регіональ­ної ради Міжнародної конфедерації профспі­лок (ВЕРС-МКП), при­свячена органайзингу молодих працівників.

Новообрана голова Молодіжної ради Федерації профспі­лок України Катерина Бари­шева взяла участь у заході та презентувала роботу мо­лодіжного крила ФПУ.

Конференція зібрала 30 представників профспілко­вих федерацій та конфеде­рацій Азербайджану, Бель­гії, Білорусі, Греції, Грузії, Іта­лії, Казахстану, Молдавії, Польщі, Росії, Туреччини, України, Угорщини, Хорватії, Чехії та ін., які обмінялися досвідом органайзингової роботи та яскравими і діє­вими практиками залучення молоді до профспілок.

 

ЮРИДИЧНО ОСВІЧЕНА МОЛОДЬ – НА ВАРТІ ЗАХИСТУ ТРУДОВИХ ПРАВ

8 грудня Правова та технічна інспекція праці Федерації профспілок України спільно з Молодіжною радою ФПУ про­вела тренінг «Ефективні практики за­хисту трудових прав».

Захід відбувся у залі «Укрпрофоздоровни­ці» і насамперед був орієнтований на мо­лодих юнаків та дівчат, які вступають у трудові відносини. Але корисним було і поєднання досвіду тих молодих людей, які вже стикнулися з несправедливістю роботодавців.

Як зазначила у своєму вступному слові голо­вний тренер Ірина Сидоряк, на жаль, сьогодні працівники не завжди готові обстоювати свої права та виборювати інтереси.

Профспілки ставлять перед собою завдання ознайомити працівників з їхніми правами й ор­ганізувати свою роботу в первинках так, щоб у роботодавця навіть не виникало думки про те, щоб порушити права працівників на підприєм­стві. Адже основна мета діяльності профспілок – захист трудових прав.

Молодіжна рада дуже вдячна Правовій і технічній інспекції праці ФПУ за надану можливість безпо­середньо попрацювати з кваліфікованими юриста­ми, обговорити наболілі питання, обмінятися мір­куваннями, як діяти у конкретних ситуаціях, у яких можуть опинитися молоді люди. Приміром, у групах розроблялися стратегії, як поводитися мо­лодій людині, якій пропонують безоплатне стажу­вання чи випробувальний термін без укладання трудового договору, або ж забороняють вступити у профспілку, пропонують укласти замість трудово­го договору цивільно-правову угоду та ін.

Крім того, учасники дізналися про можливість звертатися з правовими питаннями за телефона­ми гарячої лінії ФПУ: (044) 528-70-61; (044) 528-70-67; (044) 528-70-75.

Згідно з результатами анкетування, яке провели організатори від Молодіжної ради ФПУ, 100 від­сотків учасників визнали тренінг змістовним, цікавим і таким, що покращив практичні нави­чки, які стануть їм у пригоді під час роботи у своїй профспілковій організації. Також учасни­ки відзначили комфортність і доступність тре­нерів під час навчання, легку подачу інформації та повагу до думки кожного.

Мабуть, саме тому в запропонованих анкетах хлопці й дівчата висловлювали пропозиції про­вести тренінги або семінари з правової темати­ки. Особливо цікавими для учасників виявилися такі теми, як працевлаштування на перше робо­че місце, навички висвітлення перед потенцій­ними членами профспілки переваг профспілки порівняно з іншими формами організації моло­дих людей (зокрема, студентів), основи знань з охорони праці, органайзинг тощо.

Докладніше теми майбутніх семінарів і тренін­гів обговорюватимуться на сторінці Молодіжної ради у Facebook.

Організатори тренінгу оголосили про домовле­ність проведення наступних спільних заходів щодо підвищення правової грамотності молоді в подоланні викликів сьогодення. 2016 рік обіцяє бути насиченим на освітні проекти для проф­спілкової молоді.

Закликаємо вас, шановні спілчани, приєднува­тися до ініціатив Молодіжної ради ФПУ та разом будувати майбутнє профспілок України.

МОЛОДІЖНА РАДА ФПУ

12.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання