« на головну 18.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

СТВОРЕННЯ НОВИХ ПЕРВИНОК – НАДВАЖЛИВА СПІЛЬНА СПРАВА

СТВОРЕННЯ НОВИХ ПЕРВИНОК – НАДВАЖЛИВА СПІЛЬНА СПРАВА

Однією з головних про­блем сучасного профспіл­кового руху є зменшення профспілкового членства. У резолюції І Національної конференції «Профспілки України на шляху до євро­інтеграції» зазначено, що сьогодні гостро постало питання створення первин­них профспілкових органі­зацій у нових галузях еко­номіки, на підприємствах різних форм власності, у тому числі у сфері малого та середнього бізнесу.

У Краматорську Донецької об­ласті мені вдалося провести агітаційні зустрічі щодо створення первинних проф­спілкових організацій із працівни­ками малих підприємств міста, а саме – ТОВ «Делюксвояж» (турис­тична діяльність) і ТОВ «В.С.Б.» (послуги з охорони). На зустрічах були присутні керівники підрозді­лів зазначених підприємств та ак­тивісти з числа працівників.

То що ж дозволить ефективно розпочати процес створення мере­жі нових первинок та залучення нових членів до лав профспілок?

Насамперед необхідно отрима­ти базові знання і навички з веден­ня переговорів та вміння переко­нувати. В рамках спільного дан­сько-українського проекту його учасники не тільки говорять, а й беруть на себе роботу із залучення нових членів до первинок в усіх ре­гіонах нашої країни, застосовую­чи знання та навички, які їм дає і допомагає розвивати проект. Якщо немає змоги пройти навчан­ня, варто самостійно опрацювати інформацію з цих питань, адже без відповідної підготовки дуже складно проводити подібні зустрі­чі та аргументовано і професійно вести переговори.

Важливо аргументувати, на­скільки корисною є співпраця між роботодавцем і первинкою. Проф­спілкова організація має презен­туватися, як інструмент вирішен­ня або поліпшення трудових і со­ціально-економічних прав праців­ників, як об’єднання однодум­ців, де вони самі не тільки приймають рішення, а й виконують їх та несуть відповідаль­ність.

Також не­обхідно довес­ти переваги профспілкового членства. Тут варто акцентувати увагу на тому, що без узгодження з профспілковим комітетом робото­давець (власник) підприємства не може вводити, змінювати і пере­глядати норми праці, колективну (бригадну) матеріальну відпові­дальність, підсумований облік ро­бочого часу; встановлювати термі­ни випробування при прийомі на роботу, графіки надання відпус­ток і змінності; визначати розмір доплат за суміщення професій, місце і порядок приймання їжі протягом робочого часу, де за умо­вами виробництва перерву встано­вити неможливо; переносити від­пустки на інший час; залучати працівників до роботи у вихідні дні; відносити виконання робіт до певних тарифних розрядів і при­своювати кваліфікаційні розряди робітникам; звільнити працівника з власної ініціативи або уповнова­женого ним органу; проводити по­наднормові роботи тощо.

Слід роз’яснити юридичні ас­пекти реєстрації первинки, зокре­ма щодо основних юридичних мо­ментів, що виникають у процесі реєстрації профспілкової органі­зації (проведення перших зборів (конференції) та прийняття рішен­ня про входжен­ня до певної га­лузевої проф­спілки; дер­жавна реє­страція орга­нізації та ле­галізація в органах юсти­ції; відкриття банківських ра­хунків, податкова реєстрація та подат­кові пільги, реєстрація в органах різних державних фондів).

Надважливо використовувати інформаційні матеріали про осно­вні кроки під час створення пер­винки на підприємстві та про основні нормативно-правові акти, що регулюють діяльність профспі­лок в Україні (Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію» і № 98 «Про застосування принципів права на організацію і ведення колектив­них переговорів», Конституцію України, КЗпП, закони України «Про об’єднання громадян», «Про професійні спілки, їх права та га­рантії діяльності», «Про колектив­ні договори і угоди», «Про держав­ну реєстрацію юридичних та фі­зичних осіб-підприємців», «Про охорону праці»; окремі положення Цивільного, Господарського, По­даткового кодексів, Кодексу Укра­їни про адміністративні правопо­рушення).

Анна НОВАКОВА,

учасниця першої групи дансько-українського проекту, ППО ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод»

 

УНІКАЛЬНИЙ ПРОЕКТ – ДЛЯ УНІКАЛЬНИХ ПРОФСПІЛКОВЦІВ

Наближається до завершення перший базо­вий рівень навчальних семінарів у рамках реалізації дансько-українського проекту «Посилення внеску профспілок у забезпе­чення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні».

Семінар для учасників третьої групи триватиме з 29 листопада до 4 грудня ц.р. на базі Навчаль­но-методичного центру профспілок Чернігів­ської області, а проводитиме його відомий в Україні тренер-викладач неповторний Пер Айзенрайх.

Склад третьої групи – унікальний. Учасниками на­вчання стануть голова Сумської облпрофради Тетяна Євдокимова, 10 членів Ради ФПУ, 5 заступників голів членських організацій, 6 голів первинних організацій. Це справді унікальні профспілковці.

За підсумками семінару учасники отримають сертифі­кат Об’єднаної федерації робітників Данії про завер­шення першого рівня «Базовий курс профспілкового навчання 3F».

Чекаємо третю групу на навчання.

Валентина ШЕВЧЕНКО,

керівник Центру з реалізації проекту

 

ПРОФСПІЛКИ–2020: ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ

От і минув іще один чудовий тиждень другого семінару для учасників другої гру­пи у рамках дансько- українського проек­ту, що відбувався на базі Навчально-ме­тодичного центру профспілок Чернігів­ської області.

Семінар проводив професіонал своєї справи, викладач Данської проф­спілки 3F Пер Айзенрайх.

Цього разу Пер Айзенрайх розповів нам про найваж­ливіші стадії розвитку лю­дини згідно з теорією Фрейда. Вивчаючи про­блеми, що мають розв’язувати профспілки в най­ближчому майбутньому, ми докладно вивчили пи­тання «Бачення та зміни на робочому місці» і роз­глянули десять причин, через які люди протиді­ють змінам. Дуже цікавим і не менш важливим було вивчення теми «Еволюція групи – або взаємовідноси­ни у колективі».

Велику увагу було приді­лено вивченню методів ве­дення переговорів, таких як домінування, вирішен­ня конфліктів, наказ у пе­реговорах, небажання про­тистояти проблемам, при­мирення, укладання уго­ди та ін. Пер Айзенрайх дав нам необхідні знання з використання «зворотної реакції» та навички з тех­ніки ведення переговорів.

Приємно було отримати завдання – розроблення проекту «Майбутнє–2020», яке потребувало від учас­ників групи неабияких зу­силь, знань, умінь та фан­тазії для його виконання. Особливо гарячими були дискусії стосовно бачення завтрашнього дня. Під час роботи над презентаціями висвітлювалось багато різнопланових питань. Ми мали змогу спроектувати, якою буде сім’я у майбут­ньому, якого розвитку до­сягнуть технології та ме­дицина, яким буде клімат та його вплив у майбут­ньому. Не менш цікавими темами виявились «Стано­вище України у світі» та «Профспілки в 2020». При­ємно було бачити, що біль­шість учасників семінару поділяють позитивну дум­ку розвитку України та профспілок у світі.

Роман ПІДРУЧНИЙ,

учасник другої групи дансько-українського проекту

05.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання