« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

НА ШЛЯХУ МОДЕРНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛОК

НА ШЛЯХУ МОДЕРНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛОК

На початку жовтня на базі Харківського соціально- економічного інституту в рамках реалізації дансько- українського проекту було організовано тренінг для групи профспілкової моло­ді на тему «На шляху мо­дернізації профспілок».

Тему тренінгу було обрано не випадково, адже напере­додні з’їзду ФПУ хотіло­ся б вивчити думку саме профспілкової молоді стосовно питань, відображе­них у проекті Стратегії мо­дернізації ФПУ, її членських організацій, зокрема, щодо потенціалу профспілок – орга­нізаційного, кадрового, інфор­маційного. Крім того, молоді було запропоновано обговорити питання про роль молодіжних проф­спілкових структур у розвитку проф­спілкового руху країни.

Під час жвавої дискусії учасни­ки тематичних робочих груп ви­словили власне бачення запропо­нованих проблем та шукали шляхи їх вирішення, подавали пропозиції до Стратегії.

Правовий інспектор праці Хар­ківської обласної організації проф­спілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості Оксана Чухрай, яка представляла групу, що опрацьовувала блок ор­ганізаційного потенціалу, наголо­сила на важливості надання проф­спілкам права законодавчої ініціа­тиви. Блок кадрового потенціалу від групи представив старший дис­петчер заводу «Світло Шахтаря» (профспілка працівників вугільної промисловості) Олександр Кузьо. Питання інформаційного потенці­алу від групи доручили доповісти старшому хіміку ТОВ «ФК «Здоров’я» Юрію Овдієнку (проф­спілка працівників хімічних та на­фтохімічних галузей промисловос­ті). Актуальні питання про роль молодіжних профспілкових структур озвучив інженер-техно­лог УкрНДІгаз (профспілка пра­цівників нафтової і газової про­мисловості) Тарас Данилів.

Підбиваючи підсумки тренін­гу, можна з упевненістю сказати, що майбутнє у ФПУ – є! І не випад­ково перед початком тренінгу го­лова Об’єднання профспілок Хар­ківської області Сергій Тесленко довів до уваги присутніх рішення Виконкому щодо нагородження де­сятьох молодіжних профспілкових лідерів області Почесними грамо­тами ОПХО та Подяками Голови ФПУ за високий професіоналізм, виявлення ініціативи при здій­сненні молодіжної політики проф­спілок та з нагоди 25-річчя утво­рення ФПУ. Тож так тримати!

Олександр ПРОСКУРНЯ,

учасник першої групи

дансько-українського проекту

 

ПРОДОВЖЕННЯМ ДАНСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО НАВЧАЛЬНОГО ПРОЕКТУ МАЄ БУТИ ЗМІЦНЕННЯ ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ

Хотілося б звернути увагу на одну важливу обставину: ситу­ація, що склалася нині в Украї­ні, і ситуація, що склалася у профспілковому русі, суттєво відрізняється від того, що ми мали 2-3 чи 5 років тому.

Цей проект є незамінним на­вчальним проектом за звичай­них умов, сьогодні, коли ситуа­ція у країні є не просто кризо­вою, а в якихось моментах патовою, важливим, на мою думку, є певна ко­рекція проекту та реалізація в його рамках низки менших, але більш кон­кретних завдань, що мають більшу прив’язку до сьогодення. Час, на жаль, диктує свої умови, і ми не маємо права їх не враховувати. Саме тому недостат­ньо просто залучити до навчання зна­чну кількість профспілкових активіс­тів, а в наслідку залучити нових членів профспілки та створити нові профспіл­кові організації. Пріоритетним має бути не лише відновлення втрачених позицій, збільшення кількості членів профспілки, а й формування нової стра­тегії профспілкової мотивації, запи­тання – навіщо вступати до профспіл­ки? – взагалі не повинно виникати. Важливим моментом і відверто наболі­лим є профспілкова розпорошеність. Кожному має бути зрозуміло, що проф­спілка має бути сильною і згуртова­ною, можливим варіантом є ініціюван­ня об’єднання близьких за духом та ви­дом діяльності профспілок.

Олександр СІЛЬНІЦЬКИЙ,

учасник третьої групи

дансько-українського проекту

 

УРЯДУ НЕ ПОТРІБНІ СИЛЬНІ ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ, ЯКІ ЗМОЖУТЬ ПРОТИСТОЯТИ ВЛАДІ

Сьогодні ФПУ – це єдина організація, яка основними своїми завданнями бачить захист трудових, со­ціально-економічних прав та інтересів чле­нів профспілок; соці­альний захист спіл­чан та їхніх сімей; від­стоювання духовних, соціально-культур­них прав та інтересів членів профспілок; їх правовий захист; по­силення впливу на політичне життя та формування грома­дянського суспіль­ства; вдосконалення системи соціального партнерства.

На цей час ФПУ вступила у трудо­вий спір із Кабіне­том Міністрів. Профспілки проводять мі­тинги та пікети, активно протестуючи проти згуб­ної політики влади. Щоро­ку ця боротьба стає дедалі напруженішою і важчою. Уряду не потрібні сильні й незалежні профспілки, не потрібні сильні громад­ські організації, які змо­жуть протистояти владі.

Відтак влада перешко­джає розвиткові проф­спілкового руху в нашій країні. Людям у підсвідо­мість заклали помилко­вий посил, що профспілка займається тільки розпо­ділом путівок. Люди ма­ють розуміти, що проф­спілці сьогодні відведена ключова роль, вона є спо­лучною ланкою між адмі­ністрацією і трудовим ко­лективом. Профспілка – це громадська організа­ція, яка захищає людей від неправомірних дій з боку роботодавця, бореть­ся за безпечну працю та гідну заробітну плату.

Одним із ключових на­прямів профспілкової ро­боти є мотивація член­ства у профспілці. Цей та інші пріоритетні напря­ми діяльності профспіл­ки були розглянуті на за­сіданні круглого столу, який відбувся в цеху хо­лодної прокатки № 1 на­прикінці серпня під на­звою «Профспілки: їх роль, необхідність струк­турних змін, пошук нових форм і методів роботи».

Учасниками круглого столу здебільшого були молоді профспілкові ак­тивісти, які обговорили й порівняли роботу проф­спілок в Україні та розви­нених європейських краї­нах. Присутні дійшли ви­сновку, що за кордоном більш високий рівень профспілкової роботи і що саме від нашої молоді залежить майбутнє проф­спілкового руху.

Сергій БЕЗУМЕНКО,

учасник другої групи

дансько-українського проекту

 

  • Учасники зустрічі окреслили ключові напрями, від яких залежатиме майбутній успіх:

– регулярне навчання та відродження навчальних центрів;

– практичне застосування форм і методів роботи профспілок розвинених країн;

– агітаційна робота і мотивація член­ства у профспілці;

– потужне лобі в органах влади.

31.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання