« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Профспілковий рух України в напрямку до євроінтеграції

Профспілковий рух України в напрямку до євроінтеграції

З великою надією та невгамовним хвилюванням очікувала запрошення від ор­ганізаторів дансько-українського навчального проекту «Посилення внеску проф­спілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні» на навчання серед 62 профспілкових активістів. Адже молодому керівни­ку такої чисельної та розгалуженої на теренах Буковини профспілкової організації Чернівецької дирекції УДППЗ«Укрпошта», на мою думку, необхідно доскональ­но володіти інформацією та оновленими знаннями стосовно передових європей­ських надбань у царині відносин між роботодавцем та трудовим колективом.

Валентина Кордяк

учасниця третьої групи дансько-українського проекту

Насамперед, хочу розпові­сти про неймовірний ен­тузіазм та бажання «по­глинати» все почуте та побачене на даних кур­сах. Оскільки наша країна зробила свій вибір та стрімко крокує до єв­ропейської інтеграції, нам необхід­но бути ознайомленими з методоло­гією та основними аспектами що­денної роботи європейських проф­спілок із захисту трудових прав їх членів. Цілком впевнена, що тільки завдяки соціальному партнерству, налагодженню діалогу між робо­тодавцем та профспілкою можливе економічне зростання України.

Справдились мої сміливі очіку­вання, оскільки навчальний процес і загалом організація тренінгу були проведені бездоганно в м. Дніпро­петровську з 15 по 19 червня. Адже вищезазначений проект реалізову­ється Федерацією профспілок Укра­їни в співпраці з Об’єднаною феде­рацією робітників Данії за підтрим­ки Міністерства закордонних справ Данії та Європейської програми су­сідства. Я опинилась у середови­щі молодих, емоційних та життє­радісних активістів профспілково­го руху, справжніх фахівців з бага­тогранним практичним досвідом профспілкової справи, а саме у тре­тій навчальній групі. З перших хви­лин знайомства з міжнародним ви­кладачем і тренером Об’єднаної фе­дерації робітників Данії Пером Ай­зенрайхом в аудиторії було створе­но атмосферу доброзичливості, що спонукало присутніх до активної участі в обговоренні практичних за­вдань навчальної програми. Тренер Пер Айзенрайх як справжній про­фесіонал неформальним підходом до своєї справи посприяв створен­ню атмосфери щирості та взаємодо­віри, відкритому діалогу між нами в питаннях методів та форм робо­ти, обміну думками з приводу поси­лення вагомості профспілок шля­хом активізації зусиль з покращен­ня представництва інтересів пра­цівників на місцях. Разом з тим, усі присутні на тренінгу погодились, що досягнення даної мети можли­ве за умови прийняття до втілення стратегії модернізації профспілок в Україні через підвищення професі­оналізму профспілкових працівни­ків та активістів.

Після завершення тренінгу можу дозволити собі зробити дея­кі висновки. Організатори проек­ту зробили правильний акцент на тому, що до участі в навчанні за­просили представників різних га­лузевих профспілок з усіх регіонів України. Адже спілкуючись між собою за безпосередньою участю тренера професіоналам легко опа­новувати нові для себе тенденції в профспілковій діяльності, а також після нетривалого п’ятиденного тренінгу вони й надалі підтриму­ватимуть професійні зв’язки та, в свою чергу, будуть зміцнювати ба­гаторівневу профспілкову систему нашої країни.

Одним з постійних пріоритетів у роботі профспілкових організацій повинно бути створення системи підбору кадрового потенціалу з чіт­ко визначеними віковими рамками для очільників профспілки (на день обрання не більше 55 років з термі­ном перебування на посаді до двох каденцій). Не варто цуратись моло­дих спеціалістів, необхідно, навпа­ки, не шкодуючи свого часу, осо­бисто робити відбір серед активної молоді з позитивною життєвою по­зицією. Профспілкове навчання та підвищення кваліфікації з постій­ною періодичністю має бути набли­женим до запитів і потреб конкрет­них профспілкових організацій, адже це внесок у майбутній інте­лектуальний потенціал профспіл­кового руху України.

Захист соціально-економічних прав, інтересів працівників та чле­нів їх сімей, дотримання норм між­народного й національного законо­давства та принципів соціальної справедливості, створення сучасних робочих місць з гідною винагородою за результатами праці, розширення легальної зайнятості з одночасним забезпеченням економічного розви­тку країни є, по суті, пріоритетними та невідкладними напрямами діяль­ності профспілок України.

 

Вирішення проблем на рівні колективів та суспільства

Ось уже минули кілька місяців з моменту на­шої участі у дансько-українському проек­ті «Посилення внеску профспілок в забезпе­чення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні». Однак пи­тання, порушені в процесі навчання, зали­шаються актуальними й сьогодні. Ми знову повертаємося до думки, що роль профспіл­ки має бути активуючим фактором для ви­рішення проблем на рівні колективів та суспільства загалом.

Ірина Мартинюк

учасниця другої групи дансько-українського проекту

Проблемні питання, з якими ми стикаємось сьогодні, не є новими, і в певний період вони поставали та вирішувалися в кожній країні. Тому данські профспілки передають нам досвід та свої напрацювання через тренера міжнародного класу, талановитого виклада­ча Данської профспілки 3F Пера Айзенрайха, який нама­гається навчити нас та пере­дати багаторічий досвід своєї успішної роботи.

Сьогодні в профспілках обго­ворюються нові шляхи співпраці та вирішення проблем. У ході семінару ми намагали­ся основну увагу приділити техніці ведення колективних переговорів, вирішення тру­дових спорів, конфліктів, осо­бистісного спілкування. По­дання матеріалу нашим тре­нером Пером Айзенрайхом було доступним та легко сприймалося, адже відбува­лося у формі рольових ігор, ділових вправ, практичних за­вдань, коли ми висловлюва­ли свої позиції, формували думки, вступали в дискусії.

Дуже цінним був досвід, яким ми обмінювалися між собою, адже кожен учасник проекту – профспілковий лідер у своїй організації, представник пев­ного регіону та галузі. Спільно ми дійшли висновку, як нам сьогодні змінити своє бачен­ня, мислення, свідомість, аби профспілка була успішною за­втра. Створення потужних, впливових профспілок, здат­них ефективно відстоювати ін­тереси працівників, – наше першочергове завдання.

І наостанок хочу висловити подяку всім організаторам та учасникам дансько-українського проекту. Знетерпін­ням очікую на нові зустрічі та продовження навчання.

 

Вчитися не соромно, соромно не знати…

Сьогодні Україна стоїть на порозі великих змін на шляху до демократизації та децен­тралізації. Профспілкам необхідно згурту­ватися та відстоювати права працівників у кожній галузі виробництва, вимагати гідної заробітної плати.

Наталія Чернецька

учасник другої групи дансько-українського проекту,голова первинної профспілкової організації працівників Коледжу інформаційних технологій та землевпорядкування НАУ

Мета проекту – омоло­дити профспілки, за­безпечити досвідче­ними фахівцями, які зможуть посилити їх розвиток, уміло вплинути на політичні процеси, що відбуваються в державі, забезпечити захист та права працівників на виробни­цтві. Нас навчили правильно вести переговори, вирішувати конфліктні ситуації, укладати угоди та колективні договори, будувати налагоджену роботу в колективі. Данський тренер Пер Айзенрайх поділився сво­їм досвідом та вмінням вирі­шувати профспілкові питання, навчив працювати як самостій­но, так і в групах, надаючи ці­каві завдання.

На мою думку, такі проекти мають існувати та розвивати­ся в Україні, щоб навчати мо­лодь, об’єднувати та розвива­ти профспілковий рух, адже спільними зусиллями ми ра­зом зможемо досягти постав­леної мети. Хочу висловити щиру подяку голові Профспіл­ки працівників геології, геоде­зії та картографії України Ві­ктору Супруну, який довірив мені бути учасником проекту, що надає чудові перспективи в професійній та профспілко­вій діяльності. Окрему вдяч­ність висловлюю викладачу Перу Айзенрайху та чудовому перекладачу Анні Береговій за набутий досвід. Сподіва­юсь, що друга наша зустріч принесе ще більше цікавого, бажаю всім творчого на­тхнення та здійснення мрій.

13.09.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання