« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Зробити крок уперед, не боячись на мить зависнути над прірвою

Зробити крок уперед, не боячись на мить зависнути над прірвою

Кожен учитель, викладач, організатор навчання вважатиме найвищою нагородою за свою працю вміння учня застосо­вувати на практиці одержані знання та вміння. Навіть почат­кові навички переговорника, які я засвоїв на першому семі­нарі дансько-українського проекту, відіграли величезну роль під час моєї вимушеної конфронтації з владою, пов’язаною із зарплатною заборгованістю та колективним трудовим спо­ром між найманими працівниками закладів та установ осві­ти Городнянського району і відділом освіти райдержадміні­страції. Дякуючи викладачу проекту Перу Айзенрайху, вже за короткий час з’явилось розуміння важливості правильного визначення акцентів і пріоритетів, власних можливостей, ор­ганізації командної продуктивної роботи.

Геннадій МИРОНЕНКО

учасник другої групи дансько-українського проекту,голова Городнянської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України

Коли голова Чернігів­ської обласної органі­зації Профспілки пра­цівників освіти і нау­ки Тетяна Матвеєва за­пропонувала мені взяти участь у дансько-українському проф­спілковому проекті, зауважив­ши: «Це точно твоє», я погодив­ся, тому що вважаю навчання основою продуктивної роботи. І тільки під час презентації про­екту, конференції та занять без­посередньо зрозумів слова сво­го керівника. Моя мета – знайти шляхи виходу з профспілкової кризи. Але для цього потрібні не просто розуміння проблеми, а й багаж знань, а головне – од­нодумці. А сама назва проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, за­хисту прав працівників та де­мократизацію в Україні» вказує на розуміння нагальності про­блеми і керівництвом ФПУ. На­віть коротка презентація проек­ту (за браком часу) серед моїх колег на рівні обласної освітян­ської профспілки показала, що це розуміння є у всіх, тож бага­то профспілкових працівників зацікавились викладеною ін­формацією. Маю надію на більш продуктивну форму подальшої роботи, з осмисленими спільни­ми думками та діями.

Ми згаяли багато часу і мож­ливостей для перетворення профспілок на нову реальну силу, ми втратили і продовжує­мо втрачати спілчан. Стара ма­шина профспілки потребує капі­тального ремонту, або її очікує списання, а далі – звалище. За понад 20 років незалежності ми не усвідомили своєї сили, так і не навчились нею керувати. Ви­слів «краще пізно, ніж ніколи» щодо дій керівництва ФПУ, на мою думку, сьогодні є повніс­тю виправданим. Необхідна тер­мінова реанімація Федерації за­галом і кожної профспілки в її складі зокрема.

Під час однієї зустрічі профактиву освітян Городнянсько­го району з тоді ще народним депутатом Михайлом Чечето­вим член профкому другої місь­кої школи сказала: «Своїм по­махом руки на пленарному за­сіданні Верховної Ради ви мо­рально ґвалтуєте нас, простих жителів України, які довірили вам творити закони». Ці сло­ва, на жаль, є актуальними й досі, як і були при всіх владах. Профспілки покликані захища­ти права своїх членів – тих же виборців, які є українським на­родом. Наше завдання як проф­спілкових представників не до­пустити подальшого «ґвалту­вання» своїх спілчан держав­ними мужами, політиками, олі­гархами. До цього часу це ви­ходило доволі слабенько. Ми намагаємось схилити до соці­ального діалогу, визначеного законом, так званих партнерів, а вони відверто нехтують нами і роблять своє. Не наводитиму приклади, адже їх безліч, і про них кожен знає. Результат ді­яльності профспілок – втрата довіри, катастрофічне зменшен­ня членства через вихід з проф­спілкових лав. Сьогодні перед нами – межа, рубікон, який або затягне нас течією бозна куди (не за визначеним нами самими шляхом), або ми його гідно по­долаємо і сформуємо таку Фе­дерацію, яка зможе протисто­яти будь-яким викликам, буде конкурентоспроможною, авто­ритетною громадською органі­зацією, здатною реально захис­тити спілчан і, за необхідності, об’єднати народ. Це не високі слова, а об’єктивна реальність. Працівникам потрібна надія, опора та захист, інакше можна ніколи не дістатися цивілізова­них економічних відносин, по­вернувшись в осучаснене раб­ство, куди ми успішно прямує­мо. Саме час перетворити ФПУ на силу, що випередить у роз­витку економічні відносини в Україні, а не буде пристосову­ватись під уже існуючі.

Саме ці аргументи я намага­юсь наводити на всіх можливих рівнях. Настав час термінових дій. Оздоровлення і культурно-масова робота – це добре, але все це примара минулого, яка ні до чого не приведе. Головне за­вдання – високий рівень опла­ти праці для членів профспіл­ки, які зможуть за зароблене й оздоровитись якісно, і поліпши­ти своє життя загалом. Це дозво­лить отримати більше коштів і самій профспілці, мати влас­ні самовпорядні фонди та інші блага, що, відповідно, зміцнить довіру до профспілки і впевне­ність в її силі та можливостях якісного захисту.

Солідарні дії профспілок – питання нагальне, особливо в нашій країні при тотальному наступі на права працюючої лю­дини з боку держави і робото­давців. Досвідчений викладач і розумний психолог Пер Ай­зенрайх ненав’язливо вчив нас працювати разом, визначивши спільну мету. Наша друга група була представлена профспілко­вими працівниками різних об­ластей України, різних галузей і напрямків діяльності – від голів первинних організацій до очіль­ників обласних організацій. Пра­цюючи в групі, команді, під час дискусій ми виробляли спільну стратегію. Кожен член коман­ди розуміє загальний механізм і знає всі окремі його частинки. Я вважаю, що саме такий принцип роботи профспілки буде успіш­ним у досягненні мети. Тільки так ми відійдемо від так званої колективної відповідальності: всі разом і ніхто конкретно. Ре­альна відповідальність за при­йняті рішення формується за принципом: кожен конкретно, а отже, всі разом.

Склалось враження, що нашу групу підбирала одна людина за певним принципом. Незалеж­но від того, представником якої сфери й області був учасник на­вчання, атмосфера в аудиторії свідчила про згуртованість та спільне бачення майбутнього профспілки. «Навчання – рушій­на сила змін і розвитку», «Учи­тись, учитись, учитись, учи­тись…», – ось меседжі Пера Ай­зенрайха, що підкріплювались фактичним матеріалом.

ФПУ – надзвичайно чисельна організація, що водночас не має жодного конкретного впливу. Солідарні дії кардинально змі­нять ставлення суспільства і влади до нас – членів профспіл­ки та їх офіційних представни­ків, реально зрівняють у пра­вах із так званими соціальними партнерами. Проблема для ФПУ полягає в громіздкій малорухо­мій структурі, яка не є єдиним взаємозалежним механізмом. Обговорюючи шляхи розвитку профспілкового руху в Україні, наша невелика робоча група од­нією з обов’язкових умов запро­понувала зміну структури ФПУ з метою створення єдиної орга­нізації з представництвами га­лузей та відповідними регіо­нальними центрами зі штатом профспілкових представників. Той, хто є винятково профспіл­ковим працівником, надавати­ме набагато якіснішу допомо­гу і принесе в сотні разів біль­ше користі, бо не залежить від роботодавця, адже його робо­тодавцями будуть спілчани. В процесі обговорення цього пи­тання виникла лише дискусія щодо трудових відносин самих профспілкових представників. Оптимальним ми вважаємо принцип обрання знизу догори з укладенням контрактів для здійснення жорсткого контролю за виконанням обов’язків та фінансовими витратами. Та­кож слід запровадити політи­ку «омолодження» кадрів з ме­тою зміни підходу до роботи і реального прагнення до загаль­них змін. У кожному регіоні не­обхідно створити центр аналі­тики і перспективи, де 3–5 спе­ціально підібраних молодих людей аналізуватимуть дій­сний стан справ у профспілці і вноситимуть відповідні про­позиції для вдосконалення ро­боти. Така структурна система витримає випробування будь-якою державною реформою міс­цевого самоврядування чи ад­міністративного устрою. Нова Федерація повинна створюва­тись на базі нинішньої, із залу­ченням всіх діючих ресурсів.

Багато питань учасників про­екту до Пера Айзенрайха були пов’язані з особливостями проф­спілкової діяльності в Данії і Європі загалом. Це не просто цікавість, а спроба знайти пев­ний орієнтир у роботі, розвитку. Адже наш профспілковий рух бу­дується на радянських засадах. Ми розуміємо важливість змін, але й досі не бачимо орієнтиру і самого механізму. Очевидно, що виживе той, хто раніше зро­бить крок уперед, не боячись на мить зависнути над прірвою, і першим прилаштується до но­вих економічних та соціальних умов. Користь проекту – в під­готовці людей, які самі вчасно зроблять крок вперед і переко­нають інших не стояти на місці, очікуючи, що, можливо, колись усе владнається само собою.

Розуміючи актуальність пи­тання і необхідність прийняття відповідних термінових рішень, з метою подання пропозицій ке­рівництву ФПУ, пропоную долу­читись всім небайдужим до обго­ворення на сайті Городнянської районної організації Профспіл­ки працівників освіти і науки України (сторінка «Бачення»).

12.09.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання