« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Дансько-український проект– це шанс для профспілок України стати кращими

Дансько-український проект– це шанс для профспілок України стати кращими

У квітні розпочав­ся процес реаліза­ції одного з наймасштабніших профспілкових проектів остан­ніх років – проек­ту співпраці ФПУ з данською проф­спілкою 3F.

Анатолій ЯЛОВИЙ

учасник групи № 2 дансько-українського проекту

Історія України знає випадки співпраці з варягами. Більше тисячі років тому саме з допо­могою варягів слов’янські пле­мена утворили найбільшу дер­жаву середньовічної Європи – Ки­ївську Русь. Роль варягів, очолюва­них князем Рюриком і його нащад­ками, в процесі державотворення східнослов’янських племен була вирішальною. Наслідки тієї участі варязьких воїнів у історії України-Русі загальновідомі. Тепер, через тисячу років, нащадки вікінгів – данці, знову йдуть нам на допомо­гу. І в цьому є щось символічне.

В умовах євроінтеграційного курсу, проголошеного нашою дер­жавою, досвід побудови успішного соціального діалогу на загально­прийнятих демократичних ціннос­тях є важливим. А реалії профспіл­кової роботи в Данії дійсно вража­ють. Цікаво все: і законодавча база, й організаційна побудова, і система збору членських внесків (до речі, у Данії членські внески складають не відсоток від зарплати, а конкретну фіксовану суму, яку розраховують щороку). Заслуговує на увагу й сис­тема профспілкового навчання – 3F проводить безкоштовні курси для спілчан за різноманітною темати­кою, в тому числі для підвищення кваліфікації. А оплачується таке навчання роботодавцями з окремо­го фонду. І цей перелік можна про­довжувати. Зрозуміло, що в даний момент ми не можемо просто взя­ти і перенести методи роботи дан­ських профспілок на наші україн­ські реалії. Однак ми маємо все-таки започатковувати ті програми, які для членів данських профспі­лок вже десятки років є звичайною реальністю. Маю на увазі необхід­ність розробки та ухвалення проф­спілкової пенсійної програми, фор­мування системи торгових знижок для спілчан України. Це питання, які хоч і обговорювались у структу­рах Федерації, проте все ще залиша­ються нереалізованими.

На сторінках газети вже неодно­разово публікувались матеріали учасників дансько-українського проекту співпраці між ФПУ та 3F. Цілковито підтримуючи думки та враження своїх колег від тренінгу, його організації, хотілося б погово­рити про можливі наслідки цього проекту для профспілок України.

Але перед цим хочу сказати де­кілька слів про нашого викладача Пера Айзенрайха – людину з широ­ким світоглядом, великою ерудиці­єю і справжнього профспілковця. Можливість послухати його, поспіл­куватися з ним є великою перева­гою цього проекту. І найголовніше, він своєю поведінкою, своїми реак­ціями, розповідями показує нам, що означає бути працівником профспіл­ки, для якого справедливість і пова­га до людей є принципом життя.

Реалізація проекту співпраці ФПУ і 3F протягом двох з полови­ною років може мати багато пози­тивних наслідків. Головним з них можна назвати формування нової генерації профспілкових діячів. Тренінг розрахований на три різно­вікових групи, що об’єднують проф­спілковців різних рівнів: від голів первинних організацій до голів об­ласних об’єднань і заступників го­лів центральних комітетів проф­спілок. Формування груп за таким принципом цілком себе виправдо­вує та дозволяє значно поліпшити продуктивність навчання. Також цікавим видається об’єднання в рамках однієї групи представників різних рівнів профспілкових струк­тур. Це дає змогу розглядати про­блеми діяльності профспілок з різ­них точок зору, що, безумовно, над­звичайно корисно для всіх учасни­ків. Крім того, така взаємодія пред­ставників різних структур сприяє глибшому розумінню принципів ро­боти профспілкових механізмів від первинки до ЦК. Не секрет, що до­волі часто можна почути нарікання на роботу тих чи інших профспілко­вих органів. Уважаю, що вже зараз, коли тільки-но завершився перший семінар, таких питань в учасників груп стало значно менше.

Важливо те, що проект розрахо­ваний на декілька років. Така три­валість дозволяє змінити світогляд учасників, сформувати у них новий спосіб мислення. Фактично завдя­ки проекту в різних секторах проф­спілкових структур може бути сфор­мована нова генерація лідерів, що здатні оновити ФПУ та розв’язати іс­нуючі проблеми її діяльності.

Крім того, цей проект дає змогу познайомитись з іншими цікави­ми людьми, які працюють не в моїй профспілці. Це також шанс форму­вання нової групи профспілковців, які мають дружні відносини між собою та готові підтримувати один одного. Як показує досвід, тут є всі можливості для того, аби знайти нових друзів, однодумців.

Вагомою перевагою є й таке яви­ще, як домашнє завдання. Після пер­шого семінару кожен учасник пови­нен провести в себе круглий стіл за участю не менше 20 осіб, на якому обговорити питання реформування профспілок. Як результат, отримані знання тут же перевіряються прак­тикою. Формується коло осіб, опо­середковано залучених до реаліза­ції дансько-українського проекту, а також ведеться боротьба з такою бі­дою вітчизняних профспілок, як па­сивність спілчан. Ми маємо шанс поступово потроху віддалятися від патерналістських профспілок.

Проект співпраці між ФПУ та 3F може дати поштовх науковій роботі з профспілкової тематики. Ми маємо Академію праці і соціальних відно­син, Інститут профспілкового руху, але ми нічого не знаємо про їхню ро­боту. До нас не доходить інформація про нові дослідження профспілкової тематики. Ми не чули про проведен­ня семінарів і тренінгів цими уста­новами для спілчан та працівників профспілок. Має щось змінюватись. Має з’являтись серйозна методична література з профспілкової темати­ки. Без наукової бази, без постійного підвищення кваліфікації нині важ­ко працювати. Такими є реалії ХХІ століття. Тому цей проект – це ще один поштовх до створення нових наукових робіт. Чи скористаємось?

Насамкінець хочеться висловити слова вдячності Валентині Шевчен­ко – керівнику проекту, незвичай­ній жінці, профспілковому праців­нику від Бога. Дякую Вам, шановна Валентино Миколаївно, за те, що організували такий проект, що за­лишаєтесь небайдужою до реалій ФПУ та докладаєте всіх можливих зусиль до змін у Федерації.

Також цілковито підтримую враження колег від Чернігівсько­го профспілкового навчально-методичного центру. Колектив, очолюваний Іриною Дорожкіною, зумів зробити неможливе – створив дійсно чудовий центр, де дуже ком­фортно жити і навчатись.

Окрема подяка всім учасникам другої групи та її куратору Катери­ні Литвиненко. Дякую за спілкуван­ня, позитивні враження і просто чу­дову компанію щирих людей. Спо­діваюсь, що нам усе вдасться.

 

ШЛЯХ ДО УСПІХУ ЧЕРЕЗ НАВЧАННЯ

У житті кожної людини настає час, коли від­чуваєш, що необхідно щось змінювати, що далі так жити не можна, що без якісних та ефективних змін не буде майбутнього.

Артем ЛИСЮК

учасник групи № 1 дансько-українського проекту

На мою думку, сьогодні як ніколи саме час для таких змін у профспіл­ках, коли продовжува­ти роботу за старими метода­ми, що лишилися інколи ще з радянських часів, просто не­можливо. Зміни необхідні, і проводити їх потрібно в усіх ланках профспілки. Але як провести ефективні зміни без якісно нових знань, умінь та навичок, без дієвого кадрово­го ресурсу, здатного на такі зміни? Ісаме дансько-український навчальний проект «По­силення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, за­хисту прав працівників та де­мократизацію в Україні», спря­мований на підготовку дієвих профспілкових активістів, став поштовхом до змін у проф­спілковому середовищі.

Протягом першої сесії на­вчання представник данської профспілки 3F Пер Айзенрайх за допомогою цікавих за­вдань і методів виклав осно­ви проведення переговорів, провів ретельний аналіз ді­яльності профспілок в Україні та порівняння з данськими профспілками. До закінчення проекту ще далеко, адже три­ватиме він до 2017 року, про­те вже є перші результати. Ба­гато учасників провели на­вчання та тренінги з членами своєї профспілки на місцях.

Особисто для мене проект був поштовхом до спільного з колегами створення молодіж­ної ради профспілки праців­ників житлово-комунального господарства, місцевої про­мисловості та побутового об­слуговування населення Хмельницької області. Осно­вна мета нашої роботи – на­вчання молодих профспілко­вих лідерів, популяризація ді­яльності профспілки та ство­рення ефективного, дієвого кадрового резерву саме в первинних профспілкових ор­ганізаціях, які є основою профспілки.

На першому засіданні моло­діжної ради ми провели кру­глий стіл щодо стану проф­спілки та змін у її діяльності. Всі учасники взяли активну участь в обговоренні та ви­значенні пріоритетних за­вдань. Методом SWOT-аналізу ми визначили сильні та слабкі сторони профспілки, загрози, можливості та пер­спективи її розвитку. У ре­зультаті круглого столу кожен учасник виробив власне ба­чення змін у своїй профспіл­ковій організації.

Навчання профспілкових ак­тивістів, освоєння нових під­ходів та методів роботи є не­обхідною передумовою для якісних змін та майбутнього профспілок. Чекаємо наступ­ного етапу навчання та бажа­ємо нових знань!

 

 

22.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання