« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Стан профспілок та перспективи розвитку

Стан профспілок та перспективи розвитку

25 червня у рамках реалізації дансько-українського проекту між 3F та ФПУ «Посилення внеску профспілок у за­безпечення гідної пра­ці, захисту прав працівни­ків та демократизацію в Україні» відбувся круглий стіл Миколаївської Мо­лодіжної ради обласної ради профспілок з еле­ментами тренінгу на тему «Стан профспілок та пер­спективи розвитку».

Надія Матвєєва

учасниця першої групи дансько-українського проекту

Захід організувала і прове­ла головний спеціаліст з правової роботи облпроф­ради, учасник першої (мо­лодіжної) групи дансько-українського навчального проекту Надія Матвєєва.

Участь у круглому столі взяли молоді голови профкомів та проф­спілкові активісти первинних проф­спілкових організацій ТОВ «Півден­ний тандем», Управління Миколаїв­ської дирекції УДППЗ «Укрпошта», ТОВ «Дніпро-Бузький морський термінал», Територіального центру соціального обслуговування Ми­колаївського району, ТОВ «Лаком­ка», ТОВ «Миколаївський глино­земний завод», Миколаївського ко­леджу культури і мистецтв, облас­ної психіатричної лікарні № 1, ПАТ «Миколаївська ТЕЦ», «СК Нікмет-Термінал», Миколаївського профе­сійного ліцею сфери послуг, ПАТ «Укртелеком» та ін.

Надія Матвєєва поінформувала учасників круглого столу про осно­вні права та обов’язки профспілок, профспілкових об’єднань, визначе­ні Законом України «Про професій­ні спілки, їх права та гарантії діяль­ності», після чого учасники заходу обговорили проблеми реалізації ви­значених чинним законодавством прав та обов’язків профспілок.

Учасники круглого столу також висловили своє бачення сучасно­го стану профспілок та основних проблемних аспектів, що призво­дять до порушень прав профспілок і соціально-економічних прав пра­цівників у зв’язку зі слабкою обі­знаністю своїх прав, недоступністю до справедливого правосуддя, недо­сконалістю законодавства, норми та реалізація якого не забезпечу­ють верховенства права. Крім того, нині спостерігається порушення прав профспілок завдяки втручан­ню у їхню діяльність, здійснення тиску на профспілкових лідерів та членів профспілок, перешкоджан­ня роботодавцями діяльності проф­спілкових організацій.

Обговорення основних завдань та перспектив розвитку профспі­лок на тлі складної економічної ситуації в країні відбулося у рам­ках тренінгу, під час якого кожна з трьох груп учасників круглого сто­лу представила презентацію влас­ного проекту. У ході обговорення було порушено проблемні питання та розглянуто можливі шляхи їх ви­рішення.

Крім того, обговорювалося пи­тання необхідності модернізації та проведення структурних реформ у профспілках у зв’язку з постійним скороченням профспілкового член­ства з різних причин, недостатнім представництвом у складі вищих виборних органів молоді, голів пер­винних профспілкових організа­цій, зниженням престижу роботи в профспілках через незахищеність профспілкових працівників та за­лежність голів профкомів від робо­тодавців, невідповідністю фінансо­вого забезпечення профспілкових органів та обсягів діяльності й від­повідальності.

Учасники круглого столу за­значили, що слід приділити увагу формуванню позитивного сучас­ного іміджу профспілок та подо­лати негативний стереотип щодо їх іміджу шляхом широкомасш­табного висвітлення у засобах ма­сової інформації, на телебаченні, радіо, інтернет-ресурсах основної мети суспільно-корисної діяль­ності профспілок. Також необхід­но створювати нові первинні проф­спілкові організації на підприєм­ствах різних форм власності, у т. ч. на підприємствах малого та серед­нього бізнесу, активізувати роботу з укладання колективних договорів і угод, які охоплювали б насампе­ред членів профспілок, підвищува­ти їх ефективність. Актуальним на сьогодні є вивчення та поширення позитивного досвіду роботи член­ських організацій з основних напря­мів діяльності профспілок та веден­ня соціального діалогу, а проведен­ня таких заходів, як круглий стіл, сприятиме обміну досвідом.

Учасники круглого столу впев­нені, що для подальшого розвитку і оновлення профспілок необхідно створити сучасну систему форму­вання та розвитку кадрового потен­ціалу, що має передбачати організа­цію і підвищення кваліфікації проф­спілкових лідерів усіх рівнів та роз­виток системи цільової підготовки саме у профспілкових навчальних закладах. Формування усвідомлено­го профспілкового членства має ста­ти пріоритетом організаційної ді­яльності профспілок.

Усі учасники взяли активну участь в обговоренні вищезазначе­ної теми круглого столу та за ре­зультатами обговорення ухвалили відповідну резолюцію.

 

ВИКЛИК ЧАСУ ТА МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ МОЛОДИХ ЛІДЕРІВ

Важко переоцінити роль незалежних і дієздатних профспілок, які є важливим інститу­том громадянського суспільства, що захищає права й свободи громадян у сфері трудових відносин. Ця роль профспілок набуває особливо важливого значення в умовах станов­лення демократії та ринкової економіки у нашій країні. Створення потужних впливових профспілок, здатних ефективно обстоювати інтереси працівників, – невід’ємний атрибут цивілізованої держави. Як відомо, сьогод­ні національний профспілковий рух пережи­ває складний етап розвитку, інституційно­го формування й утвердження незалежності, невизначеності свого місця і ролі в системі регулювання соціально-трудових відносин. Тому надзвичайно актуальним є дансько-український проект між ФПУ і 3F «Посилен­ня внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демокра­тизацію в Україні».

Наталія Кишкан

учасниця другої групи дансько-українського проекту

Мені пощастило стати учасницею семінару у Чернігівському навчально-методичному центрі профспілок у рамках спільного навчально­го проекту-семінару для мо­лодих профспілкових лідерів з усієї України. Тренером се­мінару був Пер Айзенрайх. Недарма кажуть, що справ­жнім учителем треба народи­тися і що вчитель – це не про­фесія, а велике покликання. Справжнім мистецтвом ора­тора і вчителя володіє Пер Айзенрайх. Я змогла переко­натися, що до будь-якого на­пряму профспілкової роботи можна завжди знайти ціка­вий підхід із застосуванням сучасних форм навчання.

Жваве і фахове обговорення викликала Концепція діяльнос­ті Федерації профспілок Данії, яку кваліфіковано, із знанням справи презентував Пер Ай­зенрайх. Безумовно, реаліза­ція на практиці цієї Концепції в Україні, підтримана фінансови­ми важелями, дасть можли­вість усебічно сприяти зростан­ню іміджу Федерації профспі­лок. Корисним був і виступ на семінарі голови Чернігівської обласної організації профспіл­ки працівників агропромисло­вого комплексу Сергія Хоботні, який мав змогу на власному досвіді переконатися в дієвості роботи профспілок у Данії.

Надзвичайно цікавими вия­вилися практичні вправи – рольові ігри, під час яких учасники семінару вчилися розв’язувати індивідуальні та колективні трудові спори, ко­ректно вести переговори, до­мовлятися, вирішувати кон­флікти. Не оминули і питань призначення та змісту колек­тивного договору.

Завдяки цьому проекту я отримала знання і набула на­вичок, які стали важливим ін­струментом для започатку­вання нового підходу у діяль­ності профспілкової організа­ції у Чортківському держав­ному медичному коледжі. Зцією метою я провела на­вчання профспілкових лідерів у формі круглого столу на тему «Сучасна роль профспі­лок: виклик часу та можли­вості для молодих лідерів».

Висловлюю щиру вдячність за можливість взяти участь у та­кому важливому проекті, який надав поштовх для роз­витку вагомих, актуальних і таких необхідних для нашої країни змін у роботі профспі­лок: організаторам проекту Валентині Шевченко та Кате­рині Литвиненко за гарно ор­ганізовану роботу, керівнику Чернігівського навчально-методичного центру профспі­лок Ірині Дорожкіній за гос­тинність. Особлива вдячність – чудовому викладачу Перу Айзенрайху та перекладачу Анні Береговій за науку, при­ємні миті спілкування і набу­тий досвід.

Висловлюю надію на майбут­ню співпрацю та щиро бажаю творчих здобутків усім учас­никам семінару.

21.07.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання