« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Профспілки максимально використовуватимуть дозволені законом засоби для підтримки своїх вимог та пропозицій

Профспілки максимально використовуватимуть дозволені законом засоби для підтримки своїх вимог та пропозицій

30 квітня у Клубі Кабінету Міністрів України члени Спільного представниць­кого органу репрезентативних всеу­країнських об’єднань профспілок на національному рівні зустрілися із віце-прем’єр-міністром – міністром культури України В'ячеславом Кириленком для обговорення питань покращення рівня життя та добробуту громадян.

На зустрічі було об­говорено вимоги, що їх висунув СПО об’єднань профспі­лок до Кабінету Мі­ністрів стосовно невиконан­ня законодавства про працю, положень Генеральної уго­ди на 2010–2012 роки та вста­новлення нових соціально-економічних умов праці.

Слід наголосити, що СПО об’єднань профспілок на за­сіданні 27 квітня ухвалив рі­шення про вступ у колектив­ний трудовий спір із Кабіне­том Міністрів та із СПО сто­рони роботодавців. Після об­говорення інформації з цього питання, з якою виступив пер­ший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступ­ник Голови ФПУ Сергій Кон­дрюк, та враховуючи недосто­вірну відповідь СПО сторони роботодавців щодо заборгова­ності із зарплати та неотри­мання відповіді стосовно ви­сунутих профспілками вимог з боку уряду, прийнято рішен­ня вступити у колективний трудовий спір (конфлікт) із Спільним представницьким органом сторони роботодав­ців на національному рівні, а також із Кабінетом Міністрів України. При цьому момен­том настання колективного трудового спору (конфлікту) вважати прийняте на цьому засіданні рішення.

У зустрічі взяли участь члени СПО об’єднань проф­спілок. Урядову сторону пред­ставляли віце-прем’єр-міністр – міністр культури України В’ячеслав Кириленко, міністр соціальної політики Павло Розенко, його заступники Ві­ктор Іванкевич та Віталій Му­щинін, заступник міністра фі­нансів Роман Качур, голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега, представники центральних органів виконавчої влади, Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, На­ціональної служби посеред­ництва і примирення, зокре­ма її голова Олександр Окіс.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федера­ції профспілок України Гри­горій Осовий висловив спо­дівання, що вимоги профспі­лок будуть розглянуті та зна­йдуть своє вирішення в уста­новленому законом порядку, а також стануть гарним під­ґрунтям, щоб внести окремі позиції до проекту нової Ге­неральної угоди.

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко заува­жив, що об’єктивні еконо­мічні проблеми, що постали перед країною, є перепоною для негайного вирішення усіх порушених представни­ками профспілок питань, але «разом з тим, зі свого боку, уряд готовий до конструк­тивної розмови щодо шляхів вирішення цих питань».

Учасники зустрічі доклад­но розглянули кожен із пунк­тів профспілкових вимог і висловили власне бачення щодо способів розв’язання окреслених проблем. Зокре­ма, йшлося про такі вимоги:

– внести на розгляд Вер­ховної Ради України зако­нопроект про підвищення з 1 липня, 1 грудня ц. р. роз­міру прожиткового мініму­му, мінімальної заробітної плати та прийняття постано­ви Кабінету Міністрів Украї­ни про збільшення посадово­го окладу (тарифної ставки) працівників першого тариф­ного розряду Єдиної тариф­ної сітки з метою відповідної компенсації їх інфляційного знецінення у 2014–2015 роках. За словами заступника мі­ністра соціальної політики Віктора Іванкевича, Мінсоц­політики розробило законо­проект, що передбачає зако­нодавчу зміну поняття «мі­німальна зарплата» і приве­дення її до світової практики та положень конвенцій Між­народної організації праці. Внесення відповідних змін до законодавства дасть змо­гу встановлювати мінімаль­ну заробітну плату у більш високих розмірах з ураху­ванням фактичного прожит­кового мінімуму для працездатних осіб;

– забезпечити до 1 липня ц. р. індексацію доходів на­селення для ефективного за­хисту трудових доходів, пен­сій, соціальних доплат та страхових виплат в умовах високого рівня інфляції. Цю вимогу прокоментувала ди­ректор департаменту страте­гічного планування та ана­лізу Мінсоцполітики Ольга Крентовська, яка зазначила, що фінансовий ресурс, необ­хідний для індексації, ста­новить близько 24 млрд грн, «тому цього року ця вимога може бути виконана за наяв­ності таких коштів у бюдже­ті», адже на цей час індекса­ція здійснюється відповідно до Закону України «Про ін­дексацію грошових доходів населення» у межах фінансо­вих ресурсів, передбачених на ці цілі.

Вимоги профспілок також стосувалися погашення до 1 липня ц. р. заборгованості з виплати заробітної плати в повному обсязі на держав­них підприємствах та під­приємствах, у яких частка майна належить державі, а також вжиття вичерпних за­ходів для погашення забор­гованості із заробітної пла­ти на підприємствах інших форм власності; забезпечен­ня дієвого державного на­гляду та контролю за дотри­манням законодавства у сфе­рі трудових відносин, охоро­ни та гігієни праці для запо­бігання правопорушенням, зниження рівня виробничого травматизму і професійних захворювань, нелегальної зайнятості та «тіньової» ви­плати заробітної плати; від­новлення з 1 червня ц. р. санаторно-курортного лікуван­ня застрахованих осіб і оздо­ровлення дітей як ефектив­ного засобу профілактики за­хворювань і збереження тру­дового потенціалу нації; вне­сення законодавчих пропози­цій щодо відновлення з 1 січ­ня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій пра­цівників, пенсіонерів, чорно­бильців, дію яких призупине­но та скасовано у 2015 році.

Як зазначив Сергій Кон­дрюк, профспілкова сторона надсилала урядовій стороні діагностику соціальної дис­кримінації та соціальної не­справедливості у сфері пра­ці, а також пакетні пропози­ції для мінімізації цих недо­ліків, однак «на жодну з на­ших пропозицій ми не отри­мали зрозумілої відповіді».

«Факт вступу у національ­ний колективно-трудовий конфлікт спричинений від­сутністю європейського со­ціального діалогу з громад­ськістю, зокрема з профспіл­ками та роботодавцями, – зазначив Сергій Кондрюк. – Маємо констатувати, що всі наші вимоги побудовані виключно на законодавстві України, її Конституції та ра­тифікованих нашою країною конвенціях Міжнародної ор­ганізації праці. Відтак ми будемо домагатися їх реалі­зації. Ми пропонували не од­номоментне вирішення про­блем, а визначення певних стратегій, соціальних мая­ків, щоб, таким чином, поча­ти роботу і приступити до ви­рішення проблем».

Голова Центральної ради Профспілки працівників хім­нафтохімпрому України Ва­силь Мойсюк наголосив, що потрібно якнайшвидше за участю уряду, роботодавців та профспілок розпочати сис­темний діалог щодо прове­дення стратегічних реформ: ліквідації тотальної коруп­ції та створення умов для розвитку і впровадження у виробництво новітніх техно­логій за рахунок залучення інвестицій; розроблення про­грами щодо запровадження та розширення внутрішньо­го ринку високоякісними то­варами вітчизняного вироб­ництва; спільними зусилля­ми зупинити руйнацію дію­чих виробництв і скорочення робочих місць; розпочати ро­боту з поетапного підвищен­ня заробітної плати та змен­шення розриву в оплаті пра­ці працівників порівняно з країнами-членами Євросо­юзу. «Позитивне вирішення цих питань конче потрібне для працюючої людини», – зазначив Василь Мойсюк.

Профспілкову позицію на зустрічі також обстою­вали члени СПО, керівни­ки Всеукраїнської незалеж­ної профспілки працівників транспорту – Віктор Гербе­да, Профспілки працівників зв’язку України – Микола Стародуб, Профспілки авіа­будівників України – Ярема Жугаєвич та ін.

Підбиваючи підсумки, Сергій Кондрюк констату­вав, що зустріч є вкрай важ­ливою, дуже цікавою, але не вписується у визначені за­коном примирні процедури, тому наполегливо попросив у визначені Законом Укра­їни терміни надати відпо­відні нормативні докумен­ти про уповноважених осіб, які мають забезпечити про­ведення примирних проце­дур у рамках національного колективно-трудового спо­ру. Він додав, що профспілки максимально використову­ватимуть дозволені законом засоби для підтримки своїх вимог та пропозицій. І це не лише масові акції протесту, а й судові позови, звернення до міжнародних інституцій тощо.

09.05.2015


Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання