« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Стартував українсько-данський навчальний проект

Стартував українсько-данський навчальний проект

25 квітня в Академії пра­ці, соціальних відносин і ту­ризму відбула­ся презентація українсько-данського на­вчального проекту «По­силення вне­ску профспілок у забезпечення гідної праці, за­хисту прав пра­цівників та де­мократизацію в Україні».

СПІВПРАЦЯ

Мета проекту – поси­лити здатність Федерації профспілок України орга­нізовувати і представляти інтереси працівників та підвищити рівень проф­спілкового захисту. Стар­тував проект 1 квітня 2015 року, а триватиме він до 31 грудня 2017 року. Варто за­значити, що навчальний проект створено Федера­цією профспілок України спільно з Об’єднаною фе­дерацією робітників Да­нії – 3F за підтримки Мі­ністерства закордонних справ Данії, Європейської програми сусідства.

Відкриваючи презента­цію проекту, Голова ФПУ Григорій Осовий привітав присутніх з великою по­дією в житті двох проф­спілок – Федерації проф­спілок України і Данської профспілки робітників 3F, з якою укладено угоду про продовження співпраці з метою підвищення потен­ціалу і посилення здатнос­ті членських організацій захищати права та інтереси людини праці: «Укра­їна, визначивши курс на євроінтеграцію, має опа­нувати європейський до­свід, форми та методи ро­боти на всіх напрямах – по­літичному, економічному, соціальному, у сфері гро­мадських комунікацій і загального розвитку проф­спілкового руху. Сьогод­ні ми даємо старт спіль­ній роботі, яка тривати­ме впродовж трьох років. Ми щиро вдячні данським профспілкам, які підтри­мали прохання ФПУ на­дати нам посильну допо­могу в підвищенні квалі­фікації наших спілчан. І таким чином, за фінансо­вої підтримки уряду Да­нії, організаційної і кадро­вої підтримки профспілок 3F народився проект, що має важливе значення для розвитку профспілкового руху в нашій країні й дуже актуальний сенс, який вті­лено в його назві – «Поси­лення внеску профспілок у забезпечення гідної пра­ці, захисту прав працівни­ків та демократизацію в Україні».

Голова ФПУ подякував усім причетним до ство­рення та розвитку українсько-данського проекту з обох сторін, зокрема ко­ординатору міжнародно­го відділу 3F Медсу Лун­ду, заступнику Голови ФПУ Євгену Драп’ятому і координатору проекту від ФПУ Валентині Шев­ченко, побажав їм плідної та результативної діяль­ності з підготовки проф­спілкових кадрів і розви­тку профспілкового руху в Україні.

Президент Об’єднаної федерації робітників Данії Б’ярне Хардер Ларсен за­значив, що данські проф­спілки будуть всіляко під­тримувати профспілковий рух в Україні, сприяти під­вищенню професіоналіз­му профактивістів, допо­магати їм засвоювати кра­щий досвід профспілкової діяльності.

На презентацїї українсько-данського проекту також виступили Наці­ональний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, голова Профспіл­ки працівників оборонної промисловості України Олександр Черниш, рек­тор Академії праці, соці­альних відносин і туризму Вікторія Буяшенко.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Координатор від Феде­рації профспілок Украї­ни Валентина Шевченко, презентуючи українсько-данський проект, окрес­лила його стратегічні за­вдання, серед яких, зокре­ма, підвищення представ­ництва інтересів членів профспілок; модерніза­ція профспілок; розвиток і зміцнення профспілок в Україні; підвищення про­фесіоналізму профспілко­вих працівників та акти­вістів. Вона також поін­формувала про напрями навчання: теорія і прак­тика органайзингу, спря­мованого на створення но­вих профспілкових органі­зацій, розширення проф­спілкових лав; навчальні та педагогічні методи, що забезпечать розвиток сис­теми профспілкової осві­ти; ефективне ведення со­ціального діалогу; теорія і практика колективних пе­реговорів; комунікація, ін­формаційні технології; об­мін досвідом роботи з 3F.

Проект сприятиме роз­витку і зміцненню проф­спілок в Україні, їх модер­нізації та підвищенню про­фесіоналізму профспіл­кових активістів та пра­цівників з тим, щоб проф­спілки стали більш репре­зентативними та впли­вовими. Передбачається, що проект зміцнить проф­спілки на національному, регіональному та місцево­му рівнях, забезпечить їх участь у формуванні пріо­ритетних напрямів розви­тку регіонів, гармонізації загальнодержавних та ре­гіональних інтересів.

Як керівний орган про­екту створено Спільний керівний комітет на пари­тетних засадах, до скла­ду якого від ФПУ обра­но Голову ФПУ Григорія Осового, голову Дніпро­петровського обласного об’єднання профспілок, го­лову Науково-методичної ради ФПУ Віталія Дубіля.

Упродовж періоду ре­алізації проекту відбу­дуться семінари для трьох груп представників член­ських організацій ФПУ на базі навчальних закладів профспілок. Також у рам­ках проекту заплановано проведення чотирьох на­вчальних конференцій, низки досліджень із стра­тегічних питань, навчання 62 профспілкових активіс­тів, тренінги щонайменше для 2 тис. членів профспі­лок, відвідання представ­никами ФПУ щонайменше 2 тис. нових компаній, за­лучення щонайменше 10 тис. нових членів до проф­спілок, укладення щонай­менше 50 нових колектив­них договорів, проведен­ня інформаційних зустрі­чей, розробку та поширен­ня письмових інформацій­них матеріалів.

РЕЗУЛЬТАТИ

Серед очікуваних ре­зультатів – розширення участі ФПУ в соціальному діалозі на рівні області, району і міста; підвищен­ня обізнаності працівни­ків щодо трудових прав на українському ринку праці, а також міжнародних кон­венцій у сфері праці; ство­рення нових профспілко­вих організацій з метою зростання кількості під­приємств та організацій з укладеними колективни­ми договорами; збільшен­ня представництва моло­ді в складі виборних проф­спілкових органів; ство­рення у кожній області України групи профспіл­кових активістів для орга­нізації заходів, навчання, надання консультативної допомоги; залучення до сфери діяльності профспі­лок нових працівників, що збільшить профспілкове членство; підготовка ре­зерву профспілкових ді­ячів; розвиток інституту профспілкового розвитку з метою розробки науко­вих та методичних матері­алів щодо змін у профспіл­ковому русі та суспільстві для членських організа­цій ФПУ.

09.05.2015


Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання