« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Для чого профспілці потрібна партія?

Для чого профспілці потрібна партія?

 Валерій МАМЧЕНКО

перший заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України

Чому рівень життя людей у кра­їнах світу різний? Які фактори на це впливають?

Відповідаючи на ці запитання, ми відразу згадуємо про культуру виробництва, високі технології, ор­ганізацію робіт, кваліфікацію пра­цівників, традиції, природно-клі­матичні умови тощо. Все це, зви­чайно, правильно. Але однією з основних умов, яка безпосередньо пов’язана з поняттям «високороз­винена країна», є здатність найма­них працівників обстояти свої со­ціально-економічні права. Не від­крию секрет, якщо скажу, що єди­ним ефективним інструментом за­хисту прав та інтересів трудящих є об’єднання у професійні спілки, які представляють працівників на всіх рівнях – від окремого підприєм­ства до всієї галузі та країни.

Чому ж в Україні, незважаючи на наявність численних галузевих профспілок та їх об’єднань, трудя­щі програють у боротьбі між пра­цею і капіталом? Чому профспілки не виконують своє головне завдання?

Відповідь проста і банальна: більшість працівників досі вва­жає, що головною функцією проф­спілок є надання путівок, матері­альної допомоги та дитячих ново­річних подарунків. У нас виросло не одне покоління людей, які сприймають профспілкові коміте­ти в кращому випадку як касу вза­ємодопомоги, в гіршому – як масо­виків-витівників.

Таке ставлення почалося іще з ленінського визначення профспі­лок як «приводних ременів» від Ко­муністичної партії до мас. Таким чином, роль профспілок була пере­кручена і знівельована, що було ви­гідно радянській системі.

Парадокс нинішнього часу по­лягає в тому, що змінилася країна, політична та економічна системи, а владі та бізнесу як і раніше ви­гідно тримати профспілки на дру­горядних ролях. З цією метою вони були позбавлені права законодав­чої ініціативи, контролю за соці­альним страхуванням. Роботодав­ці доволі активно вдаються до створення «своїх» слухняних проф­спілок, що вносить розкол у робіт­ниче середовище, а профспілки дискредитуються в очах найманих працівників.

Але всупереч усьому профспіл­ковий рух в Україні зберігся і роз­вивається. Наймані працівники, особливо на приватних підприєм­ствах, усе частіше усвідомлюють, що профспілка – це інструмент, за допомогою якого можна захистити свої права і соціальні гарантії. І що сильнішою є профспілка, то ефек­тивнішим виявляється цей захист. Але сила профспілок вимірюється не чисельністю, а насамперед здат­ністю забезпечити соціальні гаран­тії працівників та захистити їхні інтереси.

Тривалий час у суспільстві на­саджувалася думка, що профспіл­ки не мають брати участь у полі­тичному житті країни, оскільки їх сфера діяльності обмежується тільки соціально-економічними питаннями. У підсумку наймані працівники, службовці, представ­ники малого й середнього бізнесу не мають своїх представників у Верховній Раді, а отже, ніяк не мо­жуть впливати на законодавчий процес у країні, проте цим успішно користуються великий бізнес, олі­гархи і влада, які послідовно про­водять політику наступу на соці­альні стандарти і права трудящих. Таким чином, саме життя підказа­ло, що профспілки не повинні, не мають права залишатися осторонь політики, для участі в якій потрі­бен інструмент. Цей інструмент – партія, що має депутатську групу або фракцію у Верховній Раді, при­чому своя партія. І така партія обов’язково буде створена.

28.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання