« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

На часі – нагальні питання

На часі – нагальні питання

  21 липня у готелі «Турист» відбулася нарада керівників всеукраїнських проф­спілок, Київської міської та Київської обласної рад профспілок, на якій розгля­далися питання, що потребують невідкладного вирішення. Проводив зібран­ня Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Першим розглядалося пи­тання «Про підготовку Президії ФПУ з майнових питань». Присутні заслу­хали інформацію заступ­ника Голови ФПУ Володимира Са­єнка про ситуацію щодо майна Фе­дерації профспілок, обговорили перспективи його розвитку, а та­кож розглянули поточні питання, які потребують невідкладного ви­рішення.

Потім відбувся обмін думками, під час якого було визначено на­прями подальшої роботи щодо майнового комплексу, терміни проведення засідання Президії з майнових питань, яке відбудеться у середині вересня. Наголошувало­ся, що до 15 серпня усі суб’єкти гос­подарювання мають підготувати пакет документів, які будуть вине­сені на розгляд Президії, та провес­ти інвентаризацію майна. Крім того, доручено сформувати графік виїзду груп майнової комісії для огляду стану об’єктів на місцях.

Гостру дискусію викликала ін­формація заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка стосовно прива­тизації підприємств і підвищення тарифів на комунальні послуги.

Щодо питання приватизації було зазначено, що сьогодні скла­дено список повного розпродажу низки підприємств і його вже схва­лив Кабінет Міністрів. Для того, аби не допустити пору­шення трудових і соці­ально-економічних прав працівників, вирі­шено невідкладно наді­слати до Фонду держ­майна і його місцевих відділень пропозиції щодо представників трудових колективів, які мають увійти до складу комісій із при­ватизації, та негайно розпочати формувати соціальний пакет. Та­кож рекомендовано звернутися до профільних міністерств і сесій міських рад про розгляд питання збереження профілю підприємств і чисельності працівників. Це саме стосується й об’єктів соцкультпо­буту.

Під час обговорення наголошу­валося, що питання про підвищен­ня тарифів на комунальні послуги нині набуває першорядного зна­чення. Адже, згідно з опитування­ми, 40% киян не зможуть оплати­ти нові тарифи. На кінець 2014 року Уряд прогнозує зростання рівня інфляції до 19%. За оцінка­ми профспілок, у січні-березні 2015 року інфляція може переви­щити межу у 25%. За деякими оцінками експертів, субсидії отри­муватимуть близько 35% доросло­го населення. Тому на засіданні НТСЕР було ініційовано скликан­ня його позачергового засідання за участю міністра соціальної по­літики для розгляду питання щодо цін і тарифів.

Федерація профспілок України надіслала листи до всіх інстанцій, зробила низку заяв. Сергій Кон­дрюк акцентував на тому, що зупи­нити зростання цін і тарифів прак­тично неможливо. Тому, з огляду на підвищення тарифів на енерго­носії, для профспілок базовим за­лишається питання платоспро­можності заробітних плат. Гостра дискусія зараз розгорта­ється на переговорах щодо мінімальної заро­бітної плати, єдиної та­рифної сітки, Концепції проектування Держав­ного бюджету на 2015– 2017 роки.

За словами Сергія Кондрюка, роботодавці вперто не хочуть говори­ти про підвищення заро­бітної плати та водночас прово­дять активну політику про перене­сення навантаження з фонду опла­ти праці на єдиний соціальний вне­сок утримання працівника.

Тому за дорученням Голови ФПУ підготовлено звернення до Конституційного Суду України з претензією до Міністерства соці­альної політики, яке продовжує спотворювати подання базового стандарту для визначення міні­мальної заробітної плати. Наступ­ним кроком буде звернення до Ге­неральної прокуратури та подання позову до суду.

Наразі профспілки розглядають питання про проведення пікету­вання Мінсоцполітики з питання визначення прожиткового мінімуму.

«Ці питання мала б вирішувати чинна Генеральна угода, – наголо­сив Сергій Кондрюк, – проте цен­тральні органи виконавчої влади та роботодавці усіляко уникають виконання її положень. Наразі профспілки здійснюють підготов­чу роботу про вступ у колективний трудовий спір як цивілізований спосіб розв’язання конфлікту».

На нараді також були розгляну­ті питання щодо розв’язання про­блем із фінансування Фонду соц­страху з безробіття, реформування ЖКГ, погашення заборгованості із заробітної плати.

Присутні заслухали інформа­цію першого заступника голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Валерія Мамченка про стан виконання про­токольних доручень Президії ФПУ, заступника Голови ФПУ Сергія Українця про інформаційну роботу з відбудови Будинку профспілок на майдані Незалежності, розгля­нули звернення Союзу профспілок Росії. За підсумками обговорення з усіх питань були прийняті відпо­відні рішення.

27.07.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання