« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Профспілки – за надійний захист трудових та соціально-економічних прав працівників

Профспілки – за надійний захист трудових та соціально-економічних прав працівників

7 липня відбулася консультативна зустріч представників профспілок і Місії Верховного комісара ООН з прав людини в Україні на чолі з голо­вою Місії Арменом Арутюняном. У зустрічі взяли участь його заступники Марк Боянич і Фіона Фрейзер, Національний координатор МОП в Украї­ні Сергій Савчук. Федерацію профспілок України представляли заступни­ки Голови ФПУ Сергій Українець, Сергій Кондрюк, голова Правової комісії Ради ФПУ, голова Профспілки працівників держустанов Тетяна Нікітіна.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центрФПУ, під час зустрічі пред­ставниками профспілок перед офісом Верховного комісара було порушено низку пи­тань, зокрема про масштаби пору­шень трудових і соціально-економічних прав в Україні.

«Мається на увазі, що в нашій країні нелегально (без офіційного оформлення трудових відносин) працює кожен третій працівник, – зазначив заступник Голови ФПУ Сергій Українець. – 200 млрд грн заробітної плати, а це майже 40% від її офіційного фонду, виплачу­ється «в тіні», в обхід установле­ного порядку, без сплати податків та єдиного соціального внеску, – сказав він, – і при всьому цьому значно послаблені можливості державних інспекцій, що мають наглядати за дотриманням трудо­вого законодавства і законодав­ства про охорону праці».

Увагу представників Місії було привернуто до фактів порушення порядку інспектування дотриман­ня трудових і соціально-економічних прав, що мають місце останніми роками. З цього приво­ду було передано висновки Комі­тету експертів щодо необхідності приведення законодавства Украї­ни у відповідність до конвенцій МОП. «Ми сказали дві речі, – під­креслив Сергій Українець. – Фак­тичне ослаблення державних ін­спекцій полягає в тому, що з на­шого законодавства було вилуче­но два базових положення: про право на здійснення раптової пе­ревірки та принцип самостійності державного інспектора у прийнят­ті рішень. За нашими оцінками, саме це і є причиною збільшення кількості порушень». Представни­ки місії пообіцяли, що ці факти знайдуть своє відображення у зві­ті, який буде готуватися за резуль­татами роботи Моніторингової групи в Україні.

Під час зустрічі також порушу­валось питання щодо закритості конституційного процесу в Украї­ні. «Справа в тому, що раніше профспілки були представлені в Консти­туційній асамблеї, і за час її роботи нами було внесено близько півтора десятка пропозицій, що згодом були включені до концепції нової редакції Конституції України, – поінформував Сергій Українець. – Наші пропо­зиції стосувалися поси­лення відповідальності посадових осіб і держав­них органів за забезпечення прав і свобод людини, конкретизації тру­дових і соціально-економічних прав у законах і гарантованості за­безпечення їх дотримання, а також щодо порядку застосування в Україні норм конвенцій МОП. Профспілки також ініціювали за­провадження «народної законодав­чої ініціативи», суть якої полягає в тому, що якщо будь-якій громад­ській організації, у тому числі профспілкам, вдалося зібрати 100 тис. підписів виборців за певний законопроект, то він повинен вва­жатися першочерговим для роз­гляду у Верховній Раді. Але Кон­ституційна комісія, що нині пра­цює над проектом нового Основно­го Закону, фактично відсторони­лась і від громадянського суспіль­ства, і від науково-експертного се­редовища, а таким чином працю­вати не можна. Ми вважаємо, що потрібно створити таку комісію, яка б спільно з громадянським сус­пільством підготувала проект но­вої Конституції».

Говорячи про позитиви і ризи­ки підписання Угоди про асоціа­цію з ЄС, представники профспі­лок звернулися до пред­ставників Місії з про­ханням надати необхід­ну допомогу в адаптації українського законодав­ства до міжнародних, насамперед європей­ських, стандартів.

Представники проф­спілок висловили зане­покоєння, і Місія взяла це до відома, що до сьо­годні не завершене роз­слідування обставин по­жеж, які виникли під час буремних подій на майдані Неза­лежності в Києві та в Одесі, внаслі­док чого згоріли три профспілкові будівлі: Будинок ФПУ, Київської міської ради профспілок та Феде­рації профспілок Одеської області. Профспілки по цих справах досі не визнано постраждалою стороною. Відповідно, немає можливості роз­почати відновлення зазначених будинків, тож профспілки очіку­ють підтримки з цього питання від своїх партнерів.

Представників Місії поінформу­вали й про обставини інциденту, що стався під час проведення засі­дання Ради ФПУ 26 червня, коли не­відомі в масках здійснили спробу зірвати роботу Ради та вибори Го­лови ФПУ. Цей випадок розціню­ється як спроба насильницького втручання у діяльність автоном­ної, незалежної, наймасовішої гро­мадської організації, якою є Феде­рація профспілок України.

Учасники зустрічі торкнулися ще одного гострого питання – ді­яльності профспілок в умовах, що нині склалися на сході України. Йшлося про спроби утворення се­паратистами в підконтрольних ним регіонах так званих пара­лельних профспілкових організа­цій. Але організації, що входять до складу ФПУ, продовжують пра­цювати в штатному режимі і ви­конувати свої основні функції із захисту соціально-економічних прав та інтересів людини праці.

Представники Місії, у свою чер­гу, зазначили, що інформацію, яку вони отримали від профспілок, буде включено до Звіту для Верховного комісара ООН з прав людини.

У консультаціях взяли участь представники КВПУ.

 

 

 РІВНЕНЩИНА ЗА КОНСОЛІДАЦІЮ ПРОФРУХУ

  На п’ятому засіданні ради Федерації проф­спілок Рівненської області, незважаючи на період літніх відпусток, зібралися май­же всі члени ради. Адже питання, що вино­силися на порядок денний, найважливіші з яких – «Про проект Стратегії модернізації ФПУ та її членських організацій», «Про за­вдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умовах», сьогодні надто хвилю­ють профспілковців області. Бо ж працюють вони у непростий час, коли руйнуються старі стереотипи, відбувається повне перезаван­таження влади, а на сході країни вирує війна, повідомляє Профінформцентр Федерації профспілок Рівненської області.

Непросто і ФПУ в цей період послідовно і цілеспрямовано здій­снювати соціальний захист людей праці. Проте, вона тримає курс на модер­нізацію і вдосконалення сво­єї діяльності. Останні події певною мірою переломили свідомість самих спілчан, які хочуть бачити сучасні проф­спілки схожими на європей­ські, сильними, консолідова­ними, здатними вести ефек­тивний соціальний діалог з усіма гілками влади та робо­тодавцями. Власне, про це і йшла мова на засіданні, на якому тон діловій конструк­тивній розмові задав голова Федерації профспілок Рів­ненщини Микола Шершун. Він також привітав новообра­ного очільника профспілок України Григорія Осового, який перебував на Рівненщи­ні в діловій поїздці та взяв ак­тивну участь у роботі п’ятого засідання ради, виступивши перед присутніми.

На початку своєї доповіді го­лова Федерації профспілок Рівненщини розповів про хід і рішення восьмого засідання ради ФПУ і перейшов до ви­кладу бачення Стратегії мо­дернізації ФПУ та її членських організацій профспілковця­ми Рівненщини, які активно долучились до процесу обго­ворення цього важливого до­кумента. «Для здійснення ефективних перебудовчих процесів, – підкреслив він, – слід перевернути свідомість спілчан. Люди не повинні вважати основними функція­ми профспілок надання ма­теріальної чи благодійної до­помоги. Ми маємо усвідоми­ти, що головна мета і завдан­ня профспілок – це турбота про забезпечення працівни­ків гідною зарплатою, робо­чими місцями з належними умовами праці».

В обговоренні доповіді взяли участь і виступили очільники обласних галузевих профоб’єднань Рівненщини та го­лови первинних організацій. Усі вони висловили спільну думку щодо необхідності мо­дернізації профспілкового руху України для подальшого його просування вперед.

Григорій Осовий у своєму ви­ступі торкнувся тих викликів, що постали нині перед ФПУ, і закликав профспілки Рівнен­щини подвоїти зусилля для забезпечення єдності та кон­солідації на шляху реформу­вання і вдосконалення діяль­ності найбільшого в Україні профоб’єднання. «За нас наші проблеми не вирішать ні влада, ні роботодавці, – наголосив він. – Ми маємо цілеспрямовано рухатись в одному напрямку – до зміни стандартів життя в бік підне­сення для кожної людини праці».

Члени ради вручили Григо­рію Осовому символічну бу­лаву на знак обрання його го­ловою ФПУ та підкову на щастя, побажавши успіхів та плідної діяльності на цій від­повідальній посаді.

Під час перебування на Рів­ненщині Григорій Васильо­вич зустрівся з профспілков­цями ДП «Рівненський авто­ремонтний завод», що ось уже 10 років поспіль бо­реться за своє виживання. Роками не отримуючи зарплати, заводчани вболіва­ють за збереження унікаль­ного виробництва, яке саме зараз так необхідне нашим армійцям у зоні АТО. Разом з головою ФПО Миколою Шершуном та профспілко­вим лідером колективу Єв­генією Бєлощук очільник ФПУ апелюватиме до влад­них структур для вирішення проблем цього унікального колективу.

13.07.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання