« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Профспілки обрали нового лідера

Профспілки обрали нового лідера

26 червня у столичному готелі «Турист» відбу­лося восьме засідання Ради Федерації проф­спілок України, на яко­му вирішувалися над­звичайно важливі для профспілкового руху питання. Провів зібран­ня в. о. Голови ФПУ Гри­горій Осовий.

Першим обговорю­валося питання «Про розширення участі профспілок та суб’єктів госпо­дарювання ФПУ в наданні гуманітарної допомоги по­страждалим і вимушено переселеним особам із східних областей України та АР Крим». Члени Ради заслухали інформацію та відзначили позитивну ро­боту щодо надання допо­моги зазначеним категорі­ям громадян членськими організаціями ФПУ, що пе­рерахували та передали кошти безпосередньо по­терпілим і членам родин загиблих. Окрім того, профспілки спільно з орга­нами виконавчої влади, іншими державними та громадськими організаці­ями включилися до робо­ти комісій усіх рівнів з пи­тань організації надання допомоги та соціальної ре­абілітації.

Так, у санаторіях ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» проліковано 63 особи із числа постраждалих учас­ників Євромайдану, при­йнято на проживання 811 евакуйованих військовослужбовців і членів їхніх сімей з Криму, 28 – із Слов’янська, прийнято на проживання 115 вимушено переселених осіб із схід­них областей України та АР Крим, з яких 55 дітей. Очаківським об’єднанням санаторно-курортних за­кладів прийнято 78 вій­ськовослужбовців. Най­ближчим часом має бути розміщено 106 осіб із Слов’янська, серед яких 29 дітей.

На туристичних об’єктах ПрАТ «Укрпрофтур» було розміщено 50 виму­шено переселених осіб із східних областей та АР Крим. ПрАТ «Миколаївту­рист» розмістив у своїх за­кладах близько 200 по­страждалих під час вибу­ху житлового будинку в м. Миколаєві.

Також підтримано іні­ціативу створення на базі ДП «Клінічний санаторій ім. Пирогова» (м. Одеса) спеціалізованого відділен­ня реабілітації для спи­нальних хворих цілорічно­го перебування на 150 ліжко-місць, на базі сана­торно-курортних закладів ПрАТ «Приазовкурорт» – центру дитячого оздоров­лення цілорічного перебу­вання з метою заміни цен­трів оздоровлення дітей, що розташовані на терито­рії АР Крим, передачі май­нового комплексу ДП «Ди­тячий санаторій «Сонячний» ПрАТ «Укрпро­фоздоровниця» (м. Очаків) до сфери управлін­ня Міністерства оборони Украї­ни для тимчасо­вого розміщен­ня підрозді-лів Військово-морських сил Збройних Сил України, пере­дислокованих з терито-рії АР Крим, за умови по­дальшого використання об’єкта за цільовим при­значенням для лікування й оздоровлення військо­вослужбовців та членів їх­ніх сімей. Керівництву ФПУ було доручено ство­рити робочу групу із чле­нів Ради для координації роботи членських органі­зацій, суб’єктів господа­рювання ФПУ з державни­ми та іншими структура­ми щодо надання гумані­тарної допомоги.

Під час розгляду цього важливого питання близь­ко 50 невідомих осіб нама­галися увірватися до зали, де проходило зібрання, та зірвати проведення Ради. Під час сутички з правоо­хоронцями, що охороняли приміщення, молодики застосували шумові гра­нати та сльозогінний газ. Нападники вибили вікна, центральні двері готелю «Турист», розтрощили ме­блі, чим завдали значних збитків.

Оцінюючи ситуацію та дотримуючись усіх відповід­них процедур, члени Ради ви­рішили провес­ти вибори Голо­ви ФПУ. На по­саду очільника Федерації проф­спілок України було запропоно­вано п’ятеро осіб: в.о. Голови ФПУ Григорія Осового, голову Профспілки будівельни­ків України Василя Андре­єва, голову ПО ПАТ «Арсе­лорМіттал Кривий Ріг» Юрія Бобченка, голову Об’єднання профспілок Львівщини Романа Даць­ка та голову Профспілки таксистів України Василя Попика. За підсумками відкритого голосування більшістю голосів (213) Го­ловою Федерації профспі­лок України обрано Григо­рія Осового, який до цього часу виконував обов’язки очільника ФПУ.

Під час перерви новообраний Голова ФПУ про­коментував «Профспілко­вим вістям» інцидент, що стався під час засідання Ради. Григорій Осовий за­явив, що «сьогодні вперше в новітній історії ФПУ профспілкам намагалися завадити у проведенні за­сідання Ради. Незважаючи на ситуацію, що склалася в країні, на засідання при­їхали представники з усіх регіонів, включно з Луган­ської та Донецької облас­тей, щоб обговорити най­перше питання, яке ми сьо­годні порушили: чим ми можемо допомогти людям у зв’язку з подіями на схо­ді, яку гуманітарну допо­могу профспілки можуть надати, і що вже зроблено в цьому напрямі. Як наші профспілкові об’єкти, а це туристичні бази, санато­рії, можуть тимчасово роз­містити тих людей, а інко­ли цілі родини з дітьми, які змушені виїхати із східних регіонів.

І раптом під час розгля­ду цього важливого питан­ня надходить інформація, що приміщення готелю «Турист», де ми проводи­мо наше зібрання, штур­мують, застосовуючи шу­мові гранати та сльозогін­ний газ проти тих, хто ви­рішує для людей життєво важливі питання. Моти­вом чи підтекстом цього стало те, що я певний час виконував обов’язки Голо­ви ФПУ, тож, зрозуміло, постало питання, чи про­довжувати і надалі їх ви­конувати, чи дійсно нада­ти повноцінні повнова­ження Голові ФПУ.

На посаду Голови було висунуто п’ять кандида­тур. Добре, що всі вони з профспілкового руху, люди, які працюють в членських організаціях ФПУ. Ми сподівалися ви­рішити це питання в демо­кратичний спосіб, надати кожному претенденту можливість висловити своє бачення розвитку Фе­дерації профспілок Украї­ни, зокрема, які зміни по­трібно проводити, оскіль­ки незабаром планується прийняття ще одного важ­ливого рішення – про до­строкове проведення 7-го з’їзду ФПУ. Я хочу заяви­ти, що нікому – ні партіям, ні політичним силам, ні будь-яким іншим громад­ським організаціям, а це обумовлене міжнародним і національним законодав­ством, не дозволяється втручатися в діяльність жодної громадської орга­нізації, в тому числі такої наймасовішої, якою сьо­годні є Федерація профспі­лок України. Будь-які пи­тання мають вирішувати­ся виключно за статутни­ми і регламентними нор­мами – демократично, від­крито, прозоро, цивілізо­вано. Не може бути тиску, не може бути примусу, які хтось хотів би продемон­струвати. Я думаю, саме заради тиску на кандида­тів або зриву виборів та ле­галізації діяльності Феде­рації відбулася ця прово­кація».

Обравши Голову Феде­рації профспілок України, Рада продовжила свою ро­боту. З інформацією «Про завдання профспілок щодо захисту соціально-еконо­мічних прав та інтересів громадян» виступив за­ступник Голови ФПУ Сер­гій Кондрюк, який, зокре­ма, наголосив на тому, що сьогодні існують значні проблеми з дотриманням та забезпеченням закон­них прав і свобод громадян у соціально-трудовій сфе­рі. Мають місце суттєві по­рушення в оплаті праці. Набула масштабного роз­маху нелегальна зайня­тість, зростає кількість по­рушень прав працівників на безпечні та здорові умо­ви праці, пільги та компен­сації у зв’язку із шкідливи­ми умовами праці.

Рада розглянула проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських органі­зацій. Презентуючи доку­мент, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий за­значив, що серед головних його пріоритетів – органі­заційне, структурне та фі­нансове зміцнення, більш ефективне і раціональне використання профспілко­вого потенціалу. Під час обговорення було виріше­но взяти проект постанови за основу з тим, щоб пере­дати його до галузевих, ре­гіональних та первинних профспілкових організа­цій для вивчення, обгово­рення та наповнення про­позиціями.

На засіданні було роз­глянуто й інші питання: про підготовку до 7-го з’їзду ФПУ, про стратегію управління профспілко­вим майном та викорис­тання його в інтересах лю­дини праці, а також затвер­джено звіт про виконання бюджету ФПУ за 2013 рік і бюджет на 2014 рік.

04.07.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання