« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Про статтю «Федерація профспілок України переживає свій Майдан»

Про статтю «Федерація профспілок України переживає свій Майдан»

Головному редактору тижневика «Дзеркало тижня. Україна» Юлії Володимирівні Мостовій

Шановна Юліє Володимирівно!

У випуску газети «Дзеркало тижня» № 21 від 13–20 червня 2014 року розміщено статтю Рити Рєзнік «Федерація проф­спілок України переживає свій Майдан», в якій автор, вочевидь, попередньо не ознайомившись з діяльністю найчисельнішого професійного об’єднання краї­ни, наводить дані та факти, що не відповідають дійсності, й ро­бить висновок про неналежний захист членів профспілок.

Прикро, що такі дії фахового журналіста, високоповажного аналітичного тижневика прини­жують честь і гідність не лише професійних працівників, а й де­сятків тисяч профспілкових ак­тивістів, які послідовно і щоден­но захищають соціально-економічні інтереси трудових колективів, дбають про заробіт­ну плату, безпеку праці, соціаль­ний захист мільйонів працівни­ків, студентів, ветеранів праці.

Звинувачення в статті про те, що ФПУ «досі залишається структурою, замкненою ви­ключно на приватні інтереси її керівництва та причетних осіб» є безпідставними. Всі рішення колегіальних органів – Прези­дії, Ради ФПУ, з’їзду ФПУ, а та­кож Статутної та Контрольно-ревізійної комісій, які утворено найвищим органом – з’їздом, приймаються з урахуванням по­зицій 43 галузевих профспілок і 27 профспілкових територіаль­них об’єднань. Зокрема, жоден майновий об’єкт не може бути реалізований одноосібно керів­ництвом ФПУ без згоди цих ор­ганів, а також рішень правління та наглядової ради акціонерних товариств. З 2009 року не прода­но жодного санаторію чи ту­ристського об’єкта. Водночас Ге­неральною прокуратурою Укра­їни, починаючи з 2010 року, че­рез підконтрольні їй суди під надуманими приводами, пору­шуючи статті 13, 36, 41, 92 Кон­ституції України, які захища­ють права громадян та громад­ських організацій (у тому числі захист права власності), проти­правно було відчужено на ко­ристь держави в особі Фонду державного майна України 18 об’єктів майнового комплексу ФПУ. Судові процеси, ініційова­ні попередньою владою, трива­ють досі. Не дають спокою проф­спілкові об’єкти й деяким полі­тичним силам та товстосумам – ось де поле для журналістсько­го розслідування!

Щодо співпраці з владою слід зазначити, що відповідно до За­кону України «Про соціальний діалог» профспілки відкрито і прозоро співпрацюють з органа­ми державної влади шляхом со­ціального діалогу з метою виро­блення та реалізації державної соціальної і економічної політи­ки, регулювання трудових, соці­альних, економічних відносин та забезпечення підвищення рів­ня і якості життя громадян, соці­альної стабільності в суспіль­стві. Це загальноприйнята євро­пейська і світова практика.

Водночас при загостренні соціально-економічної ситуації ФПУ активно використовувала своє право на мирний протест, проводила весняні й осінні на­ступи профспілок, двічі пікетува­ла Генеральну прокуратуру Укра­їни під час президентства В. Яну­ковича і двічі вступала в колек­тивний трудовий спір з Урядом.

Саме завдяки принциповій позиції ФПУ, постійним перего­ворам з владою, масовим про­тестним акціям, проведеним профспілками проти кількара­зового підвищення комуналь­них та інших тарифів майже в чотири рази, в 2006–2008 роках було встановлено диференційо­вані тарифи на газ і електроенергію для населення, якими вдалося захистити від дорожне­чі понад 10 мільйонів сімей. До цього часу більшість громадян України з низькими та середні­ми доходами сплачують за спо­житий газ і електроенергію у 3–4 рази менше, ніж юридичні осо­би. Бюджети українських сімей економлять щороку десятки мі­льярдів гривень.

Близько 100 тисяч колектив­них договорів, які регулярно укладаються на підприємствах профспілковими комітетами з роботодавцями, забезпечують щорічний приріст фонду оплати праці по країні на 40–50 мільяр­дів гривень. Лише ці суми в де­сятки разів перевищують спла­чені членами профспілок проф­спілкові внески.

Неправдивим є також твер­дження про те, що апарат ФПУ не працює над законодавчими ініці­ативами. Лише в січні – квітні 2014 року було опрацьовано 259 проектів актів законодавства, з яких погоджено 176, до 83 надано пропозиції і зауваження. Розро­бляються власні законопроекти, які вносяться через суб’єктів за­конодавчої ініціативи, зокрема нещодавно прийнятий у першо­му читанні закон України, що врегульовує деякі питання про­філактики профзахворювань се­ред працівників, зайнятих у шкідливих умовах праці.

За ініціативи профспілок прийнято Закон України «Про соціальний діалог», Загально­державну програму поліпшення умов і гігієни праці на 2014–2018 роки. Разом із соціальними партнерами підготовлено про­ект нового Трудового кодексу України, Закони України «Про колективні договори і угоди», «Про оплату праці» тощо.

Уповноважені представники, делеговані Спільним профспіл­ковим органом об’єднань проф­спілок, беруть участь у засідан­нях Уряду та урядових коміте­тів, а також профільних коміте­тів Верховної Ради України. Ке­рівники членських організацій ФПУ, як члени колегій та гро­мадських рад центральних і міс­цевих органів виконавчої влади, вносять конкретні пропозиції і контролюють виконання сус­пільно важливих рішень.

Ми не дозволили Уряду шля­хом запровадження Методики удосконалення оплати праці пра­цівників деяких галузей бюджет­ної сфери значно знизити (на 360–980 гривень кожному!) заробітну плату цим категоріям працівни­ків та безпосередньо через соці­альний діалог домоглися скоро­чення розриву між розмірами мі­німальної заробітної плати та І тарифного розряду ЄТС. Це дало змогу підвищувати рівень заро­бітної плати бюджетникам.

ФПУ домоглася перерахунку заробітних плат за січень – бере­зень минулого року працівникам бюджетних галузей, коли Уряд не хотів цього робити. У грошово­му еквіваленті це склало 416,5 мільйона гривень. Знижено по­ріг обов’язкової оплати житлово-комунальних послуг до 15–10% середньомісячного сукупного до­ходу сім’ї, замість 20–15%, та вве­дено призначення житлової суб­сидії для сімей з дітьми та інва­лідів першої або другої групи при розмірі плати за житлово-комунальні послуги 10% серед­ньомісячного доходу, якщо се­редньомісячний сукупний дохід не перевищує прожиткового мі­німуму (попередня норма – 50% прожиткового мінімуму).

Під час переговорів з Націо­нальною комісією з регулюван­ня енергетики ФПУ домоглася збільшення пільгового обсягу споживання електроенергії для забезпечення комунально-побутових потреб в опалюваль­ний період для населення, що проживає у будинках, обладна­них електроопалювальними установками з 1800 кВт/год до 3600 кВт/год на місяць.

Проте в поточному році на вимогу МВФ знову почали під­вищувати тарифи. Тому для со­ціального захисту населення профспілками погоджено Поря­док призначення і надання ком­пенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг, у результаті чого чисельність сі­мей – одержувачів субсидій зросте до 1 мільйона. Крім того, майже 3,5 мільйона сімей отри­мають право на компенсацію, що дорівнює різниці між вартіс­тю комунальних послуг після і до підвищення. Таким чином, 4,5 мільйона сімей отримують державну підтримку і розмір їх­ніх платежів за комунальні по­слуги не зміниться.

У Податковому кодексі Укра­їни враховано пропозиції ФПУ щодо соціального захисту пра­цівників, зокрема розширено можливості для отримання над­міру сплаченого податку через механізм податкової знижки, на­дано пільги для сімей, які утри­мують двох чи більше дітей ві­ком до 18 років, збільшено вдвічі розмір податкової соціальної пільги – до розміру прожитково­го мінімуму (норма вводиться в дію з наступного року), а також частково усунено дисбаланс в оподаткуванні заробітної плати порівняно з іншими доходами (дивіденди, інвестиційний при­буток), передбачено низку пільг соціального спрямування.

Саме завдяки наполегливій ініціативній роботі профспілок у лютому 2013 року підписано Декларацію соціальної справед­ливості з метою подолання бід­ності та підвищення рівня жит­тя в Україні. Діагностовано «зони соціальної несправедли­вості» у сфері праці та сформо­вано проект Національної допо­віді про забезпечення соціаль­ної справедливості в Україні й Дорожньої карти спільних дій соціальних партнерів з подолан­ня «зон соціальної несправедли­вості» у сфері праці.

Крім того, днями на засіданні Президії ФПУ було підписано Ме­морандум про співробітництво між Федерацією роботодавців України та ФПУ щодо збережен­ня трудового потенціалу та забез­печення стабільної роботи під­приємств в умовах нинішньої не­стабільності, з метою недопущен­ня масового вивільнення праців­ників, задля збереження трудово­го потенціалу, підвищення рівня заробітної плати та інших соці­альних гарантій для працівників та членів їхніх сімей, сприяння підвищенню конкурентоспро­можності вітчизняного виробни­ка у зв’язку з розширенням спів­робітництва з Євросоюзом.

ФПУ, її членські організації створили й забезпечують ефек­тивну роботу десятків правових та технічних інспекцій праці в галузях і регіонах, на власні ко­шти утримують понад 250 квалі­фікованих інспекторів з питань трудового права та охорони пра­ці, які щоденно перевіряють умови праці в трудових колек­тивах, виявляють порушення, захищають права людей у су­дах. Таку ж роботу проводять десятки тисяч профактивістів.

З метою здійснення кваліфіко­ваного громадського контролю з питань охорони праці у 2013 році проведено навчання 5 тисяч акти­вістів, до кінця 2014 року заплано­вано навчання ще 4 тисяч.

У 2013 році ФПУ, членськими організаціями здійснювалося представництво інтересів у судах 2160 членів профспілок. На їх ко­ристь було винесено 5299 рішень. Загальна сума, присуджена до стягнення на користь членів проф­спілок, склала 25 703 793 гривень.

Отже, керівництву і виборним органам ФПУ є про що звітувати перед членами профспілок.

Стосовно ставлення ФПУ до євроінтеграційного курсу дер­жави, то автору для уникнення необґрунтованих звинувачень достатньо було б ознайомитися з рішеннями Президії, Ради ФПУ, офіційними виступами ке­рівників ФПУ на міжнародному рівні. Правдою є тільки те, що ФПУ разом з роботодавцями сво­го часу висловила застереження щодо окремих положень Угоди про асоціацію з ЄС, які необхід­но було б врахувати при її під­писанні. Мова жодним чином не йшла про скасування чи непід­писання цього доленосного для країни документа.

Слід зазначити, що вже з пер­ших днів Євромайдану ФПУ на­дала приміщення мітингуваль­никам для обігріву. Організува­ла харчування та медичне об­слуговування, за що керівни­цтво ФПУ, членських організа­цій, працівників апарату неодноразово викликали на допи­ти до правоохоронних органів. І незважаючи на всі складнощі, ФПУ до пожежі у Будинку проф­спілок забезпечувала в повному обсязі його життєдіяльність. Тому звинувачення в перешко­джанні мітингувальникам не відповідають дійсності.

Звісно, що жодна організа­ційна структура в умовах сус­пільних перетворень не може залишатися на досягнутих по­зиціях, тому з метою формуван­ня сучасної профспілкової ідеології, спрямованої на забезпе­чення гідного рівня життя лю­дини праці й поваги до неї дер­жави та роботодавців, постійна комісія Ради ФПУ з організацій­ної роботи підготувала проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій. Ми усві­домлюємо, що нам потрібно ще багато попрацювати на зростан­ня довіри до профспілок. Сус­пільство і держава перебувають у досить складній ситуації: по­літичній, економічній, соціаль­ній – і тільки спільними зусил­лями ми можемо вийти з неї з честю, витримавши тягар важ­ких випробувань.

З приводу заступника ФПУ з майнових питань В. В. Саєнка необхідно зазначити, що його обрання відбувалося у демокра­тичний спосіб на засіданні Ради ФПУ. Після всебічного обгово­рення його кандидатури члени Ради надали вотум довіри щодо його подальшої роботи.

На жаль, автор при підготов­ці статті не звернувся до ФПУ для отримання коментаря щодо передачі «представникам уже нової влади кілька ласих санаторно-курортних комплексів». Мова тут іде не про хабар поса­довим особам, а про соціальні ініціативи ФПУ щодо організа­ції профспілково-державного партнерства у питаннях корис­тування окремими об’єктами майнового комплексу профспі­лок у зв’язку із ситуацією, що склалася в Криму.

Підсумовуючи вищезазначе­не, просив би Вас, шановна Юліє Володимирівно, розмістити на сторінках газети «Дзеркало тиж­ня» дане роз’яснення позиції Фе­дерації профспілок України з пи­тань, порушених автором статті.

В. О. ГОЛОВИ ФПУ ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ,

за дорученням членів Президії ФПУ

29.06.2014



Коментарі

#2 25.03.2015 23:13 добавил: Сергей Полтава | додати коментар

И что изменилось в система "Укрпрофздрав ница " со сменой руководства страны?
Все то же руководство- все те же взятки, все та же корупція!!
Так и держать!
Поздор вляю !!!!!

 
#1 12.08.2014 16:05 добавил: КВЕЛЛЕ | додати коментар

Да на 100 % права Юлия Владимировна, ФПУ это аналог КПУ, та же мораль, те же принципы. Покажите мне мне хоть одного работающего Украины, чьи интересы защитил сегодняшний профсоюз!
Своё лицо они показали во время Майдана!
Необхо имо отобрать санатории у ФПУ, продать их на конкурсной основе а на эти деньги поднимать страну.
Эти деятели сидят в своих тёплых кабинетах с заработной платой , на минуточку задумайтесь, 10,0 -36,0 тыс. гр. !!!!
Какая от них польза?
То, что в этой статье аргументируют о санаториях, так я вам скажу- руководит санаториями коррумпированая стуктура Укрпрофздравниц а возглавляемая Субботой Н. - Саенко В. , которая обворовывает санатории по различным схемам.
Эти схемы известны в правохранительн ых органах и ничего не меняется,
интер ет пестрит статьями о Саенко и его афёрах, а он продолжает работать.
О преступной деятельности Субботы Н. В. знают все главные врачи санаториев Укрпрофздравниц ы, и эта преступная группировка продолжает работать.

50% -70% стоимости путёвки в санатории воруется по схемам этих двух деятелей.
Больные в санатории получают услуг на ту сумму, кот. уплатили - т. е. 10-20%, а остальное, что компенсирует соцстрах идёт в карманы Субботы и саенко.
Неужели у нас нет органов которые прикрыли бы эту ОПГ?
ПОЗОР ТАКИМ ПРАВИТЕЛЯМ, которые так унижают свой народ, поощряя преступников на дальнейшие действия.
Мало того, Укрпрофздравниц а во главе с Субботой Н. продолжает сутрудничество по преступной схеме страхования с страховой компанией Арбузова "Доминанта" . !!! Это же все знают!!!!! ПОЗОР!!!!
Этих деятелей Субботу и Саенко давно пора посадить с конфискацией , а они работают!!!!
Ведь всё здесь написаное - не секрет.
По этим схемам работают 100 санаториев Укрпрофздравниц ы, а это тысячи людей!
Это открытая информация и поражает бездеятельность нашей власти!!!

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання