« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Потрібно подати руку один одному!

Потрібно подати руку один одному!

ЄВГЕН ДРАП’ЯТИЙ,

заступник голови ФПУ, член ради ФПУ:

«Проект Стратегії був напрацьо­ваний робочою групою на основі поданих членськими організація­ми пропозицій. Наприкінці травня його розглянула Постійна комісія Ради ФПУ з питань організаційної роботи і рекомендувала внести на розгляд Президії ФПУ. Розроблен­ня Стратегії – це початок відкрито­го, правдивого діалогу всередині нашої організації з метою визна­чення її місця і ролі в сучасному громадянському суспільстві, з’ясування сильних і слабких сторін.

Вважаю, що до нашої Стратегії потрібно взяти багато того, що вже апробовано міжнародними профспілками, які, наприклад, на навчання та перепідготовку ка­дрів витрачають від 20 до 45% сво­го бюджету. Тому вони такі силь­ні, бо системно готують профспіл­кові кадри.

У них створені фонди, насампе­ред страйковий фонд, фонд солі­дарності, завдяки чому можна ре­ально захистити члена профспіл­ки. Нам також потрібні такі ін­струменти – позитивний досвід діяльності міжнародних проф­спілкових організацій, зокрема європейських країн, має бути імп­лементований в нашу роботу.

Сьогодні найважливішим для нас є консолідація профспілко­вого руху. Не повинно бути кон­флікту між галузевими проф­спілками і територіальними, а навпаки – вони мають бути об’єднуючим фактором у захисті людини праці, доповнювати один одного, щоб людина праці, образно кажучи, мала два крила: у вигляді захисту на галузевому рівні, у сфері, де вона працює, і територіальному, де людина про­живає.

В умовах кризи та політичної нестабільності нам потрібно по­дати один одному руку. Примі­ром, укласти своєрідний меморан­дум про співпрацю та солідарну підтримку як усередині ФПУ – між галузевими і територіальни­ми профоб’єднаннями, так і на рівні всеукраїнських репрезента­тивних профспілок. Подібний до­кумент свого часу вже розробляв­ся, але нині він набуває особливої актуальності, тому що профспіл­кам необхідно солідаризуватись, аби спільно протистояти намаган­ням влади та роботодавців розко­лоти чи послабити профспілковий рух.

І ще одне, на чому хочу зосередити увагу колег: усі наші рішення мають розглядатися через призму того, наскільки вони покращують умови життя та роботи звичайної людини – члена профспілки».

 

НЕОБХІДНИЙ РАЦІОНАЛЬНИЙ ДЕРЖАВНИЦЬКИЙ ПІДХІД У ВИКОРИСТАННІ МАЙНА ПРОФСПІЛОК

ПЕТРО ШЕВЧЕНКО,

ГОЛОВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ, член ради ФПУ:

«Питання викорис­тання профспілкового майна за роки незалеж­ності України стало ак­туальним для власників, держави та суспільства. Країна вчиться жити в умовах ринкових відно­син, конкуренції. А під­ходи до діяльності проф­спілкових санаторно-курортних, туристичних закладів різні. Власнику потрібно забезпечити за­робітну плату працівни­кам, сплату податків, утримувати заклад в на­лежному стані. Держава зацікавлена в отриманні податків та соціальній місії профспілкових об’єктів. Спілчани хо­чуть, щоб послуги були якісними та дешевими.

Більшість санаторіїв, готелів, оздоровчих баз були побудовані за ра­дянських часів, розрахо­вані на надання послуг населенню багатоміль­йонної країни. З 1991 року ситуація карди­нально змінилась. Тіль­ки населення України зменшилось на 4–5 млн осіб, така ж кількість українців працездатного віку виїхали на заробіт­ки за межі держави. Статки ж населення не дозволяють думати про лікування в санаторіях, користуватися послуга­ми готелів. Матеріально спроможні українці від­почивають за кордоном. Тож виникає логічне за­питання: що робити в умовах відсутності по­питу на послуги чи збит­ковості господарської діяльності?

Уряд пішов шляхом роздержавлення держав­ного майна, продажу під­приємств комунальної форми власності. Логічно було б і профспілкам не­конкурентні збиткові під­приємства реалізувати, а кошти вкласти в розвиток перспективних закладів, модернізувати їх.

Попередні стратегії управління профспілко­вим майном не були реа­лізовані в силу розбіж­ностей у поглядах самих профспілок та таких за­боронних обмежень дер­жави, як мораторій на відчуження.

У 2011 році проблема була вирішена простим шляхом – судовими рі­шеннями понад 200 суб’єктів господарюван­ня від профспілок пере­дано Фонду державного майна України, зали­шивши на балансі ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та «Укрпрофтур». Пара­докс: господарської ді­яльності проводити не можна, а зберігання май­на та оплату податків по­трібно забезпечити.

Ефект від таких рі­шень можна побачити на прикладі ДОК «При­дніпровський» (с. Чапа­ївка Золотонішського ра­йону Черкаської облас­ті). Якщо протягом бага­тьох років заклад щоріч­но оздоровлював біля 1 тис. дітей, то станом на 20 червня ц. р. – жодної дитини. Втрачені робочі місця, не надходять ко­шти до бюджетів.

Вважаю, що необхід­ний раціональний дер­жавницький підхід у ви­користанні майна проф­спілок. Потрібно розви­ватись, а не консервува­ти об’єкти, залучати ко­шти інвесторів, у тому числі державні, з метою підвищення соціальної функції санаторних, ту­ристичних об’єктів для задоволення потреб чле­нів профспілок».

 

 

ГУМАНІТАРНА РОБОТА ФП ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

НЕЛЯ ПАЛАМАРЧУК,

ГОЛОВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ, член ради ФПУ:

«Федерація профспілок Житомирської області, її членські організації, не за­лишаючись байдужими до подій у державі, ініціювали і проводять громадські ак­ції, збір коштів та благодій­ної допомоги сім’ям заги­блих та пораненим учасни­кам Євромайдану, для ар­мії, переселенців та біжен­ців з Криму і східних облас­тей України, де триває ан­титерористична операція. На сьогодні профспілкови­ми організаціями Жито­мирщини перераховано близько 120 тис. грн допо­моги сім’ям загиблих та по­раненим учасникам Євро­майдану.

Щиро вболівають спілчани Житомирщини і за наших військових, що задіяні в анти­терористичній операції на сході країни. Так, на потреби армії профспілковими органі­заціями було зібрано 315 тис. грн, також закуповувалось і передавалось необхідне спо­рядження (бронежилети, ра­діостанції та ін.). Збір коштів та спорядження триває.

В області створено робочу групу за участю громадських організацій з метою опера­тивного розгляду питань під­тримки сімей, які виїхали з території Автономної Респу­бліки Крим та м. Севастопо­ля, східних областей України. Станом на 2.06.2014 за допо­могою звернулися 322 осо­би, яким надається допомо­га. Федерація профспілок Житомирської області та її членські організації активно включаються в роботу з бі­женцями, залучаючи і гро­мадські організації, зокрема жіночі та молодіжні. Наразі більше 100 матерів з дітьми, які приїхали з Донецької та Луганської областей, де три­ває антитерористична опера­ція, знайшли для себе тим­часовий притулок у Корости­шеві. Жінок із дітьми при­йняли в санаторії «Тетерів».

Їх підтримують місцева вла­да, громада Коростишева, благодійні фонди, зокрема «Реабілітаційний центр гос­піталь «Майдан», потужна щоденна допомога надхо­дить від профспілкових ор­ганізацій області та заклика­них ними до участі громад­ських організацій – виконав­чої дирекції Фонду соціаль­ного страхування, обласної жіночої ради, Молодіжної ради ФПО та молодіжних профспілкових організацій.

Дізнавшись, що до санаторію з місць бойових дій прибули мами з дітьми, голова ФПО закликала всіх керівників профспілкових організацій допомогти нашим співвітчиз­никам. Активісти принесли дитячі іграшки, книги, про­дукти харчування, медика­менти, гігієнічні засоби, дитя­че харчування. Одними з перших відгукнулися на за­клик обласна організація профспілки працівників АПК, яка на 25 тис. грн закупила миючі засоби, постільну бі­лизну, рушники, солодощі; обласна організація проф­спілки працівників охорони здоров’я, що закупила для бі­женців медикаменти та дитя­че харчування на 17 тис. грн; профспілкова організація Житомирської філії ВАТ «Укртелеком»; обласна організа­ція профспілки працівників культури; обласна організа­ція профспілки працівників кооперації та інших форм підприємництва; регіональна профспілка працівників Пен­сійного фонду; обласна орга­нізація профспілки працівни­ків житлово-комунального господарства. Чуднівська ра­йонна організація профспіл­ки працівників культури ініці­ювала волонтерський збір ягід (полуниць, чорниць, ви­шень), якими славиться Чуд­нівщина, для харчування бі­женців. Район направив у са­наторій «Тетерів» цілу ванта­жівку смачних ягід.

Щодня до воріт оздоровчо­го табору з Житомирщини приїжджають машини з гу­манітарною допомогою від районних та міських проф­спілкових організацій. Пе­редаючи одяг, речі першої необхідності, білизну, по­суд, продукти харчування, медикаменти, вони дару­ють жителям Донбасу, які опинилися в біді, тепло сво­їх сердець. «Великий ко­шик» зібрала також обласна рада жінок, з якою ФПО тіс­но співпрацює з гуманітар­них питань. На благодійні внески всіх членів президії громадської організації за­куплено засоби гігієни, ме­дикаменти, продукти харчу­вання. Для юних гостей ак­тивістки напекли та переда­ли два ящики солодощів».

 

ТРУДНОЩІ, ЩО ВИНИКЛИ, НЕ ПОВИННІ БУТИ ПОКЛАДЕНІ ВИКЛЮЧНО НА ПЛЕЧІ ПЕРЕСІЧНИХ ГРОМАДЯН

ВАСИЛЬ МОЙСЮК,

ГОЛОВА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ХІМІЧНИХ ТА НАФТОХІМІЧНИХ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ, членради ФПУ:

«Критична ситуація в країні по­требує невідкладного й адекват­ного реагування з боку влади спільно з роботодавцями та проф­спілками задля стабілізації еко­номіки.

В першу чергу труднощі, що виникли, не повинні бути покла­дені виключно на плечі пересіч­них громадян, які найбільше по­терпають через масові звільнен­ня, затримку з виплатою зарплат, переведення на скорочений робо­чий тиждень, згортання соціаль­них програм на підприємствах…

Громадяни України вже відчу­ли перші результати так званих «антикризових заходів» нового Уряду: заморожено розміри осно­вних державних соціальних стан­дартів та гарантій, відбувається стрімке підвищення цін, насампе­ред роздрібних цін та тарифів на природний газ, теплопостачання, електроенергію, водопостачання, соціально важливі продукти хар­чування, товари першої необхід­ності, лікарські препарати тощо. При цьому розмір мінімальної за­робітної плати до кінця року ста­новитиме 1218 грн, що не просто негативно вплине на рівень життя та купівельну спроможність насе­лення, а й призведе до збільшення частки бідних серед працюючих, яка й так протягом останніх років перевищує показник у 20%.

Постійна комісія Ради ФПУ з питань соціально-економічного захисту визначила головними прі­оритетними завданнями діяльнос­ті профспілок наступні:

– недопущення зниження рівня життя громадян та скорочення за­йнятості під час проведення вла­дою «непопулярних» реформ;

– забезпечення збереження та захисту трудових колективів у пе­ріод кризи;

– викорінення бідності серед працюючих, ліквідація дискримі­нації в оплаті праці трудящих бю­джетних галузей та динамічне на­ближення оплати праці до рівня країн – нових членів Євросоюзу;

– встановлення в Генеральній угоді тарифної ставки робітника першого розряду не менше 120% від мінімальної зарплати, законо­давче встановлення розміру міні­мальної заробітної плати на рівні двох прожиткових мінімумів;

– відновлення призупинених або ліквідованих прав та гарантій працівників, рішення щодо яких були прийняті в рамках антикри­зових заходів;

– формування солідарної пози­ції профспілок щодо галузевого стандарту оплати праці та впрова­дження його через галузеві (між­галузеві) угоди і колективні дого­вори небюджетної сфери;

– зростання легальної зайнятос­ті та зменшення масштабів нефор­мальної й атипової зайнятості;

– просування безпечних техно­логій виробництва, належного за­хисту від шкідливих факторів і повноцінної компенсації праців­нику для трудової реабілітації за роботу в шкідливих умовах;

– удосконалення системи дер­жавних соціальних стандартів і гарантій відповідно до основопо­ложних конвенцій МОП у сфері со­ціального захисту, європейських норм та міжнародного права;

– ініціювання перед централь­ними органами виконавчої влади створення галузевих (міжгалузе­вих) тристоронніх або двосторон­ніх соціально-економічних рад там, де вони не створені;

– відновлення права профспі­лок на законодавчу ініціативу;

– охоплення колективно-договірним регулюванням всіх підприємств та визначення в ко­лективних договорах особливих гарантій для членів профспілок.

Ви запитаєте, чи все це можли­во? І я відповім вам: так!

Нещодавні протести та трагіч­ні події січня – лютого ц. р. є до­казом того, що прості громадяни, трудівники заслуговують на ви­сокопродуктивні робочі місця, га­рантії зайнятості, гідну оплату праці, належний соціальний захист та повагу до людини праці…

Підвищення заробітних плат українських працівників та лега­лізація тіньового сектору економі­ки насамперед вигідні державі та самому українському бізнесу, оскільки це забезпечить зростання платоспроможного попиту на вітчизняні товари, стимулюватиме збільшення товарообігу й, відпо­відно, прибутку підприємств та на­повнення держбюджету за раху­нок збільшення податків. Водно­час це створить умови для реаліза­ції конституційних прав на працю та гідну винагороду за неї, профе­сійний розвиток, збереження висо­кокваліфікованих кадрів у всіх га­лузях економіки та забезпечить гідний рівень життя населення.

Також ми впевнені, що латання «дірок» кредитними коштами, які Україна почала отримувати від міжнародних фінансових інститу­цій, дасть поштовх до відроджен­ня та розвитку вітчизняної про­мисловості, створення нових робо­чих місць і зростання платоспро­можності населення, що, в свою чергу, забезпечить збільшення внутрішньої платоспроможності на ринку, наповнення державного та місцевих бюджетів.

Проте одним з найголовніших інструментаріїв профспілок, що забезпечує багатопланову турботу про людину праці, є колективно-договірна робота та соціальний ді­алог. Саме тому влада, роботодав­ці та профспілки мають визначити стратегічні завдання для розвитку соціальної держави та закріпити відповідні зобов’язання, уклавши нову Генеральну угоду…

Непростий шлях чекає Украї­ну, але я вірю в те, що нинішні труднощі є тимчасовими».

 

ЛЮДЯМ ПОТРІБНІ ПРОФСПІЛКИ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ ЗАХИСТУ СВОЇХ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ

ОЛЕКСАНДР ЯЦУНЬ,

ГОЛОВА КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ, членради ФПУ:

«Людям потрібні профспілки як ефективний інструмент захисту своїх конституційних прав та інтересів, нова модель професійних спілок, що асиметрично реагуватиме на сучасні виклики і загрози. Безумовно, укра­їнські профспілки повинні бути соці­ально відповідальними і визнаними як інституції громадянського суспільства».

 

ПРИЙНЯТТЯ СТРАТЕГІЇ НЕДОСТАТНЬО, ПОТРІБНО ТЕРМІНОВО РЕАЛІЗОВУВАТИ ЇЇ В  ЖИТТЯ

СЕРГІЙ ПОГОНІН,

ГОЛОВА ПРОФКОМУ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ «ОРІЗОН» (М. СМІЛА ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛ.), член ради ФПУ:

«Спочатку хочу сказати про Будинок профспілок. Ми свідомо віддали своє при­міщення мітингувальникам і перемогли. Здавалося б, нова влада має сказати нам «спасибі» і допомогти в ре­монті приміщень. А вихо­дить, що ми ще повинні бо­ротися за своє ж. Може, ке­рівництву ФПУ разом з нами варто наполегливіше і сміливіше вести переговори і дискусію з владою про свої права, рішучіше заявляти про свої наміри щодо захис­ту прав трудящих?

А тепер про нашу Стратегію. Візьмемо наші профоздо­ровниці. Які ж вони наші, якщо прості члени профспі­лок не відчувають це на собі? Якщо я, як член проф­спілки, купую путівку в свою ж оздоровницю, то, може, слід зробити знижку, й тоді не член профспілки задума­ється, чому для нього путів­ка дорожче. Таким чином ми вирішуємо два важли­вих питання: перше – захи­щати наші оздоровниці бу­дуть не тільки перші особи ФПУ, а й трудові колективи, члени профспілок всієї краї­ни, а нас немало. І друге пи­тання – мотивація членства профспілок. Це стосується і вищих навчальних закладів. Залучати молодь до проф­спілок потрібно, звичайно, сумнівів немає. А чим їх за­лучити, зацікавити? Ціка­вою роботою, гідною зарплатою, пільгами.

Чому ми нагороджуємо ак­тивних членів профспілок вищими нагородами ФПУ, коли вони йдуть або на пен­сію, або, не дай, Боже, з життя? Якщо молоді люди, члени профспілок, активно працюють, зарекомендува­ли себе з кращого боку, то, незважаючи на їх моло­дість, необхідно їх заохочу­вати, нагороджувати.

Далі. У нас є представник ФПУ в Кабінеті Міністрів, Верховній Раді. А чому ми не можемо з новою владою вирішити питання про обов’язкове представни­цтво профспілок при фор­муванні виконкомів, облас­них рад? Адже, дивіться, мера міста обирає народ, голову профкому – трудо­вий колектив. Мер займа­ється соціальними питання­ми мешканців міста, профком разом з керівництвом – колективом свого підпри­ємства. Тобто, робимо те саме. Або ще. Чому я, як го­лова профкому, обраний своєю профорганізацією, повинен відстоювати інтереси не членів профспілки через колективний договір? У мене, наприклад, не чле­ни профспілки заявляють, що адміністрація закладає гроші в колективний дого­вір не тільки на членів профспілки, а й на всіх пра­цівників підприємства, тому я повинен займатися і ними. На що я їм відпові­даю, що існують три варіан­ти: вступити в профспілку, заплатити мені за роботу або створити свій орган. Але ми, профспілки, захи­щені Законом України «Про профспілки…», а вони? Та й керівники підприємств не хочуть мати справу з кимось іншим, якщо є профспілки. Тому правильно, що колдо­говір має поширюватися тільки на членів профспі­лок. І це є в нашій Стратегії.

Деякі працівники підпри­ємств не хочуть бути в профспілковій організації, а хочуть створити свою профорганізацію з виходом без­посередньо на ЦК або обко­ми. Проте в нашій Стратегії передбачений принцип де­мократичного централізму. І якщо є на підприємстві профспілки, будь ласка, йди до них під крило. І я вва­жаю, що це правильно. У мене на деяких підприєм­ствах є домовленість і вза­єморозуміння з керівни­цтвом, що якщо ти не член профспілки, не хочеш підко­рятися більшості, працюва­ти, жити і відпочивати єди­ним колективом, то при скороченні тебе розгляда­ють першим кандидатом.

І таких питань дуже і дуже багато, тому наша Стратегія модернізації ФПУ та її член­ських організацій включає в себе їх вирішення. Однак, прийняти її недостатньо, по­трібно терміново реалізову­вати в життя. І тоді, я певен, чисельність наша буде не зменшуватися, а збільшуватися.

І насамкінець, дуже хотілося, щоб наша профспілкова ор­ганізація вже найближчим часом взяла участь у виборах до Верховної Ради. Можли­во, є якісь варіанти, примі­ром, створення своєї партії чи введення до штату ФПУ посади для вивчення, а потім і створення такої партії».

29.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання