« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Пріоритет – соціально-економічний захист працівників

Пріоритет – соціально-економічний захист працівників

  Як забезпечити надійний і ефективний захист законних прав та інтересів людини праці? Що треба зробити для підвищення рівня соці­ального діалогу? Ці та інші актуальні питання обговорювалися 27 травня на засіданні По­стійної комісії Ради ФПУ з питань соціально-економічного захисту членів профспілок.

  Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, вів засідання голова комісії, голова Профспіл­ки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промис­ловості Василь Мойсюк. У роботі взяли участь в. о. Голови ФПУ Гри­горій Осовий, заступники Голови ФПУ Сергій Кондрюк і Сергій Українець, керівник Департамен­ту виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ Олена Лобченко, представ­ники членських організацій та структурних підрозділів апарату ФПУ.

Під час заходу відбулось обго­ворення питання «Про проект По­станови Ради ФПУ «Про завдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умо­вах», який було взято за основу Президією ФПУ 27 березня. Члени комісії внесли низку пропозицій, уточнень та доповнень до доку­мента. Зокрема, профспілкам всіх рівнів пропонується більш рішуче і принципово обстоювати права та інтереси людини праці, захищати членів профспілки від свавілля чиновників та роботодавців, які системно порушують принципи соціальної справедливості в пи­таннях оплати праці як у виробни­чій, так і бюджетній сферах. Крім того, у ході дискусії учасники за­сідання запропонували встанови­ти у Генеральній угоді тарифну ставку працівника першого розря­ду не менше 120% від мінімальної зарплати, а також закріпити роз­мір мінімальної зарплати на рівні двох прожиткових мінімумів.

 

  У ЦЕНТРІ УВАГИ – СТРАТЕГІЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ ФПУ

  Що мають робити профспілки, щоб бути в авангарді руху та боротьби за забезпечення соціальної справедливості, захис­ту соціальних та економічних прав людини праці? Це питання нині турбує ФПУ та її членські організації. І зовсім не випадко­во воно розглядатиметься на засіданні Ради ФПУ, що відбу­деться 26 червня. 27 травня проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій було обговорено на засіданні Постій­ної комісії Ради ФПУ з питань організаційної роботи.

  Вів засідання голова комісії, голова Проф­спілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України Василь Дудник. У роботі взяли участь в. о. Голови ФПУ Григорій Осовий, за­ступники Голови ФПУ Єв­ген Драп’ятий, Сергій Кон­дрюк і Сергій Українець, керівник Департаменту розвитку профспілкового руху апарату ФПУ Валенти­на Шевченко, представни­ки членських організацій та структурних підрозділів апарату ФПУ.

На засіданні було розгляну­то три основних питання: про Постанову Ради ФПУ «Про Стратегію модерніза­ції Федерації профспілок України, її членських орга­нізацій»; про підготовку VII з’їзду ФПУ; про порядок обрання Голови ФПУ на за­сіданні Ради ФПУ.

Безумовно, головним пи­танням була саме Страте­гія модернізації ФПУ, її членських організацій. Що стосується підготовки VII з’їзду ФПУ, то переважна більшість членів комісії проголосувала за те, щоб це був перший квартал 2016 року. На користь та­кого рішення свідчать два головних аргументи: Голо­ву ФПУ може обрати і Рада ФПУ, а більшість членських організацій проводять свої з’їзди протягом 2015 року. Третє питання було зовсім вже нескладним, адже процес виборів Голови ФПУ на засіданні Ради ФПУ викладено в норма­тивних документах.

 

 ВІДБУЛОСЯ ПЕРШЕ СУДОВЕ ЗАСІДАННЯ У СПРАВІ ЗА ПОЗОВОМ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ ДО КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

  Предметом судового розгляду є вимоги Профспілки про відміну постанов Уряду, якими фактично скасовані надбавки за престиж­ність праці в розмірі 20% посадового окладу (ставки зарплати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загаль­ноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих на­вчальних закладів I–II рівня акредитації та за особливі умови ро­боти в розмірі 50% посадового окладу бібліотечним працівникам.

  Я кінформує Юри­дичний відділ ЦК Профспілкипра­цівниківосвітиінауки, на першому судо­вому засіданні, що відбуло­ся 20 травня, було розгляну­то клопотання про забезпе­чення позову шляхом зупи­нення дії оскаржуваних по­станов, оскільки існує оче­видна небезпека недоотри­мання заробітної плати майже 500 тис. спілчан на суму приблизно 150 млн грн протягом тільки одного місяця. Ухвалою суду, що може бути оскаржена, в за­доволенні клопотання було відмовлено.

Розглядалося також клопо­тання Профспілки про при­значення судової фінансово-економічної експертизи для вирішення питання про звуження змісту й обсягу прав педагогічних та бібліо­течних працівників на опла­ту праці в зв’язку з прийнят­тям відповідачем оскаржува­них рішень у контексті ст. 22 Конституції України. В задо­воленні цього клопотання також було відмовлено.

За клопотанням Профспіл­ки до матеріалів справи було долучено більше 700 звернень обласних, район­них та первинних профор­ганізацій на підтримку по­зиції Профспілки в суді та з вимогами про поновлення прав на отримання надба­вок педагогічним працівни­кам за престижність праці у фіксованому розмірі 20% та бібліотечним працівникам у розмірі 50%.

Суд зобов’язав представни­ка Уряду надати докази до­тримання процедури підго­товки та прийняття оскар­жуваних урядових постанов відповідно до Регламенту, затвердженого постановою Кабміну від 18.07.2007 № 950, у тому числі докази надсилання проектів поста­нов уповноваженому пред­ставнику всеукраїнських профспілок – СПО об’єднань профспілок.

Судом оголошено перерву по справі та призначено на­ступне судове засідання на 3 червня 2014 року о 13.30.

 

 

01.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання