« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Зміцнюємо вплив трудящих

Зміцнюємо вплив трудящих   18 травня у Берліні (Німеччина) відбулась урочиста церемонія відкриття III Всесвіт­нього конгресу Між­народної конфедера­ції профспілок (МКП), який цьогоріч про­ходить під лозунгом «Зміцнюємо вплив трудящих».

 Як інформує Департамент міжнародної роботи апа­рату ФПУ, у конгресі МКП беруть участь понад 1500 профспілкових делегатів із 161 країни світу. Серед них – представницька делегація Феде­рації профспілок України на чолі з в.о. Голови ФПУ Григорієм Осо­вим. Конгрес триватиме до 23 травня.

З вітальним словом до делега­тів і гостей конгресу звернулися президент МКП Міхаель Зоммер, міністр закордонних справ Німеч­чини Франк-Вальтер Штайнмайєр та адміністратор Програми розви­тку Організації Об’єднаних Націй Хелен Кларк.

Теплими спогадами сповнена зустріч в.о. Голови ФПУ Григорія Осового з генеральним директо­ром Міжнародної організації пра­ці (МОП) Гаєм Райдером, який у 2005 році очолював місію Міжна­родної конфедерації вільних профспілок (МКВП) як генераль­ний секретар організації, щоб оці­нити зрілість і готовність україн­ських профспілок поповнити лави найдемократичнішого, найвпли­вовішого та найпотужнішого між­народного профцентру. Тоді мі­сію, яка відвідала низку член­ських і первинних організацій ФПУ, постійно супроводжував то­дішній перший заступник Голови ФПУ Григорій Осовий. Місія МКВП не була марною: саме за­вдяки відкритому спілкуванню більшістю голосів членів статут­них органів ФПУ було рекомендо­вано прийняти до лав МКВП.

Нині під час зустрічі Григорій Осовий і Гай Райдер обговорили по­точний стан профспілкового руху в Україні, трагічні події лютого і травня – людські жертви і загибель у вогні будинків спілок ФПУ та Фе­дерації профспілок Одеської облас­ті. Генеральний директор МОП ви­словив готовність, користуючись своїм високим авторитетом, усіля­ко сприяти профспілкам України у вирішенні їх проблем. У зустрічі взяв участь директор Благодійного фонду «Відродження Будинку профспілок», голова Профспілки будівельників та виробників буді­вельних матеріалів України Ва­силь Андреєв, який поінформував про поточний стан справ зі збору коштів на відбудову Будинку спі­лок як символу Євромайдану.

У перерві між засіданнями кон­гресу відбулася зустріч в.о. Голо­ви ФПУ із заступником генераль­ного секретаря МКП Яапом Вінне­ном. Обговорювалася ініціатива української делегації з підготов­ки та ухвалення резолюції конгре­су щодо ситуації в Україні. Яап Ві­ннен визнав нагальну потребу ухвалення такої резолюції, адже вона має сприяти зняттю напруги як в Україні, так і у Східній Євро­пі загалом.

Питання майнових об’єктів, долі територіальних профоб’єднань і галузевих організацій профспілок у Республіці Крим, які офіційно залишаються у скла­ді як ФПУ, так і її членських орга­нізацій, було обговорене під час робочої зустрічі Григорія Осового з головою Федерації незалежних профспілок Росії Михайлом Шма­ковим. Григорій Осовий наголо­сив, що питання членства має ви­рішуватись індивідуально кож­ним працівником із дотриманням прав і свобод, гарантованих нор­мами міжнародного права.

 

 

 Майже дві третини населення хоче від урядів зменшення влади корпорацій

 Трудящі всього світу втрачають віру в національні уряди, які, на їхню думку, віддають пріоритет інтересам великих корпорацій. Про це йдеться у новому опитуванні громадської думки Міжна­родної конфедерації профспілок (МКП).

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, пред­ставлене 18 травня на від­критті III Всесвітнього кон­гресу МКП Глобальне опи­тування МКП–2014, що його провела компанія TNS Opinion, охоплює гро­мадську думку мешканців 14 країн, що представля­ють більше половини на­селення світу.

«Глобальній економіці не­обхідні скоординовані дії для підвищення стандар­тів життя у всьому світі. Сім років економічної кри­зи завдали структурних збитків глобальній еконо­міці та трудящим, залиши­ли без роботи понад 200 млн працівників, а ще більше отримують надзви­чайно низькі зарплати. Уряди діють в одній зв’язці з корпоративною владою і тим самим підводять свій народ», – заявила гене­ральний секретар Міжна­родної конфедерації проф­спілок Шаран Барроу.

Дані опитування засвідчують:

– 79% вважають, що міні­мальна оплата праці недо­статня для гідного життя;

– 82% відзначили знижен­ня або стагнацію своєї за­робітної плати стосовно вартості життя;

– 88% підтримують підви­щення мінімальної зарплати у всіх країнах світу.

«Глобальний робітничий рух виніс усталеним інтересам бізнесу попереджен­ня. Майже дві третини на­селення хоче від урядів зменшення влади корпора­цій. Люди незадоволені ре­зультатами діяльності уряду й усвідомлюють, що вони перебувають під зростаю­чим впливом влади корпо­рацій. Світ має змінитися, влада має бути збалансова­ною. Великий бізнес і вели­кі фінанси належить узяти під контроль, інакше демо­кратично обрані уряди ри­зикують стати маріонетка­ми при прийнятті соціально-економічних рішень», – заявила Шаран Барроу.

Запровадження гідної опла­ти праці для родин трудя­щих і малозабезпечених, за словами Шаран Барроу, означає перерозподіл над­лишків багатого 1% насе­лення. Адже коли люди не можуть робити заоща­джень, заможності сім’ї за­грожує відсутність можли­востей інвестувати в житло та інше майно. Заощаджен­ня – це необхідний компо­нент довготермінового зба­лансованого зростання.

Опитування засвідчило зростання занепокоєння щодо гарантій зайнятості, а також недовіру до уряду та економічної системи. Народ вимагає від своїх урядів скорочення розри­ву між багатими й бідни­ми, справедливої оплати праці та забезпечення га­рантій зайнятості.

Результати опитування, проведеного у січні в Ав­стралії, Бельгії, Бразилії, Канаді, Китаї, Франції, Ні­меччині, Індії, Італії, Япо­нії, Росії, ПАР, Великобри­танії та США, відобража­ють погляди понад 3,7 млрд осіб, а це понад половина населення світу.

24.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання