« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Профспілки – за якісне і доступне громадське обслуговування

Профспілки – за якісне і доступне громадське обслуговування

 10 квітня відбувся IV пленум ЦК Профспіл­ки працівників житлово-комунального гос­подарства, місцевої промисловості, побуто­вого обслуговування на­селення України.

Участь профспілкових орга­нізацій в кампанії «За якіс­не громадське обслугову­вання» та посилення соці­альної захищеності спіл­чан – основне питання, що було розглянуто учасниками пленуму. У засіданні взяли участь в. о. Го­лови ФПУ Григорій Осовий, за­ступник міністра Мінрегіону України Григорій Семчук, началь­ник сектору Управління регіо­нального розвитку КМУ Олек­сандр Прилипко, керівники галу­зевих асоціацій і корпорацій.

Вважати й надалі пріоритет­ним завданням президії ЦК та ін­ших виборних органів профспілки сприяння галузевим підприєм­ствам у підвищенні якості надан­ня житлово-комунальних послуг, забезпечення гідної оплати й без­пеки праці та правового захисту спілчан – такою була одна з голо­вних тез виступів учасників пле­нуму ЦК галузевої профспілки.

У доповіді голови ЦК профспіл­ки Олексія Романюка лунало зане­покоєння в зв’язку з поступовим згортанням державного курсу на реальне реформування житлово-комунального господарства. Ни­нішній стан більшості підпри­ємств ЖКГ, інженерних комуніка­цій населених пунктів України є критичним і загрозливим для на­ціональної безпеки держави, не до­зволяє надавати споживачам по­слуги належної якості, а темпи руйнації основних фондів галузі перевищують темпи їх відновлен­ня. Постійне недофінансування, зволікання з реформуванням та модернізацією галузевих підпри­ємств може призвести до нових надзвичайних ситуацій техноген­ного й екологічного характеру.

Внаслідок неповного відшко­дування державою компенсацій за перевезення пільгових катего­рій населення у вкрай незадовіль­ному стані перебуває міський електричний транспорт. Наразі нелегкі часи переживають трудо­ві колективи водопровідно-каналізаційного, теплового госпо­дарств, житлово-експлуатаційних та інших підприємств.

Суб’єкти господарювання ЖКГ в економічному, правовому та тех­нічному стані вже давно перейшли критичну межу і виживають лише завдяки високій відповідальності, ентузіазму та терпінню працівни­ків. Люди, які працюють за будь-яких погодних умов та виконують найбруднішу роботу, отримують заробітну плату на 20–30% нижче середньої в промисловому секторі. На багатьох галузевих підприєм­ствах працівники не отримують зарплату декілька місяців.

Президія ЦК профспілки, інші виборні профоргани для досягнен­ня цілей та мети кампанії «За якісне та доступне громадське об­слуговування», посилення захис­ту прав спілчан максимально ви­користовують соціальний діалог. Минулого року після копіткої ро­боти підписано нові галузеві уго­ди з Мінрегіоном, Мінінфраструк­тури, Центральним правлінням УТОС та Центральним правлін­ням УТОГ.

2013 року виборні органи проф­спілки активно включилися в міжнародну кампанію «За право людини на чисту питну воду» та закликали долучитися до неї со­ціальних партнерів та усі член­ські організації ФПУ. Представни­ки галузевої профспілки беруть участь в роботі колегії Мінрегіо­ну, організації Всеукраїнського конкурсу «За кращий благоустрій населених пунктів», вносять кон­кретні пропозиції щодо розвитку житлово-комунального господар­ства та підвищення якості послуг при формуванні державного бю­джету, національних та галузевих програм економічного розвитку. З питань цінової політики ЦК профспілки співпрацює з Націо­нальною комісією, що здійснює державне регулювання ринку ко­мунальних послуг, Асоціацією міст України, галузевими асоціа­ціями та корпораціями.

Олексій Романюк висловив упевненість в тому, що житлово-комунальне господарство, як жит­тєзабезпечуюча галузь, може ста­ти одним із значних потенціалів розвитку галузей економіки і здатне вивести з кризи інші галузі національної економіки країни. В нашій державі, де гостро постало питання енергозбереження та ціни на газ, значної економії ре­сурсів можна було б досягти за ра­хунок модернізації котелень та теплотрас.

Отже, динамічний розвиток га­лузі, забезпечення якісних та до­ступних житлово-комунальних по­слуг населенню країни й поліп­шення соціального становища пра­цівників мають стати нагальними завданнями для вирішення.

В. о. Голови ФПУ Григорій Осо­вий у своєму виступі насамперед наголосив на важливості, зважа­ючи на дуже складну політичну, соціальну й економічну ситуацію в країні, завдань для Федерації, її членських організацій щодо поси­лення соціально-економічного за­хисту працівників, необхідності домагатися реальної ефективнос­ті у вирішенні проблем людини праці. На його думку, задля цього слід модернізувати, зміцнити та підвищити ефективність проф­спілкового руху.

Під час засідання було прийня­то рішення затвердити Звернення учасників пленуму ЦК профспіл­ки щодо підтримання житлово-комунального господарства та на­правити його Верховній Раді, Кабі­нету Міністрів та Раді національ­ної безпеки та оборони України.

Пленум доручив президії та ке­рівництву ЦК профспілки опра­цювати та направити Мінрегіону та Мінінфраструктури, іншим сторонам соціального діалогу, а також ФПУ пропозиції, внесені учасниками пленуму, для вирі­шення в межах їх компетенції.

Учасники пленуму також за­кликали органи влади, соціаль­них партнерів, політиків та гро­мадські організації, депутатів всіх рівнів підтримати кампанію «За якісне та доступне громадське обслуговування», долучитися до пропаганди цінностей сфери по­слуг для суспільства, сприяти здійсненню заходів з мінімізації техногенного впливу об’єктів житлово-комунального господар­ства на навколишнє середовище і людину в цілому, недопущенню скорочення громадських послуг.

ПРОФСПІЛКА ЖКГ, МП, ПОН УКРАЇНИ

 

У столиці констатують відсутність соціального діалогу

Київська міська рада профспілок ви­словлює велику стурбованість спілчан, профспілкових організацій соціально-економічною ситуацією, що склалася в усіх сферах діяльності столиці України, а також відсутністю соціального діалогу для захисту працюючих киян, інвалідів та ма­лозабезпечених верств населення. Про це йдеться в зверненні профспілок Києва до влади і роботодавців, що було ухвалено під час зустрічі профспілкового активу сто­лиці з головою Київської міської держад­міністрації Володимиром Бондаренком.

Якповідомляє Інформаційно-аналітичний центрФПУ, у висту­пах голови Київської міської ради профспілок Валентина Мельника, представників галузевих профспілкових організацій, трудових ко­лективів столиці наголошу­валось, що міські профспіл­ки застерігають владу і ро­ботодавців щодо того, аби труднощі, які виникли, не були перекладені виключно на плечі трудящих, котрі мо­жуть найбільше постражда­ти через масові звільнення, невиплату або затримки з виплатою заробітної плати, нехтування вимог безпеки і умов праці, переведення працівників на скорочений робочий день і тиждень, згортання міських соціаль­них програм.

«Профспілки зацікавлені в розвитку соціального діало­гу, ми будемо підтримувати всі кроки міської влади щодо покращення рівня життя, соціально-економічного захисту людей, – ска­зав Валентин Мельник. – Але головне для профспіл­кових організацій столиці – забезпечення законних прав та інтересів працюю­чих киян та малозабезпече­них громадян».

Разом з тим, наголошувало­ся у виступах, профспілки вимагають, щоб заходи із стабілізації економічної си­туації в столиці насамперед передбачали раціональне використання наявних у місті матеріальних і фінан­сових ресурсів, недопущен­ня розкрадання бюджетних коштів, залучення для роз­витку економіки внутрішніх і зовнішніх інвестицій, збе­реження робочих місць.

«Переконані, що всі ініціа­тиви влади, які негативно впливають на рівень життя людей, мають ретельно об­говорюватися в рамках со­ціального діалогу, зокрема під час укладання Територі­альної угоди на новий строк, – ідеться у зверненні профспілок до влади і робо­тодавців. – Ми сподіває­мось, що стурбованість ни­нішнього очільника міста соціально-економічним ста­новищем, його бажання ви­вести разом з роботодавця­ми економіку з глибокої кризи, в тому числі через ефективний соціальний діа­лог, є щирими і будуть мак­симально реалізовані на ко­ристь мешканців столиці. Київська міська рада проф­спілок закликає соціальних партнерів негайно підготу­вати та запровадити про­граму дій з метою активіза­ції економіки, збереження й розвитку виробництва як основного джерела напо­внення міського бюджету та захисту від безробіття».

«Ми плідно працюємо з профспілками Києва, – за­певнив Володимир Бонда­ренко. – В наших перспек­тивних планах багато спіль­них соціально-економічних проектів, які мають на меті соціальний захист мешкан­ців столиці, покращення їх життя, умов та безпеки пра­ці». Він підкреслив, що Ки­їврада збереться на наступ­не пленарне засідання сесії, ймовірно, вже в новому складі після виборів. «Що стосується бюджету, то тіль­ки після першого півріччя закон дозволяє його пере­гляд, – поінформував він. – Перше півріччя вже потра­пляє в зону діяльності нової ради, тож вона може спо­кійно переглянути бюджет по результатах».

Учасники діалогу з головою КМДА висловили побажан­ня, щоб такі зустрічі стали регулярними.

20.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання