« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

СПО об’єднань профспілок: дії, рішення, перспективи

СПО об’єднань профспілок: дії, рішення, перспективи

7 квітня відбулося засідання Спільного представницького ор­гану об’єднань профспілок. У ході зібрання учасники обгово­рили актуальні питання соціаль­но-економічного захисту тру­дівників, антикризові дії Уряду, висловили принципову позицію щодо ситуації в Україні та при­йняли низку нагальних рішень. Вів засідання перший заступник Голови СПО Григорій Осовий.

Серед інших питань йшлося, зокрема, про тактику СПО об’єднань профспілок щодо укладення Генеральної уго­ди на новий строк. Під час обговорення між присутніми вини­кла жвава дискусія з цього питання. Однак, ураховуючи складну суспіль­но-політичну та соціально-економіч­ну ситуацію та прагнучи досягти за­безпечення соціальної справедли­вості у сфері праці, СПО вирішив саме зараз провести актуалізацію положень чинної Генеральної угоди і вже в перспективі ініціювати ко­лективні переговори на основі ново­го тексту проекту Генеральної угоди на 2014–2016 роки.

Заслухавши та обговоривши ін­формацію заступника Голови СПО об’єднань профспілок Сергія Кон­дрюка щодо аналізу соціальних ас­пектів прийнятих антикризових рі­шень Уряду та Верховної Ради, СПО вирішив створити робочу групу для розроблення у триденний термін текстів постанови та заяви про пози­цію СПО щодо соціальних аспектів цих рішень.

Учасники засідання наголосили, що СПО об’єднань профспілок напо­лягає на проведенні невідкладної зу­стрічі представників СПО з керівни­цтвом Уряду. Зокрема, йшлося про те, що в рамках роботи постійної тристоронньої робочої групи з пи­тань формування бюджетної політи­ки на всіх стадіях бюджетного про­цесу треба розглянути можливість мінімізації негативних наслідків для населення прийнятих антикри­зових рішень Кабміну.

Було також заявлено про необхід­ність відкритості та прозорості дій влади під час прийняття рішень, адже вони можуть негативно позна­читися на рівні життя населення, а також про проведення широкої роз’яснювальної роботи в регіонах і пошук додаткових можливостей зменшення цінового тиску на насе­лення.

Під час засідання було також об­говорено питання про делегування представників СПО об’єднань проф­спілок до складу урядових коміте­тів і створення профспілкових під­комітетів, а також до складу тристо­ронньої делегації України для учас­ті у 103-й сесії Міжнародної конфе­ренції праці, про затвердження Пла­ну основних заходів СПО на 2014 рік та ін.

 

ПРОТИДІЯ КОРУПЦІЇ

Днями відбулося засідання Кі­ровоградської обласної тристо­ронньої соціально-економічної ради, під час якого сторони со­ціального діалогу шукали від­повідь на запитання, як проти­діяти корупції. Представники влади, профспілок і роботодав­ців виявилися одностайними: корупція набула загрозливих масштабів, поширюючись на всі сфери суспільного життя.

Марія ІВАНОВА

Яких заходів вживають на обласному рівні для протидії корупції, розповів за­відувач сектору взаємодії з правоохо­ронними органами з питань запобіган­ня та виявлення корупції апарату ОДА Василь Даценко. Тільки у минулому році правоохоронні органи склали 77 протоколів про корупційну діяльність. Найбільш уразливими є земельні пи­тання, відтак левова частка корупцій­них правопорушень здійснюється на рівні сільських, селищних, районних і міських рад.

За словами голови ФПО Сергія Петрова, проникла корупція і у сферу трудових відносин. Нелегальна зайнятість, зарплата в конвертах – це теж її ознаки. В цій ситуації можна звинуватити і пра­цівника, який погоджується на тіньову оплату праці, але в нього немає іншого виходу. На зареєстрованому ринку пра­ці понад 20 тисяч безробітних, а на одне вакантне місце – 22 особи. Фактично ж безробітних набагато біль­ше... Серед незвичних форм корупції можна назвати і несвоєчасну виплату зарплати (борг із зарплати становить 35 млн грн), присвоєння власниками член­ських профвнесків, бо це теж можли­вість одержання неправомірної вигоди.

«Якщо ми разом – влада, роботодавці і профспілки не ліквідуємо ці порушен­ня, – наголосив Сергій Петров, – мати­мемо лише пусті заяви про боротьбу з корупцією і тіньовою економікою. Профспілкова сторона готова активізу­вати громадський контроль на підпри­ємствах, де діють профорганізації. Але такі явища, як правило, поширені там, де немає профспілок».

Відповідно до закону «Про засади за­побігання і протидії корупції» об’єднання громадян мають право брати участь у заходах щодо запобігання і протидії корупції, і ФПО використовує це право, вносить свої пропозиції від­повідним суб’єктам права законодавчої ініціативи стосовно проектів законів і правових актів. Проте цього недостат­ньо. Намагаємося формувати антико­рупційну правосвідомість спілчан шля­хом поширення знань. На жаль, ці на­магання поки що не дають належного результату через недовіру людей у вер­ховенство права, примирення з безза­конням, невміння, а іноді страх обстою­вати свої права.

Громадський контроль за виконанням законів у сфері запобігання і протидії корупції ще на низькому рівні, а тому профспілкова сторона наполягає, що має стати нормою розгляд тристорон­ньою соціально-економічною радою проектів регіональних програм еконо­мічного, соціального і культурного роз­витку, рішень щодо їх виконання, звітів головних розпорядників коштів про ви­трачання бюджетних коштів, заслухан­ня інформації про роботу місцевих ор­ганів виконавчої влади.

За непримиренність до корупції на всіх рівнях висловився і голова правління обласного об’єднання організацій ро­ботодавців Павло Штутман.

Узагалі, якщо у протидії корупції кожен почне із себе, зрушення стануть оче­видними. Тож голова ОДА Олександр Петік закликав роботодавців розпочати працювати прозоро.

 

ПОДОРОЖНІЙ ДО ХМІЛЬНИКА

Чудовий київський ранок, прохолодне п’янке повітря надихає на денні турботи. Солодко-си­ве, турботливе муркотіння величного Дніпра. Хочеться жити, просто жити…

Сергій МАРТИНЮК

радник в. о. Голови ФПУ на громадських засадах

Згадалося: тихий ранок на Майдані, ще відчувається у повітрі запах диму, газів, гару. Кашляєш і не можеш відкашляти гидоту, якою ти надихався. Ту отруту, яку «брати»-окупанти продали «нібито» україн­ській окупаційній владі. Ходиш начебто вільно, але все одно спрямовуєш погляд на верхні поверхи багатоповерхівок, аби встигнути помітити блиск прицілу й заховатися від пострілу. На барикаді роз­містили великий банер: «Путін, ти можеш брехати своєму народу, принижу­ючи мою гідність, можеш зламати мої кістки і навіть вбити! Але не відбереш у мене СВОБОДУ!!!» Це го­лос наших нескорених ге­нів, тому і назва – по­встання Гідності.

Що запам’яталося в доро­зі: багато лелек поверну­лося у свої гнізда. Лелека пізнає своїх лелек. Чудо­вий замок у Бердичеві. Але скитських курганів більше в моєму краю – за Бугом. Санаторій «Хміль­ник» зустрів своєю прива­бливою красою і чепур­неньким спокоєм. Шумить обабіч торговисько, в цьо­му відчувається стиль ке­рівництва: і відпочиваль­никам добре, можуть щось придбати на згадку, і місцянам вигідно – мають роботу. Охайні корпуси, стежини, пофарбовані лави. Все дуже просто і зі смаком, для відпочинку людей. Знаю по собі, що за цією простотою – пра- ця людей, які з нічого роблять гарну цукерку. Як тут не згадати вірш Ліни Костенко:

Було нам важко і було нам зле,

І західно, і східно,

Було по-всякому,

Але нам не було негідно.

Так і є – гарна робота і гор­дість за свою роботу. Спо­добались оглядини полі­клініки і кабінетів. Показу­вали мені це не тому, що я радник голови ФПУ і пере­віряю, в яких умовах ліку­ватимуться постраждалі євромайданівці. А саме тому, що це їхня робота, вони її люблять, і вони це роблять щодня. Молодці лікарі Хмільника. На мою думку, дуже вдало прой­шов перший семінар ліка­рів, організований пані Те­тяною Вікторівною Семи­копною та її медичним відділом «Укрпрофоздо­ровниці». Домовились на­ступний провести в Мир­городі. В умовах сьогоден­ня, великої конкуренції з боку приватних санаторіїв наші заклади мають нада­вати якісні медичні послу­ги та приваблювати лю­дей професіоналізмом медиків. Ще одне (як пра­вило, це забувають роби­ти), я хочу висловити ве­лику подяку головному лі­карю пану Олександру Олександровичу Галачен­ку за теплий прийом, гар­ну роботу.

13.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання