« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Профспілки мають брати активну участь у перетвореннях в Україні

27 лютого відбулося засідання Ради Федерації профспілок України, на якому розглядалося пи­тання про поточну ситуацію в країні та було ви­значено першочергові завдання профспілок. З доповіддю виступив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

На початку засідання при­сутні вшанували хвили­ною мовчання пам’ять людей, які загинули під час загострення протисто­яння в Україні.

Під час обговорення йшлося про те, що внаслідок масових народ­них виступів в Україні оновлюєть­ся влада. Держава і суспільство стали на шлях демократичних пе­ретворень. У ході дискусії члени Ради зазначили, що ФПУ та її член­ські організації упродовж остан­ніх трьох місяців діяли в умовах високої громадської активності, оперативно реагували на події та суспільно-політичні виклики. Пре­зидія ФПУ засудила силові дії вла­ди проти учасників Євромайдану та закликала до врегулювання конфлікту мирним шляхом.

На жаль, влада, намагаючись зберегти себе, пішла на кровопро­лиття, наслідком якого стали люд­ські жертви й численні каліцтва. Члени Ради поділяють біль втрати постраждалих та сімей загиблих і вважають, що винні в цьому поса­дові особи мають понести повну від­повідальність згідно із законом.

Президія ФПУ робила все мож­ливе, аби не допустити протисто­яння між членами профспілок за політичними вподобаннями та штучно інспірованим поділом окремими безвідповідальними по­літиками України на «схід» та «за­хід». У цих непростих умовах Фе­дерація, її членські організації, попри заборону судом перебуван­ня в Будинку спілок керівників і штатних працівників, не припи­няли своєї діяльності.

Однією з основних причин масо­вих виступів стала несправедли­вість, адже несправедливий розпо­діл результатів праці, заниження ціни праці, дискримінаційні умови оплати в бюджетних галузях, бід­ність серед працюючих, масштабне молодіжне безробіття, тотальна ко­рупція в органах влади виклика­ють масове невдоволення людей і потребують невідкладного адек­ватного реагування на всіх рівнях.

Рада ФПУ заявила, що підтри­мує дії щодо стабілізації політич­ної та соціально-економічної ситу­ації, забезпечення прав і свобод громадян, відновлення миру і спо­кою в суспільстві. Водночас члени Ради наголосили, що діяльність самих профспілок потребує глибо­кої модернізації, переосмислення місця й ролі в громадянському сус­пільстві, реалізації своїх захисних функцій, прав і повноважень.

 

ФПУ ЗАКЛИКАЛА ЗАБЕЗПЕЧИТИ СТАБІЛЬНІСТЬ В УКРАЇНІ

Рада ФПУ звертається до роботодавців, керівни­ків органів виконавчої влади із закликом вжити всіх заходів для забезпечення стабільної роботи підприємств, установ і організацій, своєчасної ви­плати зарплати, а також не допустити скорочень працівників під приводом «складної ситуації в країні». Ті ж, хто через непереборні причини тим­часово втратить роботу, мають отримати макси­мальний соціальний захист, освітньо-професійну допомогу і гарантію повернення на роботу. Про це йдеться в ухваленій 27 лютого на засіданні Ради ФПУ заяві «Будуймо Україну разом!».

Якповідомляє Інформаційно-аналітичний центрФПУ, в документі наголошу­ється, що багаторічне і по­всюдне нехтування права­ми громадян, злочинне збагачення купки можновладців за рахунок знедолення і зубожіння мільйонів, потурання влади корупціонерам, тіньовикам і криміналітету, зрада нею цілей європейського курсу ви­вели українців на Євромайдани. Народне волевиявлення цинічно ігнорувалось, а мирні протести жорстоко придушувались.

Страшні події 19 та 20 лютого 2014 року стали національною тра­гедією. У мирний час, у центрі Єв­ропи прицільним вогнем вбито со­тні громадян України. Влада, про­голошуючи ці дні Днем жалоби та Днем соціальної справедливості, одночасно віддала злочинний на­каз розстрілювати тих, кого «обі­цяла почути» і «зробити життя кращим вже сьогодні». Біда уві­йшла в домівку і душу кожного.

Рада Федерації профспілок Укра­їни висловлює глибоке співчуття родинам та близьким загиблих і по­терпілих. Ті, хто віддав своє життя за кращу долю України, залишати­муться в наших серцях назавжди, а їх імена мають бути увічнені. День 20 лютого слід визнати Днем борців за Україну – днем скорботи, пам’яті та патріотизму.

Рада Федерації профспілок України, як і вся українська грома­да, робить глибокі висновки з цих страшних уроків і їх першопричин, переосмислює свою роль і місце в громадянському суспільстві, ви­словлює готовність консолідувати­ся з іншими інститутами громадян­ського суспільства для викорінен­ня причин ігнорування та зневаги загальнолюдських цінностей, лік­відації кричущої нерівності, нато­мість запровадження справедли­вості у сфері праці, відновлення ді­яльності патріотично налаштова­ного бізнесу. Влада і бізнес мають, нарешті, повернутись обличчям до свого народу, віддати награбоване корупціонерами, тіньовиками і криміналітетом народне майно та кошти і задіяти на користь держа­ви всі наявні ресурси, забезпечити громадянам можливість власною працею заробляти на гідне життя та підтримати незахищених.

Рада ФПУ вважає, що всі кроки розбудови нової історії України ма­ють спиратись на нову державну політику, де для насильства, коруп­ції, вибіркового правосуддя не по­винно бути місця, а головним має стати побудова соціально справед­ливої держави, повага до закону, людини праці, шана ветеранам.

ФПУ домагатиметься, щоб ко­жен факт порушень, дискриміна­ції чи утисків у сфері праці отри­мав широкий публічний осуд, а ви­нних було притягнуто до відпові­дальності. Громадськість має отримати можливість широкого народного контролю, а держава – передати значну частину своїх контрольних функцій громад­ським організаціям, а в сфері пра­ці – профспілкам. На свої подання громадські організації мають отримувати негайне реагування виконавчої влади і прокуратури, а їх звернення – повноцінно розгля­датись Конституційним Судом.

 

ОБРАНО ПЕРШОГО ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ ФПУ

Рада ФПУ обрала Григорія Васильовича Осового першим заступником Голови Федерації профспілок України з 27 лю­того 2014 року та поклала на нього виконання обов’язків Голови Федерації професійних спілок України, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

Нагадуємо, що 26 лютого Президія ФПУ звільнила Юрія Ку­лика з посади Голови Федерації профспілок України відпо­відно до поданої ним заяви.

 

ВОЛОДИМИРА САЄНКА ОБРАНО ЗАСТУПНИКОМГОЛОВИ ФПУ

Рада ФПУ обрала Володимира Володимировича Саєнка за­ступником Голови Федерації профспілок України з 27 люто­го 2014 року та визнала його повноваження як члена Ради і члена Президії Федерації професійних спілок України, пові­домляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

 

АКТИВІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ЗАХИСТЛЮДИНИ ПРАЦІ

Рада ФПУ закликає профспілкові організа­ції, профлідерів усіх рівнів максимально вико­ристовувати наявні повноваження, можливості колективно-договірного регулювання та меха­нізми розв’язання колективно-трудових спо­рів для захисту законних прав та інтересів членів профспілок. За повідомленням Інформаційно-аналітичного центру ФПУ, на цьому наголошуєть­ся у заяві Ради ФПУ «Будуймо Україну разом!».

У заяві йдеться про те, що «кожен член профспілки має знати і відчувати за­хист профспілки, в якій він бере активну участь. Кожен профспілковий лідер має нести персональну відповідальність за ефективне виконання проф­спілкових повноважень і бути впевненим в солідарному проф­спілковому захисті. Суспільство має бачити щоденні результати профспілкової діяльності для за­хисту людини праці та прислухо­вуватись до профспілкових про­позицій щодо дотримання і роз­ширення трудових прав».

У документі також зазначаєть­ся, що ФПУ виступатиме за за­безпечення реальної участі гро­мадськості у розвитку демокра­тичного самоврядування, підго­товці та прийнятті суспільно важливих рішень як для окре­мої громади, так і всієї країни. Профспілки вважають, що не­обхідно надати громадськості право законодавчої ініціативи й обговорити пропозицію щодо утворення при Верховній Раді України Народної громадської палати. «На початку великої розбудови нової країни вкрай важливим є досягнення синер­гії всього суспільства для роз­криття та повного використан­ня її економічного потенціалу, забезпечення конкурентоздат­ності вітчизняних підприємств, збереження та створення но­вих робочих місць, – підкрес­люється у заяві. – Настав час викорінити бідність у країні, і в першу чергу серед працюючих, як головний чинник соціальної несправедливості та збурення й, нарешті, остаточно подолати антиконституційні явища – дис­кримінацію в оплаті праці та за­боргованість із виплати заро­бітних плат».

Федерація профспілок України, як найбільша та найрепрезента­тивніша неурядова організація, заявляє, що й надалі буде май­данчиком профспілкової солі­дарності трудящих сходу і захо­ду нашої країни, зміцнення зв’язків між людьми, найактив­нішим чином братиме участь у розбудові соціальної і правової демократичної держави, послі­довно і цілеспрямовано домага­тиметься реалізації норм міжна­родного та національного зако­нодавства, повноцінної ратифі­кації та реалізації конвенцій МОП і Європейської соціальної хартії, виступатиме за ефектив­ний розвиток вітчизняного ви­робництва з гідними умовами праці та безкомпромісно боро­тиметься з порушеннями трудо­вих прав. ФПУ має напрацюван­ня щодо запровадження спра­ведливих соціально-економічних програм, які, на жаль, ігнорувалися попере­дньою владою. Ми готові нада­ти їх для розгляду та долучитись до їх реалізації. «Переконані, – зазначається у заяві Ради ФПУ, – що нову роль у позитивних змінах якості життя трудящих і членів їх сімей має відіграти пе­реформатований соціальний ді­алог профспілок, бізнесу та ви­конавчої влади, який сприятиме конкурентному зростанню укра­їнської економіки на основі гід­ної праці та справедливого роз­поділу її результатів».

09.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання