« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ФПУ відкрита для спілкування та дискусій з міжнародними партнерами

ФПУ відкрита для спілкування та дискусій з міжнародними партнерами

Перші підсумки застосування в Україні нового закону про соціальний діалог і зайнятість насе­лення, перспективи ухвалення нового Трудово­го кодексу та ситуація у вітчизняній економі­ці, пов’язана з можливим підписанням Угоди про асоціацію України та ЄС, обговорювалися на робочій зустрічі в. о. першого заступника Го­лови ФПУ Григорія Осового, заступників Голо­ви ФПУ Сергія Кондрюка і Сергія Українця, голо­ви Профспілки працівників машинобудування та металообробки України Анатолія Таранчу­ка, заступника голови Профспілки трудящих ме­талургійної і гірничодобувної промисловості України Олександра Рябка з дипломатом еко­номічного відділу Посольства США в Україні Крістофером Греллером і першим секретарем Посольства Крістофером Смітом.

У зустрічі також узяли участь керівник міжна­родного департаменту апарату ФПУ Василь Ши­лов і керівник Інформаційно-аналітичного цен­тру Юрій Работа.

ПІД ЗНАКОМ МІНУС

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, відкри­ваючи зустріч, Григорій Осовий поінформував присутніх про соціально-економічну ситуацію, що склалася на більшості вітчизняних підприємств за остан­ні декілька місяців, порівнявши її з передкризовою ситуацією 2008 року. За його словами, сьо­годні за основними показника­ми промисловість має стійкий від’ємний результат. Це переду­сім будівництво, хімічна й на­фтохімічна галузі. В окремих випадках у базових галузях еко­номіки через високі ціни на газ та енергоносії підприємства ви­мушені призупиняти роботу. Відтак це призводить до важких соціальних наслідків: не вико­нуються зобов’язання за колек­тивними договорами, скорочу­ються робочі місця, виникає за­гроза неповної зайнятості та зменшення заробітної плати.

Спостерігається скорочення експорту вітчизняних товарів. Це викликає занепокоєння у пра­цівників, тож вони звертаються до ФПУ, висловлюючи невдово­лення погіршенням економічної ситуації на підприємствах, де вони працюють, зокрема через ускладнення виробничих зв’язків із партнерами в РФ і кра­їнах СНД. Унаслідок зменшення експорту посилюється тиск на національну грошову одиницю. Зниження ділової активності в реальному секторі економіки може не­гативно позначитися на виплаті заробіт­ної плати у бюджет­ній сфері, де працю­ють мільйони членів профспілок, гостро постає питання ви­плати зарплати вчи­телям, лікарям, держслужбовцям та ін. Причому йдеться не лише про вчасну виплату зарплат, а й про її зростання, адже з грудня ц. р. підвищується міні­мальна оплата праці і на це по­трібні кошти.

«Трудівники кажуть, що вони поза політикою, але хочуть про­довжувати працювати й не втра­тити своїх робочих місць, – за­значив Григорій Осовий. – Гострі питання ми адресуємо Уряду, Президенту України, нашим со­ціальним партнерам – робото­давцям для опрацювання узго­джених шляхів щодо вирішення найбільш гострих соціально-економічних проблем. Саме цим питанням була присвячена зу­стріч представників ФПУ з Пре­зидентом України, що відбулася минулого тижня і під час якої Го­лова ФПУ Юрій Кулик звернув увагу Глави держави на необхід­ність вжиття дієвих заходів для розв’язання проблем повернення боргів із зарплат та соціальних виплат. 12 грудня ц. р. відбудеть­ся засідання Ради ФПУ, де голо­вним питанням розглядатиметь­ся стан та ефективність соціаль­ного діалогу, а також взаємодія із соціальними партнерами щодо вирішення соціально-економічних питань».

ПРОФСПІЛКОВА ДУМКА

Крістофер Сміт подякував за корисну інформацію і поціка­вився думкою профспілкової сторони щодо можливого підпи­сання Угоди про асоціацію Укра­їни та ЄС.

Відповідаючи на це запитання, за­ступник Голови ФПУ Сергій Украї­нець висловив при­пущення, що таку угоду може бути під­писано. Він також повідомив, що неза­лежно від формаль­ної сторони справи українські проф­спілки активно співпрацюють зі своїми колегами в Європі, МОП, а також з іншими інституціями, соціально-економічними рада­ми, які представляють інтереси як представників найманої пра­ці – профспілки, так і сторону власників. Григорій Осовий за­значив, що слід говорити про формат майбутньої роботи у рамках співпраці з ЄС, і повідо­мив, що днями відбудеться робо­ча зустріч із представниками соціально-економічного євро­пейського комітету, де обгово­рюватимуться механізми по­дальшої співпраці та залучення до неї більшої кількості громад­ських організацій. «Профспілки мають бути потужним елемен­том цієї громадянської платфор­ми», – наголосив він і нагадав, що профспілки на засіданні Уря­ду підтримали винесені урядо­вою стороною на розгляд проек­ти документів для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Григорій Осовий також поін­формував працівників Посоль­ства США про те, що представ­ник профспілок увійшов до скла­ду Міжвідомчої робочої групи, створеної Урядом, під голову­ванням віце-прем’єр-міністра Юрія Бойка для аналізу роботи вітчизняної економіки в умовах зони вільної торгівлі та напра­цювання спільних пропозицій щодо сталого її розвитку.

Про підсумки першого засі­дання цієї групи розповів Сергій Кондрюк, який представляє в ній профспілки. Він розповів, що до складу комісії увійшли народні депутати України, пред­ставники роботодавців, промис­лових асоціацій, галузевих про­фесійних спілок – машинобудів­ників, енергетиків та автотран­спортників. Сергій Кондрюк на­голосив, що профспілки насам­перед цікавить, як підписання угоди може вплинути на україн­ський ринок праці, зайнятість населення, кількість робочих місць тощо, тому одразу слід розглядати питання виникнен­ня можливих загроз унаслідок підписання Угоди про асоціацію в галузевому та регіональному аспектах.

«Ми провели опитування се­ред наших членських організа­цій і базових підприємств голо­вних галузей економіки, аби з’ясувати їх прогнози стосовно змін на ринку праці та перспек­тиви зайнятості населення. Від­так, за песимістичним сценарі­єм, вони очікують скорочення робочих місць на 10% лише про­тягом першого року роботи у рамках асоціації України з ЄС. Ми підготували свої пропозиції щодо заходів, вжиття яких допо­може мінімізувати або нейтра­лізувати загрози, про які йдеть­ся, і їх потрібно запроваджувати вже сьогодні, незалежно від того, буде підписано Угоду про асоціацію чи ні», – повідомив за­ступник Голови ФПУ.

Крістофер Греллер поціка­вився прогнозом профспілок стосовно розвитку економічної ситуації у зв’язку з можливим підписанням Угоди про асоціа­цію між Україною та ЄС, зокре­ма щодо зайнятості.

Власною думкою щодо еконо­мічної ситуації на підприєм­ствах машинобудівної та мета­лургійної галузей поділилися керівники галузевих профспі­лок. Особливе занепокоєння у них викликають загрози втрати зовнішніх ринків збуту та скоро­чення виробництва через високу енергоємність, застосування за­старілих технологій при виго­товленні вітчизняних товарів і відповідно низьку конкуренто­спроможність на сучасних рин­ках, невідповідність стандартів нашого виробництва технічним регламентам, що застосовують­ся в Єврозоні, низький рівень оплати праці національної робо­чої сили.

РОЗВИТОК ДІАЛОГУ

На прохання представників Посольства США профспілковці поділилися досвідом розвитку соціального діалогу в Україні в контексті застосування закону України про соціальний діалог.

У своєму виступі Сергій Укра­їнець розповів про новації Трудо­вого кодексу, зауваживши, що за результатами проведеного аналі­зу Україні у зв’язку із підписан­ням асоціації потрібно буде узго­дити своє законодавства із понад 400 директивами і регламен-тами ЄС.

«Проведений аналіз засвідчує, що понад 100 міжнародних нормативно-правових актів із 400 стосуються сфери соціально-трудових відносин, – зауважив заступник Голови ФПУ. – Багато з них мають галузеву спрямова­ність і стосуються, наприклад, трудових відносин на морському транспорті, будівництві та в енергетиці тощо». За його слова­ми, зараз профспілки ведуть пе­ремовини з Національним коор­динатором МОП про складання графіка узгодження українсько­го законодавства з міжнародним і запропонував представникам Посольства США долучитися до цієї роботи.

Наприкінці зустрічі амери­канські дипломати подякували за конструктивний діалог і ви­словили сподівання на його по­дальший розвиток.

02.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання