« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Сергій КОНДРЮК: «Боротьба із соціальною несправедливістю – пріоритет для профспілок»

Сергій КОНДРЮК: «Боротьба із соціальною несправедливістю – пріоритет для профспілок»

 Про актуальні та важливі питан­ня соціально-економічного захис­ту працівників, якими нині опікуєть­ся Федерація профспілок України, поінформував представників регіо­нальних друкованих ЗМІ заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк під час брифінгу, що нещодавно відбувся у прес-центрі ФПУ.

 Олексій ПЕТРУНЯ

Сергій Кондрюк зазначив, що одним з головних пи­тань сьогодні є формуван­ня проекту Держбюджету на 2014 рік. «Вважаємо, що цей документ, незважаючи на вну­трішні та зовнішні фінансово-економічні труднощі, матиме сер­йозний акцент на соціальну скла­дову, – зазначив він. – Ми переко­нані, що у передвиборний рік вла­да має і бажання, і можливість по­казати суспільству: економіка по­винна розвиватися не заради самої себе, кінцевою метою є покращен­ня життя громадян. Тому проф­спілки домагалися і домагати­муться, щоб у 2014 році ми подола­ли вкрай складні проблеми, що іс­нують у нашому суспільстві».

Зупинившись на основних про­блемах соціально-економічного захисту працівників, Сергій Кон­дрюк повідомив, що «віртуальне» визначення прожиткового мініму­му не відповідає ні закону, ні по­требам сучасної людини. «Ми спо­діваємось, що Верховна Рада в 2014 році вперше в історії України ви­значить прожитковий мінімум у такому розмірі, який відповіда­тиме чинному законодавству і створить передумови для форму­вання відповідного показника на 2015–2016 роки, здатного забезпечи­ти не тільки виживання людини, а й розширене відтворення робочої сили і так звану інвестиційну скла­дову», – наголосив він.

Ще одне питання, яке постійно перебуває в полі зору ФПУ, стосу­ється дискримінації в оплаті праці в бюджетній сфері. «Ми ставимо собі за мету, щоб до 1 вересня на­ступного року досягнення базово­го тарифу Єдиної тарифної сітки мінімальної зарплати було вирі­шено або, принаймні, розрив між ними був максимально скороче­ний», – пояснив Сергій Кондрюк.

Третя проблема – зарплата пра­цівників органів державного управ­ління та місцевого самоврядування. ФПУ разом з Профспілкою праців­ників держустанов активно і жор­стко проводять лінію, що не може бути наступних перенесень підви­щення зарплати цим працівникам.

Щоб визначити шляхи своєї участі в подоланні соціальної не­справедливості, ФПУ провела сво­єрідну її діагностику, підготував­ши пакет пропозицій профспілок щодо напрямів та заходів для вирі­шення цієї проблеми, а також взя­ла активну участь у розробці «Кон­цепції соціальної політики Украї­ни до 2023 року». «Цей документ водночас є відповіддю і викликом, – зазначив Сергій Кондрюк. – За ба­гато років у країні так і не було дано відповіді, чому за Конститу­цією ми є соціальною державою, а насправді – ні. І ось нарешті маємо документ, який, на наше переко­нання, спробує дати таку відпо­відь. А виклик спрямований до тих інституцій, котрі за ці ж роки не надали можливості розкрити тему соціальності нашої держави».

Найвищою несправедливістю в Україні заступник Голови ФПУ на­звав те, що працююча людина не спроможна заробити не те що на утримання сім’ї, а навіть на власні потреби. Тому проблему заробітної плати профспілки виносять на пер­ший план. Але це питання – лише частина загальної проблеми падін­ня престижності праці в Україні. Нині ФПУ та її членські організації працюють над Концепцією підви­щення престижності суспільно ко­рисної праці. Це питання буде осно­вним у порядку денному під час за­сідання Ради ФПУ, яке відбудеться у грудні цього року.

22.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання