« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Навчання задля кваліфікованого захисту

Навчання задля кваліфікованого захисту

 20 серпня в Будин­ку профспілок від­бувся інформацій­ний семінар-нарада, на якому розгляда­лися актуальні пи­тання організації широкомасштабно­го навчання в сфері охорони праці пред­ставників профспі­лок у 2013 році.

У заході взяли участь представники апарату та членських організа­цій Федерації профспі­лок України, територі­альних профоб’єднань ФПУ та їх навчально-методичних цен­трів, інших закладів, на базі яких планується проведення відповідного навчання, Спіль­ного представницького органу об’єднань профспілок, виконав­чої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви­падків на виробництві та про­фесійних захворювань України, ТОВ «Інститут безпеки життє­діяльності». Учасники семіна­ру обговорили широкий спектр підготовчих заходів до прове­дення навчання профактиву з питань охорони праці, підбили підсумки цієї роботи, розгляну­ли кращий досвід.

Зокрема, керівник Департа­менту охорони праці апарату ФПУ Юрій Андрієвський у своє­му виступі зазначив, що за про­позицією ФПУ до Заходів із про­філактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на 2013–2014 роки, які здійснюються за рахунок ко­штів Фонду і прийняті його по­становою від 25.12.2012, включе­но щорічне навчання з питань охорони праці близько 20 тис. представників профспілок.

Головний спеціаліст – тех­нічний інспектор праці ФПУ Тетяна Горюн розповіла про підготовку й організацію масо­вого навчання пред­ставників профспі­лок. 12 грудня 2012 року було прийнято постанову Ради ФПУ «Про завдання проф­спілкових організа­цій щодо забезпечен­ня громадського контролю за дотри­манням трудового законодавства», в якій визначено, що однією з причин не­доліків при здійснен­ні громадського контролю є не­досконала система навчання профактиву і насамперед – го­лів первинних профорганізацій з питань охорони праці. Пріо­ритетним завданням Федерації профспілок України, її член­ських організацій на 2013–2014 роки визначено розгортання широкого, дієвого громадсько­го контролю за дотриманням законодавства з охорони праці та масового навчання представ­ників профспілок із цих пи­тань. Уже в цьому році, 28 люто­го, прийнято постанову Прези­дії ФПУ «Про заходи щодо вдо­сконалення навчання представ­ників профспілок із питань охо­рони праці». За пропозицією ФПУ до Порядку участі у прове­денні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробни­цтві та професійних захворю­вань України навчання і підви­щення кваліфікації з питань охорони праці було включено положення щодо проведення навчання всіх уповноважених представників профспілок.

23 травня було проведено ін­формаційний семінар-нараду з представниками членських ор­ганізацій, навчально-методичних центрів територіальних об’єднань ФПУ та виконавчої дирекції Фонду щодо організа­ції навчання з питань охорони праці в 2013 році. А 6 червня ке­рівникам членських організа­цій та навчально-методичних центрів територіальних об’єднань ФПУ надіслано звернення щодо надання за результатами цієї наради інформації про за­вершення необхідної підготовчої роботи. 10 липня виконавча ди­рекція Фонду поста­вила низку завдань управлінням виконав­чої дирекції Фонду в Автономній Республі­ці Крим, областях, мм. Києві та Севасто­полі щодо забезпечен­ня навчання пред­ставників державних органів влади, робото­давців і профспілок із питань охорони праці. 26 липня ФПУ звернулася до керівників територіальних об’єднань проф­спілок щодо підготовки уза­гальнених заявок від первинних і територіальних профорганіза­цій за встановленими формами, які до 10 серпня 2013 року необ­хідно направити до регіональ­них управлінь виконавчої ди­рекції Фонду.

З метою недопущення зриву виконання постанови Ради ФПУ від 12 грудня 2012 року ФПУ 7 серпня звернулася з про­ханням до керівників всеукра­їнських галузевих об’єднань профспілок прискорити підбір профактиву територіальних та первинних організацій, форму­вання заявок, оперативне на­дання територіальним профоб’єднанням необхідної інфор­мації, копій розпорядчих доку­ментів та направлення своїх представників на навчання. «Однак на сьогодні, – зазначив Юрій Андрієвський, – до регіо­нальних управлінь від проф­спілкової сторони надано заяв­ки, згідно з якими кількість представників профспілок, що потребують навчання з питань охорони праці, складає лише 5% від запланованої. Тому Го­лова ФПУ Юрій Кулик звернув­ся з листом до голів членських організацій та територіальних профоб’єднань, в якому попро­сив взяти під особистий контроль підбір профактиву, фор­мування заявок, оперативне на­дання регіональним управлін­ням Фонду необхідної інформа­ції, розпорядчих документів, що засвідчують виконання представниками профспілок певних обов’язків з охорони праці, а також забезпечити у 2013 році проходження ними на­вчання в заявленій кількості».

Тетяна Горюн висловила по­бажання, щоб у цьому навчанні активнішу участь брали цен­тральні комітети галузевих профспілок, координуючи цю роботу та допомагаючи на міс­цях залучити певну кількість слухачів. «Від того, як буде ор­ганізована ця робота нині, зале­жатиме процес фінансування навчання в наступному році», – наголосила вона.

Заступник директора вико­навчої дирекції Фонду соціаль­ного страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Петро Сливкін зазна­чив, що з метою ефективного виконання своїх функцій про­філактики виробничого трав­матизму та профзахворювань виконавча дирекція Фонду та її робочі органи постійно співпрацюють із профспілковими органами, беруть участь у роз­слідуванні нещасних випадків та професійних захворювань. Вони проводять спільні семіна­ри, наради, круглі столи з пи­тань впровадження й ефектив­ного функціонування системи управління охороною праці на підприємствах, запобігання не­щасним випадкам на виробни­цтві та професійним захворю­ванням, соціального захисту працівників.

«За участю Спільного пред­ставницького органу всеукра­їнських профспілок і профоб’єднань Фонд формує заходи з профілактики нещасних ви­падків на виробництві та про­фесійних захворювань, одним з основних серед яких є прове­дення навчання близько 35 тис. провідних спеціалістів з охоро­ни праці. І це дійсно важливий напрям, оскільки аналіз нещас­них випадків свідчить: щоріч­но серед їх причин переважа­ють організаційні, складаючи близько 70%», – наголосив Петро Сливкін.

Цьогоріч зроблено дуже важ­ливий крок у вдосконаленні по­рядку проведення навчання. З цією метою виконавча дирек­ція Фонду розробила і затверди­ла постановою правління Поря­док участі у проведенні і фінан­суванні Фондом навчання і під­вищення кваліфікації з питань охорони праці, який було заре­єстровано в Міністерстві юсти­ції України. Фонд звернувся до всіх представників територі­альних, галузевих об’єднань профспілок з проханням актив­но долучитися до цієї роботи, охопити максимальну кіль­кість представників профспі­лок, які потребують навчання з питань охорони праці, а також якісно й ефективно провести таке навчання.

У ході семінару виникло чи­мало гострих запитань, що сто­сувалися подання необхідної інформації та документів до ви­конавчої дирекції Фонду, а та­кож лунали конкретні пропози­ції для вирішення багатьох проблем.

За домовленістю з Фондом терміни подання необхідної до­кументації на навчання до регі­ональних відділень виконавчої дирекції Фонду подовжено. За­явки приймаються у три етапи: перший етап до 25 серпня, дру­гий – до 15 вересня, третій – до 15 жовтня поточного року.

27.08.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

Коментарі

#2 27.11.2013 11:32 добавил: Кузьма | додати коментар

Завдяки тендеру Фонд краде наші кошти.

 
#1 18.10.2013 15:36 добавил: ИСКРА | додати коментар

Нет здесь обучения, одно отмывание денег налогоплательщи ков. Ена и вся его семья "грязные" и "нечистоплотн ые" люди. И дело за которые он взялся такое же "грязное".

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання