« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Молодь будує соціальну державу

Молодь будує соціальну державу

Що таке соціаль­на держава? Як по­долати соціаль­ні проблеми, і чи можна віднайти ді­єві заходи для цьо­го? Відповіді на ці та інші запитання намагалися знайти учасники літнього молодіжного проф­спілкового табо­ру «Ми будуємо со­ціальну державу», що проходив 6–8 серпня у Київській області. Захід орга­нізований Фондом ім. Фрідріха Ебер­та за сприяння Фе­дерації профспілок України та Проф­спілки залізнич­ників і транспорт­них будівельників України.

Протягом трьох днів близь­ко 30 молодих профспіл­кових лідерів, які пред­ставляли працюючу та студентську молодь з різ­них галузей економіки та регіонів України, мали нагоду почу­ти виступи кращих іноземних і ві­тчизняних експертів, науковців, а також долучитися до жвавих диску­сій із приводу формування соціаль­ної держави.

Вітальним словом відкрила захід координатор проектів Фонду ім. Фрі­дріха Еберта Галина Мещерякова.

У роботі табору взяв участь за­ступник Голови Федерації профспі­лок України Євген Драп’ятий, який розповів про чітку позицію ФПУ щодо обстоювання соціальних прав та інтересів молоді у рамках вико­нання цільової програми «Соціальна держава». Євген Драп’ятий зупинив­ся на болючих питаннях, які нині турбують працюючу та студентську молодь: зайнятість, виплата стипен­дій і зарплат, оздоровлення. Окре­мим рядком йшлося про недостатній рівень забезпечення молодих пра­цівників доступним житлом.

Що визначає поняття «соціальна держава»? Які її основні критерії та компоненти ? Яку роль мають віді­гравати профспілки у формуванні справедливої соціальної держави?

 

 Усі ці питання для обговорення у перший день семінару поставила пе­ред аудиторією модератор табору Катерина Вєзєлєва. Учасникам на­вчання пропонувалося розібратися в складних проблемах побудови соці­альної держави та визначити її роль у їхньому житті.

Далі робота тривала у вигляді ці­кавих дискусій та групового спілку­вання й обміну думками, включаю­чи як теоретичну частину, так і прак­тичні завдання. Проводили такі тре­нінги досвідчені тренери, кожен з яких висвітлював різні аспекти по­будови моделі соціальної держави. За допомогою різноманітних слай­дів, відеоілюстрацій фахівці пред­ставили професійне інформаційне поле та поділилися власними напра­цюваннями.

Про міжнародний досвід побудо­ви соціальної держави розповіли Ка­терина Вєзєлєва та експерт із Берлін­ського національного університету Мартін Брандт.

Презентацію «Основні критерії та компоненти соціальної держави. Справедливий розподіл на основі принципу рівності» представив стар­ший науковий співробітник Інститу­ту соціології НАН України, канди­дат соціологічних наук Андрій Зоткін.

Теми «Розвиток трудового потен­ціалу: зайнятість та соціальна дер­жава», «Система оподаткування: державні прибутки, перерозподіл, управління» розкрила в своїй презентації досвідчений тренер, провідний фахівець Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Олена Кочемировська. Вона проаналізува­ла сучасну ситуацію на ринку праці й визначила напрями, які дозволять створити сприятливі умови для по­силення мотивації працівників до легальної та продуктивної зайнятості.

Доповідь «Система охорони здоров’я: Україна на перехресті. Яка модель є дієвою для України: дер­жавне фінансування, фінансування за рахунок податків або соціальне страхування?» презентувала викла­дач Київського національного еко­номічного університету ім. Вадима Гетьмана Катерина Ніконюк. У ході обговорення йшлося про недоліки українського законодавства у сфері соціального захисту, над усуненням яких необхідно працювати.

Під час навчання відбулися дис­кусійні клуби, на яких молоді профлідери висловили власне бачення перспектив побудови соціальної дер­жави в Україні.

Протягом усього тренінгу не пере­ривався зв’язок між тренерами та слу­хачами. Наприкінці кожного дня ро­боти проходили неформальні зустрі­чі, під час яких висловлювалися дум­ки з приводу місця та ролі профспілок у розбудові соціальної держави. За підсумками заходу його учасники підготували відеофільм «Що таке со­ціальна держава для України», де ви­значили критерії соціально орієнто­ваної держави, яка відповідає прин­ципам соціальної справедливості.

Після закінчення навчання кожен учасник отримав сертифікат.

27.08.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання