« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Соціальні стандарти – на гідний рівень

Соціальні стандарти – на гідний рівень

 Актуальні питання соціально-економічно-го захисту людини пра­ці, підвищення якості та ефективності ви­конання прийнятих рішень обговорили 29 липня учасники засі­дання Спільного пред­ставницького органу репрезентативних все­українських об’єднань профспілок на націо­нальному рівні. Вів за­сідання голова СПО, Голова ФПУ Юрій Кулик.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, у своєму виступі Юрій Кулик наголосив на тому, що нара­зі склалася непроста ситуа­ція щодо підписання Генугоди на новий строк. Це пов’язано насампе­ред із розбіжностями з принципо­вих питань оплати праці. Голова ФПУ заявив, що профспілки й нада­лі активно обстоюватимуть закон­ні права та інтереси працівників, пропонуватимуть нові шляхи до­сягнення із соцпартнерами комп­ромісу щодо вирішення актуаль­них питань. При цьому він наголо­сив, що головна мета профспілок – соціально-економічний захист людини праці.

СПО об’єднань профспілок вирі­шив доручити його голові ініцію­вати перед керівниками сторін со­ціального діалогу проведення кон­сультативної наради до 15 вересня ц. р. стосовно можливості укладен­ня Генугоди на 2013–2015 роки, а та­кож інформувати НСПП про ситу­ацію щодо укладення Генугоди на новий строк і можливе сприяння з урегулювання розбіжностей.

Також вирішено схвалити план заходів СПО об’єднань профспілок із проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи стосовно укладення Генугоди на новий строк, рекомендувати всеукраїн­ським профоб’єднанням – суб’єктам СПО об’єднань профспілок до­вести зміст інформації про резуль­тати колективних переговорів до первинних ланок профспілки та спілчан, провести інформаційно-роз’яснювальну кампанію на осно­ві схваленого плану заходів, а ке­рівникам профоб’єднань поінфор­мувати про проведену роботу в членських організаціях до 5 вересня ц. р.

З інформацією про позицію СПО об’єднань профспілок стосовно шляхів удосконалення методики розрахунку прожиткового мініму­му виступив заступник голови СПО об’єднань профспілок, заступ­ник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Під час обговорення питання на­голошувалося, що нинішня прак­тика застосування прожиткового мінімуму негативно впливає на рі­вень та якість життя громадян, за­нижує рівень держсоціальних га­рантій, породжує дезорієнтацію в соціальній політиці загалом й у за­безпеченні доходів населення зо­крема. Прожитковий мінімум орі­єнтується на мінімально допусти­мі розміри споживання найбільш незахищених верств населення, не забезпечує нормального відтворен­ня робочої сили й залишається суто розрахунковим показником.

Для визначення консолідованої позиції щодо вдосконалення розра­хунку прожиткового мінімуму СПО об’єднань профспілок наполя­гає, що принциповою позицією профспілок у процесі переходу до нового порядку формування про­житкового мінімуму з використан­ням структурного підходу є визна­чення величини прожиткового мі­німуму в середньому на одну осо­бу, виходячи з того, що в структурі прожиткового мінімуму витрати на продукти харчування мають становити не більше 50 відсотків із поетапним доведенням до 40–45 відсотків. При цьому керівництву СПО доручено створити робочу групу СПО об’єднань профспілок для напрацювання законодавчих ініціатив щодо вдосконалення ме­тодики формування прожиткового мінімуму, а також звернутися до Мінсоцполітики України з низкою пропозицій щодо вдосконалення методики визначення прожитково­го мінімуму та формування Держ­бюджету на 2015 рік на основі но­вих соцстандартів.

Жваву дискусію викликало об­говорення інформації голови Профспілки працівників зв’язку України Миколи Стародуба щодо питань «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо пере­гляду діючих Граничних тарифів на універсальні послуги поштово­го зв’язку» та «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо пере­гляду діючих тарифів на прийман­ня та доставку вітчизняних періо­дичних видань за передплатою». Більшістю голосів СПО об’єднань профспілок вирішив: погодитися з пропозицією Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації, стосовно підвищення граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку з 1 вересня 2013 року на 15% та погодити проект на­казу Мінінфраструктури України «Про затвердження тарифів на приймання та доставку вітчизня­них періодичних друкованих ви­дань за передплатою» за умови ви­конання УДППЗ «Укрпошта» та­ких вимог:

– не проводити скорочення штатної чисельності працівників з ініціативи адміністрації;

– за рахунок коштів, отриманих від запропонованого зростання та­рифів, додатково підвищити рівень зарплати працівників на понад 8,3%, закладених у проекті фінан­сового плану УДППЗ «Укрпошта» на 2013 рік;

– припинити практику запрова­дження у галузі неповного робочо­го часу за рішенням адміністра­ції;

– внести зазначені вимоги проф­спілок до Галузевої угоди та колдо­говорів УДППЗ «Укрпошта».

Під час засідання було заслуха­но інформації «Про Порядок робо­ти з проектами актів законодав­ства, які надійшли на розгляд СПО об’єднань профспілок (нова редак­ція)» та «Про стан виконання рі­шень СПО об’єднань профспілок за перше півріччя 2013 року», з якими виступила керівник Секретаріату СПО об’єднань профспілок Галина Колосюк.

04.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання