« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Влада і роботодавці нехтують правами профспілок!

Влада і роботодавці нехтують правами профспілок!

Питання розвитку соціального діало­гу та посилення за­хисту соціально-економічних прав та інтересів людини праці активно обго­ворювалися на Пре­зидії Федерації проф­спілок України, яка відбулася 3 липня п. р. Проводив зібран­ня Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик.

 Учасники засідання розгля­нули низку питань з активі­зації участі профспілок у вирішенні нагальних проблем, які непокоять спілчан.

Заслухавши інформацію заступ­ника Голови ФПУ Сергія Українця про стан дотримання прав профспі­лок в Україні та забезпечення член­ськими організаціями ФПУ моніто­рингу дотримання норм міжнарод­ного права, Президія ФПУ визнала, що стан дотримання прав профспі­лок в Україні, Конвенцій Міжна­родної організації праці № 87 про свободу асоціації та захист права на організацію, № 135 про представ­ництво працівників, реагування роботодавців на виявлені проф­спілками факти правопорушень за­лишається незадовільним і потре­бує більш активного реагування з боку профспілкових організацій усіх рівнів.

Для поліпшення ситуації Прези­дія доручила керівництву ФПУ під час роботи над законопроектами та іншими нормативно-правовими ак­тами вживати заходів щодо недо­пущення положень, які суперечать нормам міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких нада­на Верховною Радою України, і спрямовані на обмеження прав профспілок, а також повідомляти відповідні центральні органи ви­конавчої влади, контрольні органи МОП про факти порушень конвен­цій МОП щодо прав профспілок роботодавцями або державними органами.

Заступник Голови ФПУ Григо­рій Осовий доповів про підготовку проекту Цільової програми «Підви­щення престижності праці». Під час дискусії члени Президії зазна­чили, що престижна праця є важ­ливою складовою ринкових відно­син, одним із інтегральних показ­ників якості та результативності реформ, оскільки сприяє сталому економічному розвитку країни, по­зитивним соціальним і демогра­фічним процесам, підвищенню до­бробуту населення. Під час обгово­рення прийнято рішення взяти за основу проект Цільової програми «Підвищення престижності праці» й продовжити роботу над цим документом.

На засіданні також обговорюва­лася позиція профспілок стосовно шляхів удосконалення методики обчислення прожиткового мініму­му. У своїх виступах присутні на­голошували на тому, що нинішня практика застосування прожитко­вого мінімуму вкрай негативно впливає на рівень і якість життя громадян, занижує рівень держав­них соцгарантій, породжує дезорі­єнтацію не тільки в соціальній по­літиці загалом, а й у забезпеченні доходів населення зокрема. Про­мовці констатували, що прожитко­вий мінімум орієнтується на міні­мально допустимі розміри спожи­вання найбільш незахищених верств населення та не забезпечує нормального відтворення робочої сили, досі залишається суто розра­хунковим показником. Величина прожиткового мінімуму не врахо­вує низку життєво необхідних ви­трат, а саме: на будівництво чи ку­півлю житла, винаймання чи орен­ду, на освіту, оздоровлення, утри­мання дітей у дошкільних на­вчальних закладах, на платні ме­дичні послуги тощо.

На Президії ФПУ зазначалося, що профспілки підтримують необ­хідність перегляду методології ви­значення прожиткового мінімуму та розроблення нових законодав­чих механізмів, які мають відпові­дати соціально-економічним і суспільно-політичним реаліям. Принциповою позицією Федерації профспілок України та її член­ських організацій у процесі пере­ходу до нового порядку формуван­ня прожиткового мінімуму з вико­ристанням структурного підходу є визначення величини прожитково­го мінімуму в середньому на одну особу з урахуванням того, що в структурі прожиткового мінімуму витрати на продукти харчування мають становити не більш як 50%, а згодом довести їх до 30–40 відсотків.

З метою реалізації пропозицій ФПУ, спрямованих на забезпечен­ня формування оптимальної соці­альної складової Державного бю­джету України на 2014 рік, та забез­печення безпосередньої участі профспілок у формуванні відповід­ного законопроекту Президія схва­лила пропозиції ФПУ до проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2014 рік» і ухвалила рі­шення надіслати їх до Міністер­ства фінансів України для враху­вання під час підготовки цього за­конопроекту. Керівництву ФПУ до­ручено ініціювати перед Міністер­ством фінансів питання щодо опти­мізації роботи постійно діючої тристоронньої робочої групи з пи­тань проведення консультацій на всіх стадіях бюджетного процесу для своєчасного опрацювання про­позицій сторін соцдіалогу до про­екту Держбюджету на наступний рік за участю відповідних мініс­терств бюджетної сфери.

Під час засідання члени Прези­дії обговорили питання щодо укла­дення Угоди про співпрацю між Фе­дерацією профспілок України та Всеукраїнською асоціацією орга­нів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Також було заслухано інформацію про підсумки Всеукраїнського конкур­су на кращий колективний договір за 2011–2012 роки, про всеукраїн­ський огляд роботи профспілок на кращу організацію дитячого оздо­ровлення та інформацію про інші нагальні питання профспілкового життя.

12.07.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання