« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Посилення взаємодії сторін соціального діалогу

Посилення взаємодії сторін соціального діалогу

 3 липня Голова ФПУ Юрій Кулик провів робочу зустріч із міні­стром соціальної полі­тики України Наталією Королевською.

 За повідомленням Інформаційно-аналітичного цен­тру ФПУ, під час зустрічі було порушено питання по­силення взаємодії сторін со­ціального діалогу при вирішенні проблем, які турбують трудящих та сторони соціального діалогу. Зокрема, обговорено перспективи укладання Генеральної угоди. Обидві сторони констатували, що було проведено значну підготовчу роботу, більше півроку працювала спільна тристороння робоча комі­сія. У рамках переговорного про­цесу опрацьовано зміст проекту Генугоди, проте залишилася низка невирішених питань, що стосують­ся вимог профспілок. Насамперед щодо подальшого підвищення зарплати працівників як бюджет­ної, так і виробничої сфери, оскіль­ки її рівень не відповідає реаліям сьогодення і є недостатнім для за­безпечення гідного життя праців­ників та членів їхніх сімей.

СПО профспілок, НТСЕР, ФПУ вважають за необхідне у чітко ви­значені терміни покінчити з та­ким явищем, як дискримінація щодо рівня оплати праці праців­ників бюджетної сфери, тому що ставка їх заробітної плати сьогод­ні на 25% нижче рівня мінімаль­ної зарплати. Профспілки наполя­гають, щоб у новій Генугоді було зазначено, що цей розрив буде по­долано в конкретний період дії но­вої Генеральної угоди до 2015 року.

На жаль, профспілкам не вда­лося знайти порозуміння із сторо­ною роботодавців стосовно опла­ти праці працівників виробничої сфери, мінімальних гарантій ста­вок заробітної плати, які мають визначатися Генугодою. Голова ФПУ Юрій Кулик, знаючи пози­цію роботодавців з цього питання, закликав до підвищення ставки зарплати не менш ніж на 10%, проте така пропозиція не знайшла підтримки. Тому триває пошук компромісів, і профспілки поки що не погоджуються на підписан­ня Генугоди без урахування осно­вної їхньої вимоги щодо підви­щення зарплати.

Юрій Кулик привернув увагу міністра до зростання кількості звернень, зокрема й до ФПУ, сто­совно затримки Державним казна­чейством перерахування коштів на соціальні потреби, в тому числі щодо своєчасного фінансування виплат, які здійснюють фонди со­ціального страхування: лікарняні, в зв’язку з нещасним випадком на виробництві, при народженні ди­тини, на поховання, допомога з безробіття, на дитяче оздоровлен­ня тощо. Голова ФПУ звернув ува­гу міністра на неприпустимість таких фактів та закликав ужити відповідних заходів.

Окремо Юрій Кулик зупинився на такому наболілому питанні, як факти затримки зарплати. За його словами, це також дуже три­вожний сигнал, і для термінового вирішення цього питання необ­хідно докласти максимальних зу­силь усім сторонам соціального діалогу.

Профспілковий лідер закликав міністра більш предметно зайня­тися питанням подальшого вдо­сконалення системи пенсійного забезпечення. Ситуація є критич­ною через те, що кількість платни­ків єдиного соціального внеску в поточному році перевищила кіль­кість пенсіонерів, що створює де­фіцит пенсійних коштів і унемож­ливлює подальше підвищення пенсій. Він висловив думку, що НТСЕР має виробити власну чітку позицію і план дій для впливу на ці процеси. Враховуючи, що вне­ски платять працівники та робото­давці, тобто вони формують цей ресурс, рішення має прийматися за участю сторін соціального діа­логу, а не окремими політиками.

04.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання