« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Пріоритет для профспілок – верховенство права та соціальна справедливість

Пріоритет для профспілок – верховенство права та соціальна справедливість

 21 червня представники юридичної спільноти обміня­лися досвідом і обговорили актуальні питання верхо­венства права та економічного розвитку, трудового за­конодавства та ролі профспілок у Німеччині та Україні, а також питання реєстру прав на нерухоме майно під час ІІ українсько-німецького правничого дня, ініційо­ваного Німецько-українським союзом юристів.

 За повідомленням Інформаційно-аналітичного центру ФПУ, у заході взя­ли участь юристи, радни­ки та партнери юридич­них компаній, корпоративні юрис­ти, члени правлінь компаній, що розвивають ділові стосунки з Ні­меччиною або Україною, україн­ські та німецькі бізнес-організації, політики й дипломати тощо.

Серед питань, які обговорили учасники заходу, зокрема, такі: взаємозв’язок верховенства права і економічного розвитку України: стан та перспективи; недоліки но­вого Кримінально-процесуального кодексу України; успіх і ме­неджмент юридичної компанії в міжнародному юридичному обігу: актуальні тенденції.

Велику увагу було приділено питанням участі українських та німецьких профспілок у вирішен­ні актуальних проблем соціально-економічного захисту працівни­ків. З інформацією на тему «Трудо­ве законодавство та роль профспі­лок у Німеччині та в Україні» ви­ступили голова представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Укра­їні та Білорусі Урсула Кох-Лаугвітц, спеціаліст із трудового права Спілки адвокатів Німеччи­ни д-р Ганс-Георг Майєр.

У своєму виступі з цього питан­ня заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив, що українське суспільство страждає від трьох бід – де­моралізації, правового нігі­лізму та соціальної неспра­ведливості. Що стосується правового нігілізму, то вели­кою проблемою залишається заборгованість із виплати за­робітної плати, що не відпо­відає вимогам Конституції та законів. Більш того, робітники опинилися в невигідному станови­щі, якщо порівнювати виплати зарплати з іншими виплатами. Тому, за словами Сергія Кондрю­ка, профспілки виступили з ініці­ативою та наполягають на внесен­ні її у Трудовий кодекс, а саме: компенсувати робітнику затримку зарплати за кожний день у розмірі не менше подвійної ставки НБУ.

Друге порушення прав працюю­чих стосується отримання заробіт­ної плати не менше за мінімальну зарплату. Згідно із законами Укра­їни, мінімальна зарплата не може бути меншою, ніж прожитковий мінімум, але парламент встановив рівень прожиткового мінімуму, як кажуть, «зі стелі». Більше того, прожитковий мінімум не зміню­вався з 2000 року. «На жаль, шулер­ство з мінімальною зарплатою, яка базується на прожитковому мі­німумі, у нас практично узаконе­но», – вважає Сергій Кондрюк.

Ще один приклад правового ні­гілізму – це дискриміна­ція оподаткування. За­ступник Голови ФПУ за­уважив, в Україні опо­даткування трудових до­ходів найвище у світі.

Продовжуючи тему ролі профспілок у соціально-економічному захисті працівників та розроблення трудового законодавства, заступ­ник керівника департаменту пра­вового захисту – керівник управ­ління захисту трудових прав апа­рату ФПУ Ірина Сидоряк наголо­сила на тому, що профспілки бе­руть активну часть в удосконален­ні трудового законодавства. Вона розповіла, що у 2013 році СПО об’єднань профспілок вніс пропо­зиції до низки проектів законів України. ФПУ використовує усі можливості щодо участі у процесі вдосконалення законодавства про працю. Голова ФПУ Юрій Кулик є членом Конституційної Асамблеї, яка на цей час працює над концеп­цією внесення змін до Конституції України. Що стосується нового проекту Трудового кодексу, то ФПУ заздалегідь підготувала про­позиції до нього, які ґрунтуються на міжнародних стандартах і вра­ховують позицію всеукраїнських профспілок і територіальних проф­спілкових об’єднань. Також Феде­рація профспілок України зверну­лася до постійного представника ФПУ у Верховній Раді, народного депутата України Олександра Сто­яна з пропозицією внести в поряд­ку законодавчої ініціативи проект Трудового кодексу до Верховної Ради України.

«Відповідно до законодавства, профспілки також здійснюють громадський контроль за дотри­манням українського та міжнарод­ного законодавства про працю», – зазначила Ірина Сидоряк.

26.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання