« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Підсумки роботи з охорони праці – позитивні

Підсумки роботи з охорони праці – позитивні

 У режимі Всеукраїнської селекторної наради 28 травня підбито підсумки працеохоронної діяльності у галузі зв’язку.

 Захід приурочено до Всесвіт­нього дня охорони праці. У конференц-залі ПАТ «Укрте­леком» у Києві зібралися представники Федерації профспілок України, Держгірпромнагляду, Національної комісії з державного регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Мініс­терства інфраструктури України, Держспецзв’язку, керівники під­приємств, установ та організацій галузі, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

За допомогою використання системи відеоконференції до своїх колег у Києві у спеціально обла­штованих студіях обласних філій Укртелекому приєдналися фахівці з усіх регіонів України, АРК Крим, міста Севастополя. Керівники під­приємств галузі – обласних дирек­цій УДППЗ «Укрпошта»; філій та підприємств Концерну РРТ; Укра­їнського державного центру радіочастот; обласних вузлів спеціаль­ного зв’язку; голови профспілко­вих організацій цих підприємств і керівники служб охорони праці розповіли про досягнення щодо за­побігання виробничому травма­тизму та професійним захворю­ванням, а також звітували про про­ведені заходи з нагоди Всесвітньо­го дня охорони праці, який щороку відзначається 28 квітня.

Відкрив нараду голова Проф­спілки працівників зв’язку України Микола Стародуб. Він наголосив, що ЦК профспілки, профспілкові організації щорічно проводять не­обхідну роботу щодо посилення впливу профспілок для розв’язання нагальних потреб у сфері безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, забезпечення права пра­цівників на охорону праці.

На підприємствах, в установах та організаціях галузі, профспіл­кові організації яких входять до Профспілки працівників зв’язку України, ведеться системна робота зі створення належних, безпечних і здорових умов праці, що сприяє запобіганню нещасним випадкам та професійним захворюванням.

В інформаційних виступах за­значалося, що необхідно створюва­ти здорові умови праці на підпри­ємствах для запобігання випадкам травматизму, а також передбачити заходи зі збереження довкілля та екологічного захисту працівників. Головним завданням має стати за­побігання виникненню нещасних випадків на виробництві.

Також зазначалося, що працівники служб охорони праці підпри­ємств зв’язку у звіт­ний період працюють планово і більш сис­темно. Їхні дії знахо­дять підтримку з боку адміністрації підпри­ємств. У більшості ви­падків адміністрація підприємств при вирі­шенні питань створен­ня безпечних умов праці конструктивно взаємодіє з профспілками.

Наприклад, у рамках громад­ського контролю за дотриманням норм Закону України «Про охоро­ну праці» представники профспіл­кових організацій спільно зі служ­бами охорони праці проводять пе­ревірки, у разі виявлення пору­шень надсилають подання та ви­сновки роботодавцям, постійно бе­руть участь у навчанні посадових осіб і керівників підприємств. За результатами цієї роботи проведе­но низку заходів щодо поліпшення умов праці зв’язківців.

Перед присутніми виступив за­ступник Голови ФПУ Сергій Украї­нець. Він із задоволенням зазначив, що Центральний оргкомітет при Держгірпромнагляді разом із пред­ставниками профспілок і робото­давців, місцеві оргкомітети успіш­но справилися зі своєю роботою. За­вдяки їм чимало родин не втратили своїх годувальників – батьки повер­нулися додому з роботи до своїх ді­тей здоровими, неушкодженими. У цьому і заслуга керівників підпри­ємств, служб охорони праці і проф­спілок. «Нашим конституційним обов’язком як профспілок є захист трудових прав працівників, у тому числі права на безпечні умови пра­ці. Я можу відзначити особливу ро­боту у цьому напрямі, що прово­диться у галузі зв’язку. Спільно із соціальними партнерами вона дає визначний результат», – сказав Сер­гій Українець.

Місячник, присвячений Дню охорони праці, фактично тривав три місяці, в чому і виявляється його ефективність.

Сергій Українець нагадав при­сутнім, що Рада ФПУ у грудні минулого року прийняла розгорнуте та змістовне рішення, яке містило розширене за­вдання профспілковим організаціям щодо гро­мадського контролю за охороною праці і дотри­манням трудового зако­нодавства. Ці завдання зараз втілюються у кон­кретні рішення і в цен­трі, і на місцях. «Ми до­мовилися з Фондом со­ціального страхування від нещасних випадків на виробництві про те, що з серпня-вересня цього року за рахунок ко­штів Фонду розпочнеться широко­масштабне навчання 35 тисяч спе­ціалістів із громадського контро­лю, з яких представників профспі­лок – 20 тисяч, представників орга­нів влади і суб’єктів господарюван­ня – 15 тисяч. На це буде спрямова­но 18 млн грн. Профспілки своїм коштом зараз утримують по всій Україні 165 технічних інспекторів праці. Сподіваюсь, що їх кількість буде зростати», – зазначив Сергій Українець.

Він також розповів про резуль­тати роботи ФПУ спільно зі своїми колегами з Держгірпромнагляду у нормотворчій сфері. Так, у квітні ц. р. Верховною Радою ухвалено Загальнодержавну соціальну про­граму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого се­редовища на 2014–2018 роки. «Це дуже важливий документ – резуль­тат нашої спільної багаторічної роботи, – наголосив Сергій Украї­нець. – Цією програмою, зокрема, передбачається відновлення сис­теми управління охороною праці на державному, галузевому і регі­ональному рівнях, відновлення підрозділів з охорони праці в орга­нах влади, відновлення діяльності закладів промислової медицини – це захист від професійних захво­рювань, щорічний звіт про стан охорони праці, що готуватиметься за участю соціальних партнерів. Він стане інструментом моніто­рингу за станом охорони праці, чого зараз не вистачає».

Також він повідомив, що нині ФПУ спільно з Інститутом охорони праці та іншими науковими закла­дами готує наукове дослідження на тему збереження трудового по­тенціалу країни за рахунок зни­ження виробничого травматизму і професійних захворювань, яке планується у вересні-жовтні ц. р. представити на розгляд НТСЕР при Президентові України.

У цьому дослідженні буде пока­зано, що через нинішній стан трав­матизму і профзахворювань еко­номіка країни втрачає десятки мі­льярдів гривень.

Наприкінці наради було вислов­лено побажання зустрітися на­ступного року, показавши ще вищі результати спільної роботи.

02.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання