« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

95 років на варті життя і здоров’я трудящих

95 років на варті життя і здоров’я трудящих

Профспілки вже майже сто­ліття добросовісно викону­ють свій головний законний, а нині й конституційний, обов’язок – захист трудо­вих прав та інтересів праців­ників. Так, днями в Будинку профспілок України відбу­лися урочисті збори з наго­ди 95-річчя від дня утворен­ня технічної інспекції праці профспілок. Серед учасни­ків святкового заходу були керівники членських орга­нізацій, члени Ради ФПУ, технічні інспектори праці профспілок, профактивісти, ветерани техінспекції праці, представники роботодавців та державних органів.

95 років тому, 17 травня 1918 року Декретом Ради народних комісарів «Про заснування інспек­ції праці» було утворено інспекцію праці профспілок із метою охорони життя, здоров’я і праці всіх осіб, зайнятих будь-якою господар­ською діяльністю.

Відкриваючи святкування, Голова ФПУ Юрій Кулик привітав профспіл­кових активістів, ветеранів технічної інспекції і подякував їм за нелегку, а інколи й небезпечну роботу. «Ми ба­чимо, що з кожним роком виконувати її стає все важче у зв’язку з наступом роботодавців на законні права не тіль­ки профспілок, а й державних органів щодо контролю за дотриманням тру­дового законодавства, в тому числі з охорони праці, – зауважив він. – Зо­крема, сьогодні інспектори Держгірпромнагляду та Державної інспекції праці позбавлені законного права на неочікувану позапланову перевірку і вимушені, відповідно до прийнятої законодавчої норми, за 10 днів пись­мово попереджати про неї керівників підприємств, установ і організацій».

У своєму виступі Голова ФПУ та­кож повідомив, що Федерація проф­спілок продовжує роботу з МОП, аби усунути обмеження для держінспек­торів і привести законодавство Укра­їни у відповідність до норм ратифі­кованих Україною конвенцій. Завдя­ки активній практичній роботі проф­спілок в останні роки стали можли­вими: проведення парламентських слухань з проблем охорони праці, розробка розділу «Удосконалення системи управління охороною праці» проекту Стратегії розвитку України до 2020 року, при­йняття урядом рішення про розробку Концепції віднов­лення промислової медици­ни, а на її основі – відповід­ної державної соціальної програми. Як результат – Верховною Радою схвалено ЗУ«Про Загальнодержавну соціальну програму підви­щення безпеки та гігієни праці на 2014–2018 роки», який нещодавно підписано Президентом України. Окрім того, ФПУ через на­родних депутатів ініційовано низку законопроектів щодо покращення безпеки праці, які розглядаються в парламентських комітетах.

Під час зустрічі наголошувалося, що за минулий рік проведено більше 5500 перевірок виконання роботодав­цями законодавства про охорону пра­ці. За їх результатами внесено понад 6 тис. подань органам державного на­гляду, з яких 85% вирішено на ко­ристь працівників. Знято безпідстав­ні звинувачення потерпілих у 210 ви­падках, а у 130 – домоглися прийняття рішення про зв’язок цих випадків з ви­робництвом та виплату потерпілим належних відшкодувань. Розглянуто понад 13 тис. звернень з питань безпе­ки і умов праці, розслідування нещас­них випадків, профзахворювань, з яких більше половини під впливом профспілок вирішено на користь пра­цівників. Підтримано і представлено в судах інтереси 50 членів профспі­лок, постраждалих від нещасних ви­падків на виробництві та профзахво­рювань, у 40 випадках рішення судів прийнято на користь потерпілих.

«Техінспекція праці профспілок, перебуваючи на одній з найважливі­ших ділянок профдіяльності, продо­вжує гідно виконувати покладену на неї гуманну функцію щодо захис­ту прав та інтересів працівників у сфері охорони праці. Завдання ФПУ та її членських організацій – наро­щувати кадровий і матеріально-технічний потенціал інспекції», – за­уважив голова постійної комісії Ради ФПУ з питань охорони праці та здоров’я Сергій Тесленко.

Від імені Державної служби гірни­чого нагляду та промислової безпеки України ювілярів привітав заступник голови Держгірпромнагляду Степан Дунас. Він акцентував увагу на тісно­му соціальному партнерстві: «Держгірпромнагляд та тех­нічна інспекція праці проф­спілок спільно захищають законні права працівників на безпечні робочі місця, що закріплено низкою угод про співпрацю з ФПУ».

Привітання від Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з нагоди ювілею оголосив начальник Управ­ління експертизи соціально-трудових відносин Кабі­нету Міністрів України Анатолій Красильщиков.

У своєму виступі директор вико­навчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних за­хворювань України Валерій Акопян зазначив, що в умовах, коли держав­на політика в питаннях здійснення контролю за станом охорони праці набуває характеру дерегуляції, змен­шення тиску на бізнес, громадський контроль залишається чи не найна­дійнішим способом контролю за до­держанням роботодавцями, посадо­вими особами підприємств і органів виконавчої влади законів та інших нормативно-правових актів з охоро­ни праці, створенням безпечних і здо­рових умов праці, належних вироб­ничих і санітарно-побутових умов для працівників, забезпеченням їх засобами індивідуального та колек­тивного захисту, впровадженням та ефективністю дії системи управлін­ня охороною праці на галузевому, ре­гіональному та виробничому рівнях. Він також наголосив, що стосунки з ФПУ, галузевими профспілками і те­риторіальними профоб’єднаннями будуються на засадах конструктив­ності, взаємопідтримки, взаємопова­ги та взаємодопомоги, оскільки у них спільна мета – збереження здоров’я і життя працівників.

Також щирі вітання висловили національний координатор МОП Сергій Савчук та ветеран профспі­лок, керівник управління охорони праці та здоров’я апарату ФПУ (1996–2005 рр.) Володимир Горецький. Уро­чистий захід завершився нагоро­дженням кращих технічних інспек­торів та ветеранів технічної інспек­ції праці відзнаками ФПУ, а також святковим концертом.

02.06.2013


Анна РЄПІЧ, редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання