« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Практика колективно-договірної роботи освітян

Практика колективно-договірної роботи освітян

На виконання постанови Президії ФПУ від 11 груд­ня 2012 року «Про стан колективно-договірного регулю­вання та основні за­вдання колдоговірної роботи на 2013 рік» узагальнено досвід у цій сфері на прикладі обласних і галузевих профспілкових органі­зацій, зокрема Проф­спілки працівників освіти і науки України.

Колективно-договірна система, що діє в галузі, включає в себе Галузеву угоду, 26 територіальних та угоди на рівні більшос­ті міст, районів, а також понад 29 тис. колективних договорів (2011 рік), якими охоплено 1366,1 тис. осіб або 99,3% облікової кіль­кості штатних працівни­ків.

У 2011 році відбувся пле­нум, на якому заслухано й обговорено інформацію «Про стан виконання Галу­зевої угоди між Міністер­ством освіти і науки Укра­їни та ЦК Профспілки пра­цівників освіти і науки України на 2007–2009 роки, продовженої на 2010 рік, та про Галузеву угоду між Міністерством освіти і на­уки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011–2015 роки». Учасники пленуму наголо­сили на необхідності по­дальшого розвитку соці­ального діалогу як із мі­ністерством, так і іншими владними структурами.

На пленумі зазначало­ся, що захисні положення Галузевої угоди стали основою для укладення угод і колдоговорів на міс­цях, сприяли вирішенню питань, пов’язаних із тру­довими договорами, опла­тою праці, регулюванням робочого часу та часу від­починку, визначенням до­даткових соціальних пільг і гарантій. Через норми ко­лективних дого­ворів досягнуто певних успіхів у питаннях умов та оплати праці, забезпечується громадський контроль за до­триманням чин­ного трудового законодавства, зокрема з охоро­ни праці, створенням без­печних її умов та належ­ного виробничого побуту. Здобутками колективно-договірного регулювання є здійснення низки ви­плат, передбачених стат­тею 57 Закону України «Про освіту». Спільними зусиллями сторін забезпе­чено функціонування створених у галузі санаторіїв-профілакторіїв, культурно-освітніх, оздоров­чих закладів, спортивних споруд. Реалізується про­грама оздоровлення дітей працівників освіти в літ­ній період.

Загалом виконуються положення законодавства щодо погодження з проф­спілковою стороною нор­мативних актів у сфері трудових, соціально-економічних відносин. Ре­зультатом узгоджених дій сторін соціального діалогу в особі Міністерства осві­ти і науки та ЦК Профспіл­ки працівників освіти і на­уки є низка спільно розро­блених нормативно-правових актів та інструк­тивних листів. Профспіл­ковою стороною вжива­ються заходи для вирішен­ня спірних питань шляхом взаємних переговорів з представниками всіх гілок влади. Контроль за своє­часним виконанням колек­тивних договорів здійсню­ється сторонами відповід­но до чинного законодав­ства.

Однак мають місце й негативні приклади втру­чання у процес реалізації норм колективних догово­рів органів виконавчої влади, зокрема контрольно-ревізійних управлінь, чим порушуються вимоги статті 6 Закону України «Про колективні до­говори і угоди». Зважаючи на те, що більшість членів Проф­спілки праців­ників освіти і науки належать до державних установ, зали­шається актуальним пи­тання реалізації частини зобов’язань як за Гене­ральною та Галузевою уго­дами, так і нормами ко­лективних договорів.

Йдеться, зокрема, про встановлення рівня поса­дових окладів (ставок за­робітної плати) працівни­ків освіти за всіма розря­дами Єдиної тарифної сіт­ки, виходячи із законодав­чо визначеного розміру мі­німальної заробітної пла­ти; забезпечення педаго­гічних працівників сіль­ської місцевості безоплат­ним житлом з опаленням і освітленням на основі нор­мативного врегулювання механізмів надання зазна­ченої гарантії; підвищен­ня рівня пенсійного забез­печення педагогів; ураху­вання заробітку за суміс­ництвом при призначенні наукової пенсії тощо.

Фінансування галузі за залишковим принципом унеможливлює вирішення проблеми атестації робо­чих місць за умовами пра­ці. Не виконуються зобов’язання Кабінету Міні­стрів України за Генераль­ною угодою щодо підви­щення розмірів стипендій.

Питаннями поглиблен­ня соціального діалогу по­стійно опікується ЦК Профспілки працівників освіти і науки. Упродовж останніх років двічі на за­сіданні секції працівни-ків освіти в складі чле-нів ЦК Профспілки роз-глядався стан колективно-договірного регулювання трудових відносин в освіт­ніх закладах Рівненської та Дніпропетровської об­ластей. Приділяється ува­га методичному забезпе­ченню колективно-договірного процесу. Пра­цівниками апарату розро­блено та розповсюджено на електронних носіях ме­тодичні рекомендації щодо укладення колдого­ворів у загальноосвітніх та дошкільних навчаль­них закладах.

У 2012 році на допомогу профспілковим організаці­ям видано збірник нормативно-правових докумен­тів «Колективно-договірне регулювання трудових та соціально-економічних відносин у вищих навчаль­них закладах». ЦК Проф­спілки брав участь у підго­товці ФПУ рекомендацій сторонам галузевих, регіо­нальних угод та колектив­них договорів щодо прове­дення колдоговірної кам­панії 2011 року.

ЦК Профспілки вніс низку пропозицій та заува­жень до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Мініс­терства освіти і науки, ін­ших центральних органів влади стосовно проектів законів та інших нормативно-правових актів з питань фінансового забез­печення галузі, оплати та нормування праці, пенсій­ного, стипендіального, житлово-побутового, ме­дичного забезпечення пра­цівників та осіб, які навча­ються, їх оздоровлення, відпочинку. Приділяється належна увага й законотворчій діяльності, пов’язаній з удосконаленням колективно-договірних відносин, неодноразово на­правлялись пропозиції до проектів Генугоди на від­повідні роки.

 

  ГЕОРГІЙ ТРУХАНОВ, ГОЛОВА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ:

«1 березня 2011 року на про­довження конструктив­ного соціального діалогу та співробітництва між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспіл­ки працівників освіти і науки України підписано нову Галузеву угоду на 2011–2015 роки, яка є восьмою, прийнятою за період з 1993 року. Вона є одним з основних стра­тегічних нормативних документів соціального партнерства для реаліза­ції професійних, трудо­вих і соціально-економічних інтересів, прав і гарантій працівників, осіб, які навчаються.

Галузева профспілка в цьому плані націлена на досягнення позитивного мікроклімату в закладах та установах освіти, кон­структивного соціально­го партнерства, що буду­ється як на основі Галузе­вої угоди, так і через регі­ональні (обласні) угоди між управлінням освіти і науки облдержадміні­страцій та обласними ор­ганізаціями профспілки. Нині нараховується 25 та­ких угод. Допоки не укла­дено регіональні галузеві угоди в Київській та Лу­ганській областях. В АР Крим, Дніпропетров­ській, Донецькій, Полтав­ській, Житомирській, Львівській, Одеській, Рів­ненській, Сумській, Хар­ківській, Чернівецькій областях угоди укладено на 2011–2015 роки. Та­кож на цей період укла­дено угоди між управлін­ням освіти і науки та об­ласним комітетом проф­спілки в Кіровоградській та Чернігівській областях. У грудні 2012-го підписа­но обласну угоду на 2013–2015 роки в Запо­різькій області. Заслуго­вують на поширення норми обласних угод Харківської та Чернігів­ської областей, в яких ре­комендації Галузевої уго­ди враховані як зобов’язання сторін.

Варто зазначити, що лише в 2012 році розгля­нуто та підготовлено більше 250 пропозицій до законопроектів, про­ектів постанов Кабінету Міністрів України, нака­зів, листів, роз’яснень тощо. Переважна біль­шість пропозицій врахо­вана у Резолюції учасни­ків секції управління та економіки освіти ІІІ Всеукраїнського з’їзду пра­цівників освіти, до скла­ду якої ввійшли всі голо­ви територіальних орга­нізацій профспілки. ЦК Профспілки вніс пропо­зиції до таких епохаль­них документів, як Наці­ональна стратегія розви­тку освіти в Україні на 2012–2021 роки, схвале­на ІІІ Всеукраїнським з’їздом працівників осві­ти, Національна рамка кваліфікацій, членом ро­бочої групи з розробки якої був заступник голо­ви ЦК Профспілки. До­речним буде згадати, що представники профспіл­ки є членами робочих груп, комісій, створюва­них ФПУ з метою розгля­ду та розробки норма­тивних актів різного спрямування в межах компетенції профспілок, а також міжвідомчих ро­бочих груп. Голова Проф­спілки є членом колегії Міністерства освіти і на­уки України.

На адресу Верховної Ради, ФПУ, Міністерства освіти і науки направле­но зауваження та пропо­зиції щодо низки законо­проектів. На часі напра­цювання пропозицій до проекту закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік», на­самперед щодо збіль­шення обсягів видатків на освіту до законодавчо встановлених розмірів, а також їх відстоювання на всіх стадіях бюджетного процесу із застосуванням різноманітних форм соці­ального діалогу».

11.04.2013


Олена ОВЕРЧУК редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання