« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Загальні інтереси – загальна стратегія

Загальні інтереси – загальна стратегія

 У Києві 19–21 берез­ня відбулося засідан­ня Північно-Східного округу Європейської федерації профспілок громадського обслу­говування (ЄФПГО), в якому взяли участь субрегіональний се­кретар ЄФПГО Василь Шилов, заступник Го­лови Федерації проф­спілок України Сергій Кондрюк, представни­ки всеукраїнських га­лузевих профспілок, членських організацій ЄФПГО.

 Учасники засідання затверди­ли порядок денний роботи, обговорили питання дотри­мання прав профспілок, про­ведення соціального діало­гу, особливостей колективно-договірної роботи, рівня заробітної плати в умовах фінансово-економічної кризи, приватизації та лі­бералізації, а також відповідні дії профспілок, членських організацій ЄФПГО.

З вітальним словом до учасників засідання звернулися заступник го­лови постійного комітету із загально­європейських та національних орга­нів влади (NEA) Брітта Лейоні, голо­ва Профспілки працівників держав­них установ України Тетяна Нікітіна. Остання в своїй доповіді поінформу­вала присутніх про ситуацію в сфері громадського обслуговування та хід соціального діалогу між владою, ро­ботодавцями та профспілками. Із зві­том про діяльність українських проф­спілок виступив субрегіональний се­кретар ЄФПГО Василь Шилов.

Також було заслухано звіт пред­ставника Жіночого комітету та ста­тутних органів ЄФПГО (виконавчих і постійних комітетів, робочих груп, щорічних секторальних конферен­цій).

Заступник генерального секрета­ря ЄФПГО Ян Гудріаан розповів про основні напрями роботи міжнарод­ного профспілкового об’єднання та підготовку до конгресу ЄФПГО, що відбудеться в травні 2014 року.

У рамках заходу відбулася диску­сія, на якій обговорювалися соціально-економічні проблеми, що є найбільшим на сьогодні викликом для профспілок: тіньова економіка, корупція, оподаткування, державні закупівлі та приватизація у сфері громадського обслуговування тощо. Особливо це стосується енергетич­ного сектору, де приватизуються державні підприємства. За словами Яна Гудріаана, цей досвід не є пози­тивним. Як правило, приватизація призводить до скорочення робочих місць, збільшення кількості праців­ників, які працюють удома. Із цих причин не покращується якість гро­мадського обслуговування.

Учасники зустрічі розглянули основні завдання, що постають пе­ред центральною державною адміні­страцією та демократією на тлі ско­ординованої роботи громадського сектору ЄС та скорочення заробітної плати, а також питання соціального діалогу в центральних органах вла­ди ЄС. Зокрема, щодо розриву в опла­ті праці, молодіжного стажування, альтернативи скороченню робочих місць та заробітної плати.

Під час обговорення соціально-економічних питань заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк звер­нув увагу присутніх на велику дис­кримінацію щодо оплати праці в бю­джетній сфері та закликав зважити на позитивні моменти в соціально­му діалозі.

Експерт з Італії Рафаелла Греко оприлюднила дані тематичного до­слідження ЄФПГО щодо реформу­вання соціальної державної політи­ки з метою кращого обслуговування та створення додаткових робочих місць, що стосується працевлашту­вання трудових мігрантів.

Окремим питанням розгляда-лося фінансування громадського об­слуговування, зокрема кампанія ЄФПГО щодо податку на фінансові операції та скорочення податкового розриву.

Голова SDLSN Борис Плеса (Хор­ватія) виступив із доповіддю про роль профспілок у боротьбі з коруп­цією. Низка презентацій продемон­струвала взаємозв’язок тіньової еко­номіки та корупції, які, на думку присутніх, стали певною моделлю політичної та ділової діяльності в багатьох країнах Північної та Схід­ної Європи.

Учасники конференції прослуха­ли доповідь, присвячену впливу жор­сткої економії на робочих місцях у сфері збору податків та боротьбі з по­датковим шахрайством в країнах ЄС–27 і Норвегії. Під час обговорен­ня промовці звернули увагу на що­річну втрату Євросоюзом 1 трлн євро через несплату податків, наголошу­ючи при цьому, що боротьба з коруп­цією має стати одним з головних прі­оритетів профспілок у захисті прав громадян.

Під час зустрічі було підбито під­сумки 29-го Всесвітнього конгресу ІГО (Інтернаціоналу громадського обслуговування), що проходив 27–30 листопада в м. Дурбан (ПАР), а та­кож розглянуто Програму дій ІГО на 2013–2017 роки та відповідний її про­ект для ЄФПГО.

30.03.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання