« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Студентська навчально-дискусійна платформа

Студентська навчально-дискусійна платформа

 13–16 березня відбувся всеукра­їнський захід «Сту­дентська навчально-дискусійна платформа», організова­ний ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

 Інна МИХАЛЬЧЕНКО

 У заході взяли участь перший заступник міні­стра освіти і нау­ки Євген Суліма, заступник Голови ФПУ Сер­гій Кондрюк, голова Проф­спілки працівників освіти і науки Георгій Труханов, го­лова профільного Комітету Верховної Ради України Лі­лія Гриневич, народні депу­тати, експерти, а також фа­хівці ЦК профспілки.

Для обговорення проектів закону «Про вищу освіту» зі­бралися понад 100 активних і творчих профспілкових ліде­рів з усіх регіонів. Лейтмоти­вом заходу стало обговорення в частині забезпечення соціально-економічних прав і гарантій студентської молоді, а також питання інтеграції вищої освіти України в євро­пейський освітній простір.

Активний тон дискусії за­дав виступ голови Комітету з питань науки і освіти Верхо­вної Ради України Лілії Гри­невич. Вона, зокрема, наголо­сила, що сьогодні країна по­требує сучасної вищої освіти, яка дасть кожній молодій лю­дині рівний шанс на успіх. Нинішнє ж законодавство за­старіло і не відповідає потре­бам суспільства та сучасним

 реаліям. Лілія Гриневич за­кликала молодь обговорюва­ти законопроекти з думкою про своє майбутнє та відпові­дальністю, адже такі закони є фундаментальними й при­ймаються раз на 8–10 років.

У спілкуванні з лідерами студентських профспілкових організацій голова Комітету запевнила, що всі конструк­тивні пропозиції, вироблені молоддю, будуть докладно опрацьовані в профільному комітеті. А найцінніші серед них братимуться до уваги при подальшому розгляді за­конопроектів.

Загалом, протягом чоти­рьох днів роботи лідери сту­дентських профспілкових ор­ганізацій із провідних вишів країни аналізували, обгово­рювали та напрацьовували пропозиції до проектів зако­ну «Про вищу освіту». Також молодь спілкувалася з дирек­тором департаменту з питань молоді та комунікацій Дер­жавної служби молоді та спорту України Ігорем Хохи­чем, президентом Асоціації правозахисних організаторів студентів України Сергієм Романюком.

Окремим модулем роботи стало «Світове кафе», яке на­лежить до тих технологій, що дозволяють створити майдан­чик для узагальнення отрима­ного досвіду і створення но­вих ідей. Розмова між його учасниками була справжнім творчим процесом. Молодь охоче сприйняла нову форму спілкування і не лише аналі­зувала законопроекти, а й пре­зентувала свої ідеї щодо їх вдосконалення у частині за­хисту прав та гарантій сту­дентів. Результатом роботи стали пропозиції від молодіж­ного профспілкового активу, які після узагальнення й доопрацювання будуть передані до профільного Комітету Вер­ховної Ради України.

Окрім аналітичної роботи організатори всеукраїнсько­го заходу подбали й про на­вчальну складову для його учасників, тож третій день складався виключно з тренін­гів. Секції працювали за на­прямами: комунікативні ком­петенції, командоутворення, оздоровлення студентів, на­вчання за кордоном, програ­ми ISIC в Україні. Лідери сту­дентських профспілкових ор­ганізацій, обравши для себе напрям, працювали з лекто­рами, були співдоповідачами – активними учасниками тре­нінгу.

Учасники заходу з цікавіс­тю переглянули фільм «Ку­лак», відкривши для себе сто­рінки становлення та розви­тку американського проф­спілкового руху, а також по­черпнувши корисний досвід.

Завершальним акордом став світський раут із відпо­відною атрибутикою та сер­тифікація учасників.

 

ПРОФСПІЛКОВІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКЛАДАЧІВ ТА СПІВРОБІТНИКІВ КНЕУ – 90 РОКІВ!

 Тепло і душевно, як у єдиній дружній ро­дині відзначили 90-річний ювілей проф­спілкової організації в Київському національному економічному університеті ім. Вадима Гетьмана.

 Олексій ПЕТРУНЯ

спеціально для «ПВ»

В урочистому засіданні з цієї нагоди взяли участь та виступили заступник Голови Федерації проф­спілок України Євген Драп’ятий, почесний голова – рад­ник ЦК Профспілки працівни­ків освіти і науки України Ле­онід Сачков, голова Київської міської організації профспіл­ки працівників освіти і науки Олександр Яцунь, ректор КНЕУ Анатолій Павленко, проректори і, звичайно, го­лова профкому університету Микола Руденко.

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий привітав колектив КНЕУ з ювілеєм від імені Фе­дерації профспілок України та її Голови Юрія Кулика, вручив профспілкові відзна­ки та побажав викладачам і студентам успіхів та удачі.

З інформацією про роботу профспілкової організації за минулий період виступили заступник голови профкому Сергій Погорєлов та голова профкому студентів і аспі­рантів Ольга Чабанюк.

Дуже уважно слухали при­сутні ректора університету академіка Анатолія Павлен­ка. Він та інші учасники засі­дання розповіли про те, що за 90 років з дня створення профспілкової організації в цьому навчальному закладі пройдено славний шлях і досягнуто вагомих здобут­ків. Цей відрізок часу можна розділити на два етапи: до проголошення незалежності держави і роки становлення незалежної України. У різ­ний час профспілку очолю­вали доцент О. Ф. Федоров, професор Г. А. Оганян, до­цент О. М. Отачук, доцент А. Л. Яблочник, доцент М. В. Бочарова, професор А. М. Григор’єв, доцент О. В. Антонець, доцент О. П. Крикун, доцент Ю. Г. Кривоносов, професор В. В. Сопко. З 1986 року профспілкову організацію співробітників університету очолює доцент Микола Ру­денко. Справи, якими за­ймався профком у минуло­му, були такими ж життєво важливими, як і сьогодні.

В 90-ті роки минулого сто­річчя діяльність профкому набуває якісних змін. Осно­вною функцією стає захист прав та економічних інтересів працівників. Це був пері­од, коли й затримки із зарплатою траплялися, і неста­ча продуктів дошкуляла. Профком організовував участь спілчан у різноманіт­них акціях, що проводилися міською профспілкою.

Останні 25 років профком працює пліч-о-пліч з ректо­ратом, очолюваним Анатолі­єм Павленком. Увесь цей час ці відносини будувалися на колективно-договірній основі. У спільній партнер­ській співпраці вирішували­ся проблеми зміцнення матеріально-технічної бази університету.

 

23.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання