« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Юрій КУЛИК: «Соціальної справедливості можна досягти тільки шляхом діалогу»

Юрій КУЛИК: «Соціальної справедливості можна досягти тільки шляхом діалогу»

 Київський прес-клуб спільно із Націо­нальною спілкою журналіс­тів та громадською організа­цією «Київський форум» 20 лютого провели круглий стіл, присвячений Дню соці­альної справедливості, у якому взяв участь Голова ФПУ Юрій Кулик.

Голова ФПУ на­голосив, що профспілки вбачають голо­вним своїм за­вданням соціально-економічний захист праців­ників. Сьогодні є багато позитивних прикладів за­безпечення такого захис­ту. А от щодо забезпечен­ня соціальної справедли­вості в Україні існує ще чимало проблем.

Юрій Кулик нагадав, що Всесвітній день соці­альної справедливості за­початкований ООН 26 листопада 2007 року, а по­чав відзначатися з 2009-го. «У нашій країні Ука­зом Президента України від 4 листопада 2011 року також було встановлено День соціальної справед­ливості, – сказав він. – До речі, Україна першою се­ред держав СНД підтри­мала цю пропозицію ООН. У розумінні проф­спілок, соціальна спра­ведливість – це можли­вість створення умов для реалізації творчого по­тенціалу людини, турбо­та держави про тих, хто з тієї чи іншої причини не може забезпечити собі гідне життя. Досягнення соціальної справедливос­ті – головний пріоритет для профспілок. Ми ви­ступаємо за те, щоб в Україні було подолано таке ганебне явище, як бідність».

Голова ФПУ також по­інформував, що Федера­ція профспілок України подала до Програми дій уряду свої пропозиції на 25 сторінках. Ці пропози­ції насамперед стосують­ся таких актуальних пи­тань, як реформування системи заробітної пла­ти, охорони праці та про­житкового мінімуму. Крім того, в найближчий час має відбутися зустріч Прем’єр-міністра Украї­ни Миколи Азарова з профспілковим активом, на якій планується обго­ворити найважливіші проблеми, що турбують людей.

Згадуючи про таке га­небне явище, як бідність населення, Юрій Кулик зазначив, що є чимало прикладів, коли проф­спілки стають на захист законних прав та інтере­сів трудівників, не боять­ся конфліктувати з робо­тодавцями, які порушу­ють норми соціального і трудового законодавства. «А засобів впливу є бага­то, – наголосив Голова ФПУ. – Це насамперед ко­лективні договори, які передбачають соціаль­ний захист людини пра­ці, а також матеріальну допомогу, дії профспілок у разі незаконного звіль­нення працівника. На жаль, складна ситуація нині в транснаціональ­них компаніях, але й тут ФПУ, галузеві профспіл­ки стають на захист пра­цівників».

Ще одна болюча про­блема, яка турбує проф­спілки, – заборгованість із заробітної плати. «За­значу, що я від імені ФПУ дуже часто звертаюся до керівників державних ор­ганів влади, починаючи з Президента та Прем’єр-міністра, з приводу вирі­шення конкретних пи­тань заборгованості із зарплати, – зауважив Юрій Кулик. – Усі ці звер­нення ми оприлюднюємо на офіційному веб-порталі ФПУ, щоб люди бачи­ли, що ми це питання по­рушуємо. Але справа в тому, що не завжди ми мо­жемо досягти бажаного результату, як, скажімо, у випадку з новою Гене­ральною угодою, яку досі не підписали через те, що виникли розбіжності із стороною роботодавців, переважно з питань заро­бітної плати. У профспі­лок є два шляхи досягнен­ня мети: перший – акції протесту, пікети, страйки, а другий – шлях перегово­рів, діалогу. Я, звичайно, прибічник соціального ді­алогу і вважаю, що соці­альної справедливості в суспільстві можна досяг­ти тільки таким шляхом. При цьому профспілки ні­коли не зрадять своїм принципам і позиції за­хисника соціально-економічних прав та інтере­сів людини праці».

28.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання