« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Партнерство у захисті соціальних прав пенсіонерів, ветеранів, інвалідів

Партнерство у захисті соціальних прав пенсіонерів, ветеранів, інвалідів

 15 лютого Голова Федерації професійних спі­лок України Юрій Кулик зу­стрівся з головою Комітету Верховної Ради України в справах пенсіонерів, ветера­нів та інвалідів Валерієм Сушкевичем.

У заході взяли участь заступ­ники Голови ФПУ Григорій Осовий, Сергій Кондрюк та Сергій Українець, а також заступник керівника Де­партаменту соціального діалогу та соціального страхування, керів­ник Управління з питань соціаль­ного страхування та пенсійного за­безпечення Віктор Іванкевич.

Учасники зустрічі обговорили важливі питання соціально-економічного захисту пенсіонерів, ве­теранів, інвалідів, а також окрес­лили основні напрямки подальшої співпраці. Так, Юрій Кулик зазна­чив, що завдяки багаторічній ефек­тивній спільній роботі вдалося ви­рішити низку соціально важливих питань, зокрема щодо соціального захисту людей похилого віку, вете­ранів війни та праці, інвалідів, сі­мей з дітьми та інших категорій населення, що потребують піклу­вання держави. Щодо перспектив на майбутнє, він підтвердив готов­ність ФПУ взяти активну участь у роботі Комітету з роз­робки законопроектів, а також підтримати дії народних депутатів, спрямовані на обстою­вання соціально-економічних інтересів грома­дян України.

Крім того, сторони вбачають необхідність в усуненні недоліків пен­сійної реформи та по­дальшому реформуван­ні системи пенсійного забезпечення. Зокрема, профспілки пропону­ють: законодавчо забез­печити цьогорічний пе­рерахунок пенсій, призначених до 31 грудня 2008 року, з урахуванням показника середньої заробітної плати в 2008 році; з 2014 року здій­снювати періодичний перераху­нок пенсій з урахуванням нового показника середньої заробітної плати; підготувати та внести змі­ни до законодавства, якими перед­бачити збільшення щорічного під­вищення пенсій з 20 до 50–60% тем­пів зростання середньої заробітної плати в країні. Гострою є й необ­хідність встановлення справедли­вого підходу до обчислення та ви­плати пенсій для різних категорій працівників (наукових працівни­ків, державних службовців, народ­них депутатів та ін.). Уваги потре­бують і питання врегулювання призначення пенсій за вислугу ро­ків та на пільгових умовах праців­никам, зайнятим на роботах із шкідливими та важкими умовами праці; удосконалення перерахун­ку пенсій працюючим пенсіоне­рам; вирішення існуючих проблем при обчисленні страхового стажу та заробітку для призначення пен­сій; забезпечення виконання ви­мог Закону України «Про прожит­ковий мінімум». В Україні й досі ще не впроваджений п’ятий напря­мок загальнообов’язкового державного соці­ального страхування – медичне соціальне стра­хування. Відсутність цього найважливішого виду страхування проф­спілки розцінюють як факт найбільшої неспра­ведливості по відношен­ню до більшості насе­лення нашої країни.

Валерій Сушкевич зу­пинився на питанні про­фесійної реабілітації та зайнятості людей з об­меженими фізичними можливостями, наголо­сивши, що зайнятість – це величез­не досягнення для будь-якого гро­мадянина з інвалідністю. Адже для працевлаштування цим лю­дям необхідно пройти реабіліта­цію, отримати протез, та й просто вийти з дому та сісти в громад­ський транспорт, перекваліфіку­ватися, одержавши відповідний рівень фахової підготовки. Тому саме цьому аспекту життя інвалі­дів слід приділити найбільше ува­ги. Так, за статистичними даними, після встановлення інвалідності тільки один із чотирьох продовжує працювати, що є низьким показни­ком порівняно з іншими країнами. Тому необхідно розробити нову державну програму з питань про­фесійної реабілітації та зайнятос­ті інвалідів.

Голова Комітету ВР наголосив, що вбачає в профспілках надійно­го партнера, а також подякував профспілковій стороні за ініцію­вання такої зустрічі і висловив впевненість щодо плідної співпра­ці на ниві захисту соціально-економічних інтересів трудящих, пенсіонерів та людей з особливи­ми потребами.

24.02.2013


Олена ОВЕРЧУК редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання