« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Профспілкова освіта: сучасний стан і перспективи розвитку

Профспілкова освіта: сучасний стан і перспективи розвитку

 Яка роль належить сьогодні проф­спілковій освіті у вдосконален­ні діяльності профорганізацій і як вирішуються завдання формуван­ня свідомого членства у профспіл­ках? Ці та інші питання, зокрема щодо методичного забезпечен­ня навчального процесу та підго­товки профспілкових викладачів, були темою обговорення Міжна­родної науково-практичної конфе­ренції, що відбулася 24–25 січня в м. Чернігові, на базі Навчально-методичного центру Федерації профспілок Чернігівської області.

У роботі конференції взяли участь Голова Федерації профспілок України та голова Науково-методичної ради ФПУ Юрій Кулик, його заступники Євген Драп’ятий і Григорій Осовий, провід­ні фахівці департаментів ФПУ, ліде­ри всеукраїнських галузевих проф­спілок і територіальних профоб’єднань, керівники навчальних проф­спілкових закладів, профспілкові ви­кладачі, науковці, представники системи профспілкової освіти Росії та Білорусі.

Програма заходу була досить на­сиченою й охоплювала різні аспекти профспілкової освіти в Україні. Пле­нарне засідання 24 січня вітальним словом відкрив Юрій Кулик, який зу­пинився на основних досягненнях і проблемах профспілкової освіти. «Посилення ролі профспілок у гро­мадянському суспільстві неможли­ве без ефективної кадрової політики, яка передбачає створення та зміц­нення кадрового потенціалу, залу­чення молоді до активної профспіл­кової роботи. Сьогодні життя вису­ває нові вимоги до керівників проф­спілкових організацій: від компе­тентності, професіоналізму профлі­дера та його команди залежить ре­зультат роботи всієї організації», – зазначив він.

Щороку, за словами Юрія Кулика, виборні органи ФПУ, її членські ор­ганізації розглядають питання орга­нізації профосвіти, затверджують тематичні плани, графіки навчання, формують навчальні групи з проф­спілкових працівників і профактиву.

Перший день конференції був до­сить змістовним. Учасники пленар­ного засідання обмінялися думками щодо процесу навчання й обговори­ли роль профспілок у суспільстві. Так, з інформацією «Формування сві­домого членства в профспілках – го­ловне завдання профспілкового на­вчання» виступив перший заступник голови Профспілки працівників ву­гільної промисловості України Вале­рій Мамченко. Ректор Харківського соціально-економічного інституту

 Валерій Волков зупинився на ролі сучасної профспілкової освіти у фор­муванні громадянських навичок і позицій.

Особливу увагу привернув досвід навчання профкадрів Профспілки трудящих металургійної і гірничо­добувної промисловості України, яким поділився заступник голови ПМГУ Валерій Гавриленко.

Про роль профспілкової освіти у вдосконаленні діяльності профспі­лок із захисту соціально-економічних прав працівників розповіла директор Навчально-методичного центру Федерації профспілок Черні­гівської області Ірина Дорожкіна.

З інформацією про динаміку роз­витку профспілкової освіти та допо­віддю «Підготовка профспілкових кадрів: сучасний стан і перспективи розвитку» виступили керівник де­партаменту розвитку профспілково­го руху ФПУ Валентина Шевченко та в. о. ректора Академії праці та соці­альних відносин ФПУ Вікторія Буя­шенко. Виступ викладача Навчально-методичного центру ФП Чернігів­ської області Світлани Задорожної був присвячений упровадженню ін­новаційних підходів у систему проф­спілкової освіти.

З великим зацікавленням учасни­ки конференції прослухали інформа­цію керівника Центру розвитку профспілкової освіти Інституту роз­витку профспілкового руху Академії праці і соціальних відносин Федера­ції незалежних профспілок Росії Світлани Демидової щодо кадрової політики ФНПР і сучасних тенден­цій розвитку профспілкової освіти.

Під час обговорення йшлося про те, що попри політичні та соціально-економічні зміни в державі, які ста­лися протягом останніх 20 років, у жорстких умовах переходу до ринко­вої економіки профспілкам удалося вистояти, переорієнтувати свою ді­яльність, посісти гідне місце у фор­муванні громадянського суспіль­ства. Наголошувалося, що Федерація профспілок України, членські орга­нізації змогли відновити систему профспілкового навчання, підви­щення кваліфікації працівників, збе­регти більшість навчальних закла­дів профспілок, які діяли на початку 90-х років, започаткувати діяльність Академії праці та соціальних відно­син та Інституту туризму. Зрозумі­ло, що нова соціальна роль і завдан­ня профспілок змусили докорінно змінити форми, методи організації та проведення навчання, тематику навчальних програм і планів, їхній зміст.

Водночас учасники конференції зазначали, що можливості для моти­вації підвищення рівня знань, квалі­фікації та професіоналізму, залучен­ня до активної профспілкової роботи молоді використовуються ще не по­вною мірою.

Після закінчення пленарного за­сідання почалася активна робота в секціях «Оновлення змісту і методів навчання, методичне забезпечення навчального процесу, підготовка профспілкових викладачів» (керів­ник – заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий) та «Удосконалення діяль­ності навчальних закладів профспі­лок, методичних рад членських ор­ганізацій та підвищення їх ролі у системі профспілкового навчання» (керівник – голова Дніпропетров­ського обласного об’єднання проф­спілок, заступник голови Науково-методичної ради ФПУ Віталій Ду­біль). Жваву дискусію серед учасни­ків секцій викликало питання фахо­вої підготовки тренерів-модераторів профспілкового активу. Гостро обго­ворювалися й питання навчання різ­них категорій слухачів, формування законодавчої та методичної бази, за­безпечення фінансування профспіл­кової освіти, її безперервності та сис­темності, покращення педагогічних та інформаційних технологій тощо.

Під час конференції проводилися й майстер-класи, учасники яких мали змогу взяти участь в обгово­ренні та вирішенні питань, вислови­тися і бути почутими. Так, темі фор­мування позитивного іміджу проф­спілок на сучасному етапі присвяти­ла свою розповідь кандидат еконо­мічних наук, доцент Чернігівського державного технологічного університету, викладач-модератор Навчально-методичного центру ФП Чернігівської області Світлана Задо­рожна. Кандидат філософських наук, доцент ЧДТУ, викладач НМЦ Світлана Каземирова зупинилась на стратегії розвитку профспілкових організацій в умовах змін. Про ком­петенцію профспілкового лідера роз­повіла практикуючий психолог Іри­на Глушко, тонкощі мотивації проф­спілкового членства й активності слухачів розкрила слухачам керів­ник Центру розвитку профспілкової освіти Інституту розвитку профспіл­кового руху АПіСВ ФНПР Світлана Демидова.

Наступного дня пленарне засідан­ня присвячувалось питанням соці­ального діалогу, зокрема навчальній програмі «Основи ведення соціаль­ного діалогу в суспільстві», а також ролі навчально-методичних рад у розвитку профспілкової освіти.

На конференції було прийнято ре­золюцію, в якій учасники рекомен­дували навчальним закладам проф­спілок активізувати науково-дослідницьку діяльність, пов’язану з проблематикою профспілкового руху, науковим обґрунтуванням стратегії і тактики діяльності проф­спілок, їх кадрового забезпечення, а також розробити сучасну модель підготовки профспілкових кадрів, оновити навчальні програми та пла­ни. Вони висловили впевненість, що постійна увага до питань освіти та підвищення кваліфікації профпра­цівників і активу, впровадження су­часних освітніх та інформаційних технологій, форм і методів електро­нного, дистанційного навчання сприятимуть ефективній кадровій політиці профспілок, подальшій мо­дернізації профспілкового руху.

01.02.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання