« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Колективні переговори: як і над чим працювати?

Колективні переговори: як і над чим працювати?

 У Києві 20 листо­пада відбувся тристоронній круглий стіл «Удосконален­ня колективних переговорів: подальші кроки», організо­ваний Міжнародною органі­зацією праці за підтримки Міністерства соціальної по­літики України й уряду Канади.

На круглому столі було розглянуто правові та прак­тичні прогалини в процесі колек­тивних переговорів на різних рівнях – націо­нальному, регіонально­му, галузевому та на рів­ні підприємств.

У заході взяли участь Національний координа­тор Міжнародної органі­зації праці в Україні Ва­силь Костриця, заступ­ник Голови Федерації профспілок України Сер­гій Кондрюк, заступник міністра соціальної полі­тики України В’ячеслав Коломієць, заступник го­лови Спільного представ­ницького органу робото­давців на національному рівні Олексій Мірошни­ченко, експерти, пред­ставники МОП, централь­них органів державної влади, роботодавців і профспілок.

Учасники круглого столу наголошували на тому, що сфера застосу­вання колективних угод на національному, галу­зевому та регіональному рівнях поширюється лише на сторони-підписанти, які мають обмеже­ні правові повноваження у вирішенні питань, що регулюються колектив­ними переговорами. Крім того, допускається невід­повідність умов праці та зайнятості, встановлених у колективних договорах на підприємствах та ви­значених колективними угодами вищого рівня, досить значна частина положень колективних угод за своєю природою має формальний харак­тер. Особливо це стосу­ється угод, укладених у бюджетній сфері, що пов’язане із законодав­чим обмеженням колективно-договірного регу­лювання оплати праці.

Йшлося також про не­достатній розвиток соціально-трудових відно­син у галузі, неповне представлення організа­цій роботодавців у при­ватному секторі та від­сутність чіткого визна­чення економічної орга­нізації, що негативно впливає на ефективність галузевих угод та сферу їх поширення в приватно­му секторі. Наголошува­лося, що пріоритетне ста­новище під час проведен­ня колективних перегово­рів мають профспілки. Саме вони можуть і пови­нні обстоювати права та інтереси працівників.

На ролі профспілок в удосконаленні системи колективних перегово­рів, завданнях соціаль­них партнерів у цій сфері акцентував увагу учасни­ків круглого столу за­ступник Голови ФПУ Сер­гій Кондрюк. Розповіда­ючи про складну роботу над Генеральною угодою на новий строк, він під­креслив, що вперше за роки незалежності Укра­їни до 1 жовтня – дня по­чатку переговорів – соці­альні партнери знайшли компроміс із багатьох пи­тань. Сергій Кондрюк на­голосив, що не всі акту­альні нині питання по­трібно «тягнути» до тек­сту Генугоди, багато з них можна вирішити опе­ративно й негайно. «А го­ловне, – сказав він, – необ­хідно спільно виробити дієвий механізм контро­лю за реалізацією Гене­ральної та колективних угод на всіх рівнях».

З метою підвищення ефективності колектив­них угод, удосконалення їх структури та змісту, механізмів контролю та законодавчих норм, що містяться в чинних зако­нодавчих актах, учасни­ки круглого столу вирі­шили провести тристо­ронні консультації щодо нового Закону про колек­тивні переговори, введен­ня чіткого визначення сторін та їхнього пред­ставництва на різних рів­нях, а також умов приєд­нання до колективних угод суб’єктів, які не бра­ли участь у переговорах та підписанні цих угод.

Серед запропонованих важливих кроків – також визначення правового статусу «колективних угод» усіх рівнів як пра­вочину, яким встановлю­ються взаємні зобов’язання та права сторін колективно-переговорного процесу щодо умов праці та зайнятості, розмежу­вання між колективними угодами та «соціальними пактами» на національ­ному чи регіональному рівнях, маючи на увазі, що останні містять полі­тичні зобов’язання із фор­мування соціально-економічної політики.

22.11.2012


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання