« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Зустріч керівництва ФПУ зі студентами профспілкових вишів

Зустріч керівництва ФПУ зі студентами профспілкових вишів

Напередодні Міжна­родного дня студен­тів до Академії праці та соціальних від­носин ФПУ (АПСВ) завітав Голова Фе­дерації професій­них спілок України Юрій Кулик та в. о. заступника Голо­ви Євген Драп’ятий. Гості мали на меті провести відкрите спілкування зі сту­дентами АПСВ та Ін­ституту туризму.

Анна Рєпіч

редактор відділу «ПВ»

Важливе місце в діяль­ності всіх профспілко­вих організацій посідає підготовка профспілко­вих кадрів та підвищення їх­ньої кваліфікації. Зміцнення методичної бази й розвиток профспілкової науки зосе­реджені саме у вищих на­вчальних закладах ФПУ.

Тож не дивно, що, розпочи­наючи невимушене спілку­вання з молоддю, Юрій Ку­лик наголосив на тому, з яким трепетом Федерація профспілок ставиться до Ака­демії та до тих, хто її формує, тобто до студентства.

 «Ми хочемо зробити так, аби вам із кожним на­ступним ро­ком було комфортніше на­вчатися, щоб ви відчува­ли, що ваш навчальний за­клад – це ваша родина, а ми, як батьки, маємо опі­куватися вами», – заува­жив Юрій Кулик.

За словами Голови ФПУ, сьогодні у лавах профспілок налічується понад 8 мільйонів осіб, 3 мільйони з яких – це мо­лоді люди до 35 років, а 35 відсотків із них – саме сту­дентство. «Останнім ча­сом ми більше уваги при­діляємо роботі з молоддю. І Євген Драп’ятий, як мій заступник, отримав кон­кретне завдання зрушити це питання з місця. Так, більш потужно має запра­цювати Молодіжна рада, поставлено конкретні за­вдання щодо розвитку мо­лодіжного руху в цілому, – поділився Юрій Кулик. – Нещодавно відбулися сту­дентський форум та засі­дання Молодіжної ради, де прийняли відповідні ре­золюції, які містять визна­чені напрями роботи та конкретні проблеми, їх на­правлено до органів вико­навчої влади».

У ході зустрічі Юрій Ку­лик розповів про те, що Фе­дерація профспілок пере­ймається, зокрема, таки­ми питаннями, як забезпе­чення студентів гуртожит­ком і надання першого ро­бочого місця. «Ми маємо вирішити ці питання, і на­віть якщо потрібно, то про­водитимемо співбесіду з кожним випускником для того, аби допомогти сила­ми Федерації профспілок України задовольнити ваші потреби після закін­чення вищого начального закладу», – наголосив Юрій Кулик.

Одразу після цих слів у студентів виникло запи­тання, коли ж саме Феде­рація розпочне сприяти їм у першому працевлашту­ванні. На це Юрій Кулик відповів: «Ми брали най­активнішу участь у підго­товці законопроекту «Про зайнятість населення» і однією із ключових пози­цій, на якій ми наполяга­ли, стало саме надання першого робочого місця молоді. Ми добилися, щоб роботодавці у такому ви­падку мали деякі префе­ренції: їх буде звільнено від певних податків тощо. Це надзвичайно важлива перемога, яку виборола Федерація профспілок України».

Також під час зустрічі Голова ФПУ повідомив про те, що заплановано бу­дівництво нового, сучас­ного, добре обладнаного великого гуртожитку.

У системі ФПУ сьогодні діють три вузи: Академія праці і соціальних відно­син, Інститут туризму та Харківський соціально-економічний інститут. Го­лова ФПУ повідомив, що нині йдеться про їх об’єднання. «Такий крок дасть нам можливість зміцнити матеріальну базу, зробити більш по­тужною нашу Академію та її нові структурні під­розділи (два інші вузи – Авт.), що піде на користь як викладацькому складу, так і безпосередньо сту­дентству», – акцентував Юрій Кулик.

Під час зустрічі кра­щим студентам керівни­цтво ФПУ вручило подяки та грошові винагороди. У свою чергу, студенти по­дякували Голові ФПУ Юрію Кулику за візит і турботу.

 ІМЕННІ СТИПЕНДІЇ

 У ході зустрічі стало відомо, що цього навчаль­ного року буде поновлено систему іменних сти­пендій. Іякщо раніше таким чином заохочували невелику кількість студентів-відмінників, то те­пер їх кількість значно збільшиться. За словами в. о. заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого, з цією метою Федерація профспілок України ви­ділятиме чималі кошти – близько 50 тис. грн.

 

 

 Навчання для профспілкової молоді

Як повідомив Департа­мент розвитку проф­спілкового руху ФПУ, 15 листопада для чле­нів Молодіжної ради ФПУ в АПСВ відбувся навчальний семінар-тренінг «Школа мо­лодого профспілкового ліде­ра», який провів голова Комі­тету праці і соціальної полі­тики ВРУ другого скликання Юрій Буздуган. У заході взя­ли участь члени Молодіжної ради ФПУ, які представляють працюючу молодь.

Під час відкриття школи в. о. заступника Голови ФПУ Євген Драп’ятий повідомив про розроблення Стратегії розвитку ФПУ, у якій має бути передбачено напрям роботи з профспілковою мо­лоддю. Євген Драп’ятий ак­центував увагу на необхід­ності посилення соцдіалогу та соцпартнерства з моло­діжних питань на всіх рівнях – від підприємства до кон­кретної галузі.

На початку роботи школи учасників привітав голова Молодіжної ради ФПУ, голо­ва Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів Укра­їни Василь Андреєв. Він за­значив, що головною метою молодіжної політики ФПУ є формування загальнонаціо­нального молодіжного проф­спілкового руху, залучення молоді до лав профспілок, підготовка резерву профлі­дерів, омолодження проф­спілкових кадрів.

Упродовж дня молоді проф­спілкові лідери розглянули низку презентацій, зокрема щодо вивчення основ еко­номічного розвитку держа­ви, а також ролі та місця профспілок та їх впливу на ці процеси. Особливе зацікав­лення у профлідерів викли­кали презентації «Трудівни­ки та глобальні цілі Украї­ни», «Досвід світового проф­спілкового руху», «Система профспілкових цінностей» тощо.

 

 

 Молоді лідери ділилися досвідом

 Віталій Копиш

Чернігівська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України

Чернігівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки щороку організовує заходи з нагоди Міжнародного дня студентів, який від­значається 17 листопада.

 Цього разу обласний комітет профспілки зібрав голів студентських профспілкових організацій і профспілковий актив на семінар-зустріч, який проводився на базі Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка.

Перед початком заходу для студентства була прове­дена коротка, однак неймовірно цікава та захоплю­юча екскурсія містом Прилуки. Після невеличкої про­гулянки у стінах гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка гостей радо зустріла його директор Ольга Попенко. Вона розповіла профспілковим акти­вістам про історію навчального закладу, ознайомила з його матеріальною базою та основними напряма­ми діяльності. Захід продовжили виступи голови первинної профспілкової організації студентів Олени Лисенко, а також голів комісій профспілкового комі­тету, які поділилися досвідом роботи та запросили до дискусії представників інших вищих навчальних закладів області.

Окрім того, молоді профспілкові лідери скористалися можливістю поспілкуватися на актуальні для студент­ства питання з головою обласної організації профспіл­ки Тетяною Матвеєвою. Цій дискусії передував її ви­ступ, під час якого вона проаналізувала роль студент­ських профспілкових організацій на сучасному етапі, а також найпоширеніші проблеми, з якими стикаються молоді люди, які навчаються у вишах. Зокрема, Тетяна Матвеєва сказала: «Через профспілкові організації студентська молодь стає активним учасником здій­снення молодіжної політики, власними силами спри­яє розв’язанню власних соціальних проблем. За її участі вирішуються питання призначення та розподілу стипендій, ремонту гуртожитків, використання коштів на матеріальну допомогу та оздоровлення тощо. За її ініціативи урізноманітнюється дозвілля, підвищується культурно-освітній рівень, пропагується здоровий спо­сіб життя».

Учасники зустрічі також переглянули дві цікаві та по-студентськи веселі відеопрезентації, що їх підготува­ли профкоми Чернігівського національного педаго­гічного університету імені Т. Г. Шевченка та Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка. Звісно, студентська зустріч не могла обійтися без запальної концертної програми: пісень, танцювальних номерів, гуморесок, віршів.

До відома

Міжнародний день студентів встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому кон­гресі студентів, що відбувся в Празі, в пам’ять чеських студентів-патріотів.

В Україні 17 листопада почали відзначати як День студента з 1999 року згідно з Указом Пре­зидента від 16.06.1999 № 659/99.

У нашій державі святкують два Дні студента – Міжнародний день студента (17 листопада) і Тетянин день, день великомучениці Тетяни, свя­тої покровительки всіх студентів (25 січня).

 

 

22.11.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання