« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Натхненний приклад для профспілок

Натхненний приклад для профспілок

 15 листопада в Будинку спілок відбувся V пленум Профспіл­ки працівників освіти і науки України, в роботі якого взяв участь Голова Федерації про­фесійних спілок України Юрій Кулик.

ОСНОВНІ ВЕКТОРИ РОБОТИ

Засідання пленуму вели члени бюро президії на чолі з головою проф­спілки Георгієм Трухановим.

З основного питання порядку ден­ного – «Про роботу Донецької обласної організації щодо організаційного зміцнення профспілки, інформаційно­го забезпечення та вдосконалення форм і методів внутрішньоспілкової діяльності» виступила голова Доне­цької обласної організації профспілки Ася Горшкова, доповідь якої ілюстру­вали фільми, що демонструвалися на екрані великого залу ФПУ. Вона зазна­чила, що обком вживає системних за­ходів щодо зміцнення позицій органі­заційних ланок, спрямованих на під­вищення ролі мотиваційних аспектів перебування в профспілці, залучення до її лав молодих фахівців, студентів. Із цією метою прийнято Програму дій з посилення мотивації профспілково­го членства на 2011–2015 роки.

У полі зору обласної організації по­стійно перебувають робота з проф­спілковими кадрами й активом, їх на­вчання. Принциповіше стали вимоги до добору резерву на виборні проф­спілкові посади. В обласній організа­ції діє програма навчання профспіл­кових кадрів та активу на 2010–2015 роки. Розроблено обласну систему за­охочення профактиву, програму робо­ти з молодими працівниками.

Створена й активно співпрацює на основі меморандуму з органами сту­дентського самоврядування Асоціа­ція студентських правозахисних орга­нізаторів, у практику роботи якої за­проваджуються нові форми залучення студентів до профспілки.

Незважаючи на значне скорочення мережі закладів освіти в області, зменшення набору студентів, у 14 міських, районних, ППО вишів удало­ся зберегти 100% охоплення профспілковим членством. Зросла чисельність спілчан у 20 організаційних ланках, спостерігається зростання охоплення профспілковим членством серед осіб, які навчаються. Водночас в області, в зв’язку з демографічними процесами, за останній рік профчленство скоро­тилося майже на 5%, що відповідає за­гальному рівню зниження цього по­казника в профспілці.

В основу організаційно-масової ро­боти покладено принцип суворого до­тримання статутних норм. У район­них та первинних профспілкових ор­ганізаціях області забезпечуються га­рантії діяльності профорганізацій, їх виборних органів.

Колективні договори укладені в усіх закладах освіти, де діють первин­ні профспілкові організації; активно та результативно впливають на стан справ у галузі угоди районного та об­ласного рівня.

Значною мірою на посилення соці­ального діалогу і партнерства впли­ває представництво освітян в органах місцевого самоврядування. Депутата­ми Рад різних рівнів є 445 членів об­ласної організації профспілки.

Обласна організація співпрацює з організаціями профспілок освітян Біло­русі, Німеччини, Російської Федерації.

Про складні фінансові умови та не­стачу коштів для нормального фінан­сування галузі йшлося у виступі голо­ви профспілки Георгія Труханова. Так, він озвучив цифри, необхідні для виплати заробітних плат та стипен­дій, повідомивши, що відповідні звер­нення було направлено до профільно­го міністерства, Федерації профспілок України. Пленум прийняв рішення звернутися до Прем’єр-міністра Укра­їни з приводу недостатнього фінансо­вого забезпечення галузі освіти в 2012 році.

ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА

Виборні органи Донецької обласної профорганізації проводять послідов­ну роботу з інформаційного забезпе­чення профспілкової діяльності, за­провадження корпоративної мережі на базі електронних засобів зв’язку.

Зокрема, обласна організація має власне періодичне видання – газету «Перекресток», яку отримує кожна ППО. Ведеться пропаганда діяльності профспілки на сторінках міських, ра­йонних, вузівських газет і багатотира­жок. Заслуговує на увагу випуск власних газет окремими профспілко­вими комітетами працівників ви-шів, випуск експрес-інформацій, інформаційно-методичних вісників, листівок, спрямованих на вмотивова­ну пропагандистську роботу в первин­ках. Оперативна інформація про ді­яльність профспілки поширюється також через обласне радіо і телебачен­ня: щомісяця в їх програмах виходить понад 50 повідомлень та інтерв’ю. Проводиться цілеспрямована робота із забезпечення організаційних ланок друкованими інформаційними, мето­дичними матеріалами. Обласна орга­нізація має власну атрибутику: вида­ються буклети, листівки, календарі, виготовляється сувенірна продукція.

Варто зазначити, що посилення ролі та принципового впливу обласно­го комітету профспілки залежить без­посередньо від виконання норм Галу­зевої угоди, що є нормами наскрізної дії, особливо в питаннях заохочення голів профспілкових комітетів пер­винних організацій, які працюють на громадських засадах, а також забезпе­чення на практиці державних гаран­тій членам виборних профспілкових органів та рядовим спілчанам.

В умовах ускладнення демографіч­ної ситуації вимагає активізації робо­та, спрямована на посилення найбіль­шого мотиваційного фактора – забез­печення гармонійного поєднання со­ціального захисту членів профспілки з реальними кроками, націленими на підвищення якості та доступності на­дання освітніх послуг.

НАСАМКІНЕЦЬ

Під час обговорення доповідей лі­дери територіальних організацій – Світлана Скалько, Катерина Волкова, Геннадій Соркін, Олександр Яцунь, Сергій Козорог належно оцінили робо­ту щодо захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів спіл­чан, залучення до профспілкової ді­яльності молодих фахівців Донецько­го обкому.

Голова Федерації профспілок Юрій Кулик у своєму виступі дав високу оцінку діяльності Донецької обласної організації профспілки освітян, її апа­рату і профактивістів, зазначивши, що вона може стати натхненним при­кладом для інших профспілкових ор­ганізацій. Також він розповів про хід переговорів ФПУ та влади з питань укладення нової Генеральної угоди.

Пленум ЦК Профспілки працівни­ків освіти і науки України схвалив по­слідовну цілеспрямовану системну роботу Донецької облпрофорганізації щодо організаційного зміцнення, ін­формаційного забезпечення та вдоско­налення форм і методів внутрішньо-спілкової діяльності, а також відзна­чив системний підхід її виборних ор­ганів у посиленні мотивації профспіл­кового членства й авторитету проф­спілки, співпраці з органами влади, громадськими організаціями на осно­ві комплексних програм.

 БЮДЖЕТ СПОРОЖНІВ

 Для здійснення всіх виплат у 2012 році бюджетникам не вистачає близько 10 млрд гривень. Про це заявив заступник голови Профспіл­ки працівників освіти та науки Сергій Романюк на прес-конференції в Києві. У зв’язку з цим профспілки ініціюють зустріч із керівництвом уряду за участю міністрів галузей, представників регіональних проф­спілок. «Зібрання планується провести 10 грудня, – поінформував він. – В освітянській сфері ситуація найгірша: ми зібрали оперативні дані територіальних організацій профспілки про фінансовий стан галузі і підбили підсумки. Виявилось, щоб закрити фінансовий рік, нам не вистачає понад 5 млрд грн». Подібна ситуація й в інших галузях, зо­крема охороні здоров’я не вистачає близько 2 млрд грн на зарплату. «Якщо наразі Верховна Рада старого або нового скликання не пере­гляне зміни до Закону «Про державний бюджет на 2012 рік», люди залишаться без заробітної плати, тому що резервів на її виплату в грудні немає. Це ті кошти, яких не вистачає, щоб закрити фінансовий рік», – стверджує Сергій Романюк.

 

22.11.2012


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання