« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Французькі гості

Французькі гості

 Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик за участі голови ЦК Профспілки трудящих металургій­ної і гірничодобувної промисловості Укра­їни Володимира Ка­заченка взяв участь у зустрічі із делегаці­єю Об’єднання проф­спілок Франції «Форс Уврієр – Метало».

 Об’єднання металур­гійних профспілок Франції представля­ли генеральний се­кретар «Форс Уврієр – Метало» Фредерік Гомес, феде­ральний секретар «Форс Уврієр – Метало», відповідальний за чор­ну металургію Фредерік Суйо та інші профспілкові діячі.

У ході зустрічі сторони проана­лізували стан і перспективи профспілкового руху в Україні та Франції. Юрій Кулик розповів гостям про розвиток соціального діалогу за участю профспілок, ор­ганів державної влади та робото­давців, про те, як вітчизняні профспілки обстоюють права та інтереси працівників.

Пріоритет роботи – захист правтрудящих

Юрій Кулик високо оцінив вне­сок профспілки металургів і гір­ників у загальну справу соціаль­ного захисту людини праці. Він, зокрема, зазначив, що одним із позитивних прикла­дів впливу ПМГУ на соціально-економічні процеси є той факт, що саме ПМГУ внесла значну кількість кон­кретних пропозицій до нової Генеральної угоди.

У свою чергу, гене­ральний секретар «Форс Уврієр – Мета­ло» Фредерік Гомес розповів про те, як профспілки Франції захищають соціально-економічні права тру­дящих. «З 1995 року із профспіл­кою металургів у нас склалися тісні, плідні контакти, – наголо­сив він. – Ми маємо багато спіль­них проблем, тому й розв’язувати їх треба спільними зусиллями». Фредерік Гомес зазначив, що профспілки «Форс Уврієр – Мета­ло» мають певний досвід впливу на рішення влади: вона реагує на їхні пропозиції. Тож таким досві­дом вони готові поділитися з українськими колегами.

Представники ФПУ також по­інформували французьких гостей про ініціативу Федерації профспі­лок України щодо роз­гляду Адміністратив­ною радою МОП пи­тання справедливого оподаткування та ви­словили прохання про підтримку цієї ініціа­тиви на міжнародно­му рівні. Французи по­обіцяли підтримати це питання під час його розгляду на засі­данні Міжнародної конференції праці.

 

ПОСЛАННЯ ПРЕЗИДЕНТА: ПРАЦЮЄМО РАЗОМ

 Відповідно до участі ке­рівника СПО профспілок Юрія Кулика в діяльності робочої групи з підго­товки щорічних послань Президента України до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище країни підго­товлено та направлено до Національного інституту стратегічних досліджень матеріали до майбут­нього проекту послання, інформує департамент бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ. Нагадаємо, що за рішенням Глави Адміністрації Президента України Сергія Льовочкіна до персонального складу робочої групи включено Юрія Кулика – керівника СПО профспілок, Голову ФПУ. В матеріалах ви­світлені питання політики доходів і вдосконалення системи оплати праці, основних викликів для со­ціального розвитку, необ­хідності продовження реформ у сфері соціальної підтримки і соціального страхування, усунення со­ціальної нерівності тощо.

Відтепер щорічне послан­ня Президента має новий статус – ним фактично встановлюється обов’язок всіх органів виконавчої влади розробляти та вида­вати правові акти на його підставі.

 

 НАБУВ ЧИННОСТІ ЗАКОН, ЩО ЗБІЛЬШУЄ БЮДЖЕТ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ НА 1,5 МЛРД ГРИВЕНЬ

  31 жовтня набув чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо збіль­шення видатків на технічне переоснащення та охорону праці на вугледобувних підприємствах», повідомляє прес-служба ЦК Профспілки працівників вугільної про­мисловості України.

Згідно з документом бюджет вугільної промисловості збільшено на 1 млрд 510 млн гривень, з яких 1 млрд 450 млн будуть спрямовані на технічне переоснащення українських шахт, а 60 млн – впровадження на підпри­ємствах вуглепрому заходів з охорони праці.

Закон набирає чинності на наступний день після його опублікування в офіційних ЗМІ. 30 жовтня текст до­кумента був опублікований в газеті Верховної Ради «Голос України» № 204.

Нагадаємо, закон був при­йнятий Верховною Радою України 16 жовтня. Дане рішення підтримали 267 народних депутатів. Як за­значив голова Профспілки працівників вугільної про­мисловості України, народ­ний депутат Віктор Турманов, цей закон дозволить прово­дити подальше технічне пе­реоснащення вугледобувних підприємств, що сприятиме поетапному збільшенню обсягів вуглевидобутку вітчизняними шахтами, а також дасть змогу забезпе­чити працівників вуглепрому засобами індивідуального захисту й оснастити під­приємства галузі засобами колективного захисту.

«Видобуток державних шахт у 2013 році планується в межах 25 млн тонн вугілля. Для досягнення цієї мети необхідно мати 150–160 діючих лав зі збільшенням навантаження на очисні вибої. Але це неможливо без коштів на підготовку нових лав замість вибу­лих, упровадження нового обладнання та ремонту зношеної техніки, – під­креслив Віктор Турманов. – Також непроста ситуація на окремих держпідприємствах із забезпеченням шахтарів засобами індивідуального та колективного захисту, що безпосередньо впливає на безпеку проведення підземних робіт. Додаткові кошти дозволять придбати комплекти спецодягу та спецвзуття, яких не вистачає, саморятівники, респіратори, фільтри до них, світильники і т. ін., а також запровадити на підприємствах сучасні пристрої контролю за пара­метрами шахтної атмосфери та систем дегазації».

Відзначимо, що в поточному році це не перше збільшення бюджету вугільної промис­ловості України. 12 квітня Верховна Рада прийняла ініційований Кабінетом Мі­ністрів Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» (щодо вирішен­ня соціальних питань), яким передбачено збільшен-ня соціальних витрат на 33 млрд гривень. 1,2 млрд з них було спрямовано на державну підтримку вугле­добувних підприємств для часткового покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції.

6 липня парламент прийняв Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Дер­жавний бюджет на 2012 рік» щодо збільшення видатків на капітальне будівництво і технічне переоснащення вугледобувних підприємств», відповідно до якого було додатково виділено 2,2 млрд гривень.

А 18 вересня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо збільшення розміру витрат на заробітну плату працівникам вугледобув­них підприємств». Згідно із цим документом бюджет вугільної галузі за програ­мою «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття ви­трат із собівартості готової товарної вугільної продукції» збільшено на 2,1 млрд гри­вень. Ці кошти спрямують на безперебійну стовідсоткову виплату зарплат працівни­кам вуглепрому та оплату електроенергії підприємства­ми галузі.

31.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання